Sunday, 28 October 2018

Adakah DYXY Selamat Digunakan

Adakah DYXY selamat digunakan? Haaa ini antara persoalan yang bermain di fikiran mereka yang baru nak kenali DYXY. Bagus untuk setiap pengguna sesuatu produk untuk tahu serba sedikit info produk sebelum membuat belian.PRODUK DYXY

Haa untuk makluman semua, DYXY merupakan satu produk keluaran tempatan yang bermula dengan produk kosmetik pada tahun 2016. Walau bagaimanapun DYXY akan meluaskan pasaran daripada produk kosmetik kepada Skincare dan parfume.

Antara produk-produk DYXY yang utama adalah BC Cream, Facemist, Brush, Lipstick, Mascara dan Cleansing Wipes.


Berbalik pada persoalan asal, adakah DYXY selamat digunakan?

Untuk makluman semua, DYXY Cosmetics telah bekerjasama dengan pihak SIRIM untuk membuat ujikaji melibatkan 3 perkara iaitu

 • Heavy Metal Test 
  • Ujian nak kenalpasti pencemaran logam berat dalam sesuatu produk
 • Skin Irritation Test
  • Ujian untuk kenalpasti sama ada produk boleh menyebabkan kesan adverse (alergik seperti kegatalan pada mata , merah atau bengkak)
 • Eye Irritation Test
  • Ujian untuk kenalpasti sama ada produk boleh menyebabkan kesan adverse (alergik seperti kegatalan pada mata , merah atau bengkak)
Ujian diatas dilakukan oleh SIRIM dalam usaha membantu usahawan kosmetik untuk memastikan produk yang dikeluarkan selamat. Heavy Metal Test dan Microbiolgy Test dijalankan untuk memastikan produk yang diuji bebas daripada bakteria dan bahan kimia berbahaya seperti arsenic, lead, mercury and cadmium.

Manakala Skin Irritation Test dan Eye Irritation Test dijalankan untuk memastikan produk yang terjual tidak mendatangkan kesan sampingan kepada kulit.

DYXY sangat mengambil berat tahap kesihatan kulit pengguna dan telah bekerjasama dengan SIRIM untuk melakukan ketiga-tiga ujian di atas.


Haa masa baca-baca kat ruang FAQ tertarik dengan status Kilang GMP. Produk kosmetik yang dikeluarkan dari kilang di Malaysia haruslah bertaraf GMP iaitu mempunyai Amalan Pengilangan yang baik. Difahamkan pengikrifan GMP ini dibuat oleh KKM atau Bahagian Regulatori Farmasik Negara (NPRA)

Bagi peminat DYXY jangan risau atau bimbang kerana produk DYXY semuanya mempunya nombor NOT KKM dan dikilangkan oleh kilang yang bertaraf GMP.

Jom dapatkan DYXY anda sekarang atau nak sertai kami sebagai usahawan DYXY boleh whatasp akak untuk pertanyaan lanjut

Sekian terima kasih


1 comment:

 1. Maaf nk tnya why saya search kat NPRA products dyxy cosmetic xda Dalam products berdafta😅maaf tnya sbb sy dh Beli...belum guna...sbb Ada baca satu statement buruk tentng dyxy Tu tnya...

  ReplyDelete