Thursday, 2 November 2017

Kunci Rahsia Vivix Dalam Kawalan Gula Dalam Darah

Kunci Rahsia Vivix Dalam Kawalan Gula Dalam Darah. Amboi vivix tu kan manis boleh ka kencing manis minum. Ada member tanya. Sebenarnya Vivix ni la banyak khasiat salah satunya membantu dalam kawan gula dalam darah. 

Kawalan gula (glukosa) dalam darah ini sangat penting ya kawan-kawan ia kadar gula dalam darah perlu berada pada kadar normal.
Seperti jadual di bawah;

Gula atau Glukosa ni merupakan unit asas kepada karbohidrat. Apa-apa makanan yang bersumberkan karbohidrat akan dicernakan kepada glukosa dan digunakan oleh badan sebagai sumber tenaga. Walau bagaimanapun, glukosa yang berlebihan dalam badan akan ditukarkan kepada glikogen sebagai simpanan lemak. 
Kawalan ini diseimbangkan oleh proses homeostasis glukosa dalam badan. Dimana bila kadar gula dalam darah tinggi, lebih insulin akan dirembeskan ke dalam darah dan merangsang sel untuk menyerap lebih banyak glukosa dari darah. Keadaan menjadi seimbang semula. Biasa terjadi selepas kita lepas makan. Apabila dalam keadaan kita berpuasa,  kadar gula dalam darah menjadi rendah, merangsang glukagon dirembeskan, glukagon akan menukarkan glikogen simpanan dalam tisu lemak kepada glukosa untuk sumber tenaga. Kadar keseimbangan tercapai. 

Bagaimanapula bagi yang menghidap kencing manis?

kencing manis ni berlaku apabila terdapat lambakan gula dalam darah yang tidak dapat digunakan oleh badan sebagai sumber tenaga. Dua jenis diabetes iaitu Type i Dan Type II seperti di bawah.


 Contoh bagi diabetes jenis type II berlaku disebab fungsi insulin tak sempurna menyebabkan penyerapan glukosa oleh sel berlaku tidak lancar dan lambakan glukosa dalam darah menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat. Kadar gula yang tinggi dalam darah sangat risiko terutamanya untuk ibu mengandung menyebabkan GDM (Gestational Diabetes Melitus). Menyebabkan peningkatan berat kepada bayi (bayi besar dan menyukarkan proses bersalin normal). Selain itu risiko bayi mengalami hypoglycemia (gula rendah sebaik sahaja dilahirkan disebabkan kandungan insulin yang tinggi dari placenta ibu sebelum ini). GDM juga boleh meningkat risiko ibu untuk kena tekanan darah tinggi.

Manakala bahaya lain diabetes ialah menyebabkan komplikasi lain pada mata, otak, kulit, saraf , jantung dan buah pinggang. Sebab kawalan gula dalam darah ini penting,. Sebab bila ia tak seimbang kunci kepada penyebab pelbagai penyakit kronik lain.


Haaa berbalik kepada taju asal, bagaimana Vivix membantu dalam kawalan gula dalam darah? Kunci nya juga sama iaitu resveratrol.

Resveratrol merupakan sejenis polifenol dan antioksida yang hebat .

Haaa macam mana resveratrol bantu dalam mengurangkan gula dalam darah. Banyak kajian yang menunjukkan resveratrol membantu dalam diabetes. Antara seperti di bawah;


maklumat lanjut disini

Resveratrol menunjukkan kesan antihyperglycemic terhadap haiwan yang diabetes. Dimana Resveratrol membantu merangsangkan pengangkutan glukosa secara intracelullar. Mengurangkan lambakan gula dalam darah dengan itu membantu menurunkan kadar gula dalam darah. Glukosa yang diangkut masuk ke dalam sel akan digunakan oleh mitokondria untuk menghasilkan tenaga.

Selain itu sifat antioksida resveratrol ini membantu mengurangkan kesan oxidative stress terhadap sel-sel badan terutamanya mitokondria. Menjadikan mitochondira berfungi dengan lebih baik dan menjadikan metabolisma penghasilan tenaga lebih efisien. Di bawah nii menunjukkan akibat sekiranya mitokondria rosak.
antara testimoni mereka yang menggunakan vivix untuk menurunkan kadar gula darah darah adalah seperti berikut;
haaa tunggu apa lagi jom dapatkan Vivix segera pada harga runtuh mulai 1 November 2017 hingga 30 November 2017. 

Dayah

Pengedar Shaklee Cyberjaya Putrajaya
ID : 1110814
Dayah Sprinter
Direct What aps :

http://dayahmy.wasap.my atau 0133507996
COD sekitar Cyberjaya dan putrajaya
Pengeposan ke seluruh malaysia.


Sekian, terima kasih.

0 comments:

Post a Comment