Tuesday, 16 January 2018

Tip Usahawan Muda Nak Mulakan Perniagaan Secara Online Atau Offline

Tip Usahawan Muda Nak Mulakan Perniagaan Secara Online Atau Offline


Cabaran sangat, tambah adik-adik yang masih belajar. Risau akan masa depan kita adakah nanti bila kita tamat belajar kita akan dapat kerja yang kita idamkan. Dapatkah kita bertahan untuk mulakan hidup baru. Masa tu tiada pendapatan tetap, tiada kenderaan, rumah pun menyewa. 


Adakah adik-adik terfikir apakah hala tuju nanti?




Sebelum terlambat baikla bermula dari sekarang. Berniaga ni antara 9/10 punca rezeki. Jangan risau atau takut untuk cuba berniaga, kita kena berani kuar dari zon selesa. Tetapi harusla buat kajian pasaran terlebih dahulu. Cari yang sesuai dengan kelebihan dan karakter kita so mudah kita nak bawa diri nanti. Untuk permulaan cari yang modal rendah tapi boleh capai return of investment yang cepat (ROI).


Tips untuk mulakan perniagaan secara online iaitu;

1. Pilih Bisnes Berkait dengan Minat 

         Untuk mulakan sesuatu perniagaan, buat sedikit kajian pasaran. Tengok apa produk yang sesuai dengan karakter kita dan serasi dengan minat kita. Contoh adik seorang yang pentingkan penampilan dan nak sentiasa nampak menarik didepan ramai untuk tampil lebih yakin. Adik jenis suka cuci mata ke watson tengok produk kosmetik. Haa disitu nampak dah apa yang sesuai boleh pilik bisnes yang melibatkan kecantikan. Contoh macam akak ni terlibat sebagai usahawan DYXY, sebab bermula dengan keperluan untuk nampak cantik dan kemas didepan pelanggan.
        

       Berdasarkan pengalaman sendiri dan rakan-rakan lain, bisnes yang kita pilih bukan kerana minat kita susah nak menjiwai dan bila pelanggan bertanya secara terperinci kita tak dapat berikan penjelasan yang memenuhi kehendak pelanggan. Kita cuba pelbagai cara dan strategi tetap tak berjaya buat SALE. Masa ni kena tengok balik dan muhasabah diri. Mungkin bisnes yang kita pilih sekarang tidak sesuai dengan kita dan tiada JiWA  masa kita beriklan. Maka mesej tak sampai kepada target group sepatutnya. Sebab tu pentingnya cari sesuatu yang kita minat. Selain itu, bila kita pilih sesuatu yang kita minat, kita akan jadi lebih kreatif dalam mempelbagaikan perkongsian kita tidak tertumpu kepada hard sell iklan jual produk jer, Kita boleh kembangkan perkongsian kita berkenaan tips2 nak memilih produk kecantikan yang selamat, cara untuk menjaga kulit, cara untuk mekap ringkas dan lain-lain. Segala minat kita kita divertkan kepada bisnes. Insyallah akan ada umpphhh kita punya bisnes itu nanti.


2.Pilih Produk dan Syarikat Sediakan Perkhidmatan Terbaik

Alamak tak tau la saya minat apa. Haa kalau tak tau minat apa. Minat tu orang kata kita boleh pupuk , jadikan sebagai rutin dan amalan lama-lama boleh jadi jatuh cinta. Haa yang paling penting adik-adik kena la buat kajian skit. Produk apa yang terlaris di pasaran sekarang. Yang memang viral abis artis semua pakat berlumba-lumba buat review product, founder atau keluarga founder produk kecantikan juga mencuba dan buat review. Bila mana ramai mereka daripada pelbagai latar belakang beri review positif maksudnya memang produk terbaik dan mendapat sambutan hangat di pasaran. Tapi tapi tapi haaa kena berhati-Tahu lebih lanjut produk yang kita berminat nak jual tu. Pastikan ia selamat dan memenuhi syarat yang Kementerian Kesihatan Malaysia tetapkan. Haaa penting tu, jangan nak pilih benda viral tapi tak selamat. Kang dengan kita -kita terjebak dengan barang yang membahayakan kulit. 

Macam akak, akak pilih Dyxy sebab BC Cream dia sangat istimewa ada WOW factor. Dyxy antara perintis terawal yang memperkenalkan teknologi korea gabungan BB cream (Beauty Balm atau tinted moiturizer) dan concealer. Menjadi rebutan ramai sebab ianya mudah untuk dipakai, tahan lama 3-5 bulan dan bertindak serbaguna melembapkan kulit, melindungi kulit dari UV, menutup cela parut jerawat. Ramai dah pelanggan kami yang kulit jenis sensitif sebelum ni pakai mary kay dah bertukar kepada produk kosmetik DYXY sebab ia tahan lama, sesuai dengan pelbagai jenis kulit dan paling penting harga mampu milik.

Kalau dah produk bagus, pastikan syarikatnya juga bagus. Mempunyai sistem tersusun dan diterajui oleh mereka yang berwibawa yang mempunyai hala tuju lebih jauh. Bila kita pilih syarikat yang mempunyai sistem yang baik dan sentiasa improve, bagus untuk long term survivor kita. Selain itu, macam akak join DYXY walaupun ia masih baru pencapaiannya agak memberangsangkan. So jangan bertangguh rebutla segera peluang TERBUKA selagi promosi untuk jadi agen dengan MODAL RM1280 masih ada. Promosi ini mungkin akan tamat pada bila-bila masa sahaja. Dengan bermula modal RM1280 anda akan bergelar agen DYXY yang sah dan akan dibentuk menjadi usahawan dengan pendapatan 3 hingga 6 angka. Haa nak tau tak DYXy ni founder kita macam gambar kat atas pakai baju belang-belang tu. Dia dah 10 tahun dalam dunia kecantikan dan pernah menjadi certified beuaty consultant untuk produk dari CNI.

3.Cari Mentor Yang Terbaik




Dah jumpa produk dan syarikat yang bagus. Kena la cari mentor bisnes yang bagus yang dapat bantu kita untuk terus tambah kembangkan kemahiran pemasaran. Kenapa perlunya mentor?

Mentor ni yang akan bantu kita untuk melihat hala tuju bisnes dan tetapkan sasaran apa yang kita nak capai jangka masa pendek (bulanan) dan jangka masa panjang (tahunan) Mentor yang akan ajar anda macam mana nak bermula bisnes dari ilmu personal branding, follow up pelanggan hingga kepada cara penyediaan poster serta membentuk anda menjadi seorang pemimpin yang berwibawa. 

3.Mengunapakai Kelebihan dan Keistimewaan Diri untuk Personal Branding

Dah makin ramai usahawa muda yang berjaya dan Viral. Kita boleh follow dan jadikan mereka sebagai inspirasi kita contoh saudara harith faisal banyak post yang viral pasal isu berkaitan pengurusan kewangan dan hartanah dan isu semasa, saudari Nur Aliah Mohd Nor Founder ChetakkiOmey yang merupakan stokis Dexandara yang berjaya. Lebih mudah, duduk dan lihat apa kelebihan adik. Semua ada kelebihan masing-masing sangat merugikan kalo kita tak menggunakannya sepenuhnya. Kalau adik seorang yang berpewatakan menarik, pandai bercakap so gunakan kelebihan tersebut, banyakkan post live di Facebook atau Instagram bercertia berkenaan info-info menarik berkait dengan minat adik-adik. Tujuannya nak tarikh orang untuk follow dan kenali siapa kita dan nak bina personal branding. Bila personal branding kita kuat insyallah orang yang follow kita tu rasa macam nak tau apa kita pakai, apa kita makan, apa kita buat sehari dan apa produk kita jual. Kalau seorang yang kreatif mengarang ayat puitis buat la posting viral di facebook  atau menulis blog yang mana kalo kita fokus dan berlatih tiap tiap hari tak mustahil pun kita tu jadi viral dan orang tertarik nak follow kita nak beli apa produk yang kita jual.

Di Facebook sebelum ni lebih kepada penulisan panjang dalam bentuk Soft Seling atau Copy Writing. Tapi tahun 2018, masing-masing dah melangkah laju dah nak cuba menggunakan kaedah penceritaan melalui video.

So adik-adik hat minat benda-benda macam boleh la mengasah bakat dan kepakaran untuk perkemaskan posting di Facebook dan posting yang sama boleh digunakan di Instagram jugak.

Instagram memang banyak peluang terbuka luas. Instagram dia tiada capaian had seperti facebook, post kita ni akan boleh dilihat oleh semua follower kita dan bukan follower. So nak cepat tambah follower dan naikkan rank kena la sentiasa post secara konsisten di Instagram. Post kita tu jangan macam ROBOT sangat post pasal IKLAN jual barang jer orang pun bosan nanti. So selitkan sedikit emosi. Jadikan Instagram tu macam diari tempat kita berkongsi sedikit pasal kehidupan dan aktiviti harian kita termasuk peribadi, bisnes dan lain-lain

haaa macam-macam lagi sebenarnya tapi takpa, akak share ni dulu nak tau lagi lanjut jom la sertai kami menjadi usahawan DYXY yang luar biasa di bawah Sprinters Empire. Insyallah akak akan cuba bimbang anda hingga berjaya cuma kena rajin dan konsisten.

Sekian, terima kasih


Dayah Sprinter

Founder Sprinters Empire
Dyxy Stokis



0 comments:

Post a Comment