Thursday, 19 August 2021

Ikhtiar Kulit Sihat dan Cantik dengan Kenali Keperluan PH Kulit

Ikhtiar Kulit Sihat dan Cantik dengan Kenali Keperluan PH Kulit

Nak kulit cantik sihat dan glowing?

Apa itu PH Kulit ?

pH ada ukuran untuk melihat tahap keasidan sesuatu pada lapisan kulit terutamanya muka. Kulit muka yang mempunyai pH yang tidak seimbang boleh menjadi punca kepada permasalahan kulit seperti kulit kering, kulit berkerak dan kulit kusam dan sebagainya.

pH kulit yang sihat antara 4.5 sehingga 5.6 iaitu sedikit berasid. 

Sifat berasid ini diperlukan untuk memastikan bakteria yang baik untuk kesihatan kulit kita berfungsi dengan baik untuk melawan jangkitan bakteria luar. Selain itu juga untuk memastikan lapisan pertahanan kulit berada dalam keadaan baik dan dapat mengekalkan kelembapan pada tahap sepatutnya. 
Apabila pH tidak seimbang fungsi kulit sebagai sistem pertahanan/barrier bocor dan menyebabkan jangkitan bakteria luar serta kegagalan kulit untuk mengekalkan kelembapan. Ini menyebabkan masalah kulit kering dan merekah.


Bagaimana kita nak pastikan pH kulit seimbang pada tahap normal atau seimbang?

1. Pastikan rutin penjagaan kulit yang betul.

4 langkah asas rutin penjagaan kulit yang perlu diberikan perhatian iaitu cleanser, toner, serum/moisturizer dan sunscreen.

- Pastikan mencuci muka dengan bersih dengan menggunakan pencuci muka yang bersesuaian supaya pH kulit berada dalam keadaang seimbang.
- Mengamalkan toner dan serum/moisturizer untuk menjaga kelembapan kulit
-suncreen untuk lindungan lapisan kulit dari rosak disebabkan radiasi sinaran UV ni paling penting skali.

Untuk rutin skincare akak amalkan 4 langkah diatas dengan menggunakan dyxy skincare

2. Amalkan pemakanan yang sihat.

Pemakanan yang seimbangkan supaya kulit dapat nutrisi yang diperlukan untuk mengekalkan fungsi sebagai skin barrier dengan baik dan menghalang kemasukan bakteria jahat dan juga mengunci kelembapan supaya kulit tidak kering dan merekah. Di bawah dikongsikan antara makanan yang boleh memberi manfaat kepada kulit yang sihat dan glowing. Antaranya pastikan badan mendapat sumber protein dan vitamin c mencukupi.3. Selain daripada makanan harian, macam akak ada amalkan minuman botani Beautessence dan beaunest daripada beausiti yang mana kedua-dua produk ini mengandungi collagen peptide (protein) dan estrak delima (vitamin C) yang menfaat dalam membekalkan protein dan vitamin C yang diperlukan untuk membentuk kulit yang sihat, lembap dan beseri. Paling best dalam beaunest ada sarang burung yang kita ada sangat berkhasiat dan mempunyai protein yang sangat bermanfaat untuk kesihatan kulit, anti keradangan, meningkatkan imun badan dan untuk kesihatan paru paru yang dibuktikan melalui kajian saintifik boleh baca disini.


Antara nutrisi yang ada dalam beautessence. Kandungan gula yang rendah dan vitamin c untuk kulit. Protein pun ada skali.
Ramai yang dapat manfaat untuk kesihatan kulit melalui amalan beautessence  boleh baca disini dan beaunest.

Nampak kan pentingnya untuk kenali pH kulit kita supaya kita tahu apa yang diperlukan oleh kulit untuk membentuk kulit yang sihat dan glowing gitu.\

Bagi yang berminat untuk dapatkan produk beausiti ni boleh hubungi saya di whataps 0133507996.

Sekian terima kasih

0 comments:

Post a Comment