Sunday, 22 August 2021

Perkara Yang Perlu Waspada Selepas Sembuh dari Jangkitan Covid 19

 Perkara Yang Perlu Waspada Selepas Sembuh dari Jangkitan Covid 19

Keadaan paru-paru mereka yang normal berbanding yang dijangkiti covid 19.

Perkongsian salah seorang bekas pesakit covid stage 5 yang mana paru-paru nya sekarang hanya dapat berfungsi pada kadar 48% sahaja dari keadaan normal. Beliau mengalami simptom long covid yang memberikan kesan terhadap rutin harian yang mana cepat berasa penat dan tidak lagi dapat bergerak aktif.


Antara simptom simptom lain long covid atau keadaan yang dihadapi oleh bekas pesakit covid 19 selepas sembuh daripada jangkitan.

Berdasarkan keratan akhbar di bawah, kesan dominan jangkitan covid 19 adalah kepada sistem pernafasan yang menyebabkan pesakit boleh mengalami kesukaran bernafas terutamanya ketika melakukan sesuatu aktiviti atau batuk yang berterusan.
Menurut pakar perubatan kesihatan awam USIM, gejala long covid ini boleh berlanjutan antara beberapa minggu hingga beberapa bulan dari tempoh pesakit sembuh. Pesakit berkemungkinan mengalami simptom, sakit badan, lemah ingatan serta kurang daya tumpuan . Ini dialami sendiri salah sorang kenalan akak yang dikongsikan di facebook selepas beliau telah sembuh dan dibenarkan pulang selepas berminggu bertarung nyawa di stage 5.

Oleh demikian, sekiranya kita ada kenalan atau ahli keluarga yang baru sahaja sembuh dari jangkitan covid 19 teruskan beri sokongan moral atau apa bentuk bantuan semoga proses penyembuhan berjalan lancar dan kembali normal seperti sedia kala.
Antara pengalaman pesakit covid yang mendapat manfaat dari beaunest iaitu sejenis minuman sarang burung dengan campuran madu, esktrak viqua (delima), madu dan kurma. Yang membantu beliau mengurangkan kesan post covid. Alhamdulillah. Mereka juga berkongsi manfaat ini kepada yang lain semoga dapat membantu rakan-rakan lain yang menghadapi isu yang sama.


Berdasarkan pembacaan akak, bahan bahan dalam beaunest sangat bagus dalam memberikan tenaga, menyokong kesihatan paru paru.  Kat bawah ni akak kongsi kan antara jurnal yang berkaitan manfaat bird nest kepada paru-paru dan sebagai antiviral.
Boleh baca detail berkenaan beaunes disini.

Sekotak beaunest RM75 tidak termasuk postage. Postage untuk semenanjung perlu tambah RM13 untuk jimat beli terus 4 kotak hihi. Sekotak ada 6 botol memang disyorkan untuk kegunaan satu keluarga. Berminat untuk dapatkan beaunest readystock sekitar putrajaya, bangi dan cyberjaya boleh whataps saya di talian 0133507996 bagi yang diluar kawasan kita akan pos direct dari HQ beausiti. Bulan september 2021 ini akan ada promosi beaunest murah. So korang nak tau kena whataps akak.


Sekian, terima kasih


0 comments:

Post a Comment