Friday, 22 December 2017

Set Berpantang Moden Vs Tradisional. Gemuk Lepas Bersalin.Dayah Sprinter.

Ada kenal kawan-kawan yang tengah berpantang atau yang tengah sarat mengandung tak tahu nak pilih  Set berpantang secara Moden atau Tradisional?

Mesti korang pernah hadapi masalah atau situasi macam ni :

  1. Masa minggu pertama anak lahir, baby kuning. Asyik ulang-alik klinik jer amek darah kalau teruk sampai warded. Soalan biasa Nurse akan tanya " Awak ada makan Jamu ker? 
  2. "Sayang kenapa ni muka berkerut, dahi berpeluh nampak lemah je setiap kali keluar tandas? Risau suami dan ibu bapa kita bila tengok kita kena sembelit masa tengah berpantang.
  3. Bila kawan datang melawat sembang2, "Luka jahit bawah aku ni macam lambat baik wei nyeri huhu dan 3 minggu macam tak betul-betul kering. Dulu ko makan apa cepat luka kering?
  4. Sembang dengan BFF " Wei asal dah lepas 2 bulan pun berat aku macam tak turun-turun ni. waaaaa Nak Kurus balik macam korang. Korang makan Set Pantang apa anak 3 kurus macam anak dara?
Haaa mesti dalam dilema kan ibu-ibu yang Hamil nak pantang secara Moden ke Tradisional?



Continue Reading

Thursday, 21 December 2017

Betul ke Kalau Mengandung Kaki Kerap Cramp atau Kejang? Apa Petua Nak Kurangkan Cramp.

Betul ke Kalau Mengandung Kaki Kerap Cramp atau Kejang? Apa Petua Nak Kurangkan Cramp. 



Persoalan yang sering menghantui mereka yang sedang hamil terutama ibu Muda dan merupakan pengalaman baru. 
  1. Betul ker orang cakap bila makin sarat ni kerap Kaki Cramp atau Kaki Kejang?
  2. Bagaimana yer kalo kaki Cramp saat bangun tidur ?
  3. Sakit ker kalau jadi kaki Cramp tu?
  4. Tak minum Susu tu penyebab kaki kejang ker?
  5. Apa Petua nak kurangkan Kejang kaki ni?
  6. Nak makan apa bagi kurang kaki cramp ni?

Continue Reading

Thursday, 14 December 2017

Kisah Pengurusan Kewangan : Apa itu Loan Profile?

Kisah Pengurusan Kewangan : Apa itu Loan Profile?

Susulan dari entry semalam, ramai pulak berminat nak tau loan profile tu apa.

Hihi kami ni takdalah pandai hartanah sangat.
 
Ni belajar skit-skit info dari en suami sebab akan datang mana nak tau kita ke adik-beradik atau kawan-kawan kita ada yang nak beli rumah kan.

Loan profile ni lebih kepada penyediaan dokumen terutama berkaitan rumusan kewangan peribadi kita yang mana tujuannya untuk memudahkan urusan permohonan pinjaman kita terutamanya pinjaman rumah. Loan profile ni akan menjadikan rekod kewangan kita tersusun cantik dan mudah difahami dan disemak oleh pegawai bank. Bila segala mudah untuk mereka, makanya nanti mudahlah juga untuk kita kan.

Loan profile ini akan membantu mereka yang tiada slip gaji untuk membuat pinjaman rumah. Atau mereka yang mempunyai bisnes sendiri dan berhasrat untuk menambah aset (rumah)

Apa yang perlu ada senaraikan dalam Loan Profile? Meh kami share Loan profile ni yang kami buat dalam bentuk excel.

1)Senarai Semak (Checklist) -Sheet Pertama

  • Salinan Kad Pengenalan 
  • Salinan Surat Pengesahan daripada majikan
  • Salinan Maklumat Property
  • Salinan penyata Slip Gaji (6 bulan)
  • EA Form (Income tax)
  • Bank Statement (beberapa bulan)
  • Penyata pendapatan tambahan(Side income)
  • Sales and Purchase Agreement
  • Perjanjian Penyewa (kalau kita ada sewakan rumah pada orang dan nak buktikan liabiliti kurang)
  • BE Form (Income tax)
  • Takaful
  • Penyata ASB (kalau ada simpanan)
  • Penyata Tabung Haji (kalau ada simpanan)


Haaa atas ni senarai semak contoh draf kami. Kawan-kawan boleh adjust ikut kesesuaian dan yang berkaitan dengan korang. Kalau korang takda sewakan rumah kepada orang tak perlulah perjanjian sewa tu hahaha.

2)Personal Profile -Sheet Kedua


3)Gaji (salary)-Sheet Ketiga


4)Penyata Pendapatan tambahan dari Shaklee (Shaklee)-Sheet keempat

Untuk shaklee ni ada pay slip untuk bonus tapi untung runcit pun ada rekod dalam pergerakan transaksi dalam akaun bank ni kami isi diruangan profit. Lepas tu ada jualan (sale) dalam kalangan sama-sama SID kami isi diruangan revenue


5)Penyata Pendapatan tambahan dari DYXY (DYXY)-Sheet kelima



6)Penyata Transaksi Sewaan - Sheet Keenam


7)lain-lain- Sheet Ketujuh


Diruangan ini kami isi maklumat kewangan lain macam ASB, tabung haji, pelan takaful HIBAH.


Kisah kami ada lah hantar loan profile ni pada pegawai bank untuk semak status lepas ke tidak untuk buat loan rumah.

Wahh memang tergamam la pegawai bank tu sebab  ada rumusan ringkas berkenaan kedudukan kewangan kami. Bila dia tanya setiap tu ada supporting dokumen. Tak ke mudah gitu, kita mudahkan orang nanti mudah la jugak urusan kita.

Semoga perkongsian ni dapat sedikit sebanyak membantu kawan2 yang dalam proses nak buat loan beli rumah.
Sekian, terima kasih

dayah sprinter











Continue Reading

Tuesday, 12 December 2017

Musim Batuk dan Selsema dan Petua untuk kurangkan

Musim Batuk dan Selsema dan Petua untuk kurangkan

Musim batuk sekarang ni sekali anak kena berjangkit dengan yang lain-lain. Bila mana tak dipantau takut berlarutan jadi penyakit lain pulak. Risau la kan tambah-tambah kalo anak-anak yang masih kecil. So batuk ni jangan di pandang remeh.

Jenis-jenis Kahak anak

Boleh rujuk rajah di bawah kategori kahak anak-anak anda atau anda sendiri. 



Ibu mana yang tak risau kan. Bila mana batuk berlarutan sampai berkahak. Dah pergi klinik tapi masih lagi belum reda walaupun dah on antibiotik. Akhirnya kasih sayang seorang ibu sanggup dia mencari-cari jugak nutriferon untuk anaknya. Sebab dengar review amek nutriferon batuk anak-anak berkurang boleh baca disini.

Ibunya ikhtiar cari nutriferon sedangkan masa tu out if stock di shaklee. Tanya merata2 pengedar takda stok. Alhamdulillah rezeki jumpa jugak orang yang kenal dan tau saya ada stok. Puan pun selamat terima nutriferonnya pada hari yg sama.

Selepas beberapa minggu bila follow up. Alhamdulillah batuk tempoh hari dah baik.





Tiba tiba dapat wasap member di mekah tengah umrah. Husband nya batuk2 baru nak cuba NUTRIFERON sebaik hari tu bawa bekal ke sana cuma garlic complex tercicir. Lupa nak bawa tertinggal di Malaysia. Sebaik vitamin C bawa so boleh la ikhtiar dua supplement ni dulu.

Semoga dipermudahkan urusan umrah dan diberikan kesihatan yang baik.

Selain nutriferon, ramai jugak review kata garlic complex ni bagus dan membantu meredakan selsema dan batuk. Alhamdulillah pengalaman sendiri memang dapat rasa perubahan yang positif.

Apa manfaat yang dapat dari Garlic Complex ni? dah la garlic ni antara produk shaklee yang termurah jugak.


Amin

Kalau ada yang mengalami masalah yang sama dan perlukan nutriferon atau produk shaklee yang lain boleh wa 0133507996 untuk pertanyaa lanjut

Sekian terima kasih

Dayah Sprinter
Pengedar Shaklee Cyberjaya Putrajaya
Wa Direct 0133507996
COD percuma Putrajaya


Continue Reading

Friday, 8 December 2017

Kisah Artis Makan Shaklee Set Hamil dan Menyusu

Leuniey Natasha Pun Makan Shaklee Masa Hamil

Trending sangat sekarang ni ramai artis berkongsi pengalaman Shaklee mereka. Sebenarnya Shaklee ni dah lama bertapak di Malaysia. Makin hari bertambah penggunaan Shaklee tak kira golongan profesional, artis tak kira umur so senang nak cakap ramai suka shaklee sebab shaklee always safe, works and  proven.


Continue Reading

Wednesday, 6 December 2017

Lahirkan Seorang Lagi Agen Dyxy Cyberjaya Putrajaya

Lahirkan Seorang Lagi Agen Dyxy Cyberjaya Putrajaya

Alhamdulillah lahirkan seorang lahir Agen Dyxy iaitu Sis Naqiah Firdaus kita.



Bermula sebagai dropship pada permulaan langsung tiada pengalaman untuk bisnes dan tiada asas bisnes serta tidak berapa mahir menggunakan IG untuk tujuan bisnes.

Tapi nampak minat dan kesungguhan untuk mencuba. Pada minggu pertama dah buat sale 8 Set woowww sangat. Bermula dengan offline customer. Dalam team dayah sprinter kami ajar dan bantu untuk belajar asas-asas penting dalam berniaga online. Beliau diajar cara sedikit demi sedikit macam mana nak gunakan IG untuk bisnes.



Continue Reading

Tuesday, 5 December 2017

Tips kurangkan Batuk Berkahak dengan Nutriferon

Tips kurangkan Batuk Berkahak dengan Nutriferon


Sapa yang pernah alami batuk berkahak semasa tengah berpantang. Ya Allah seksa sangatkan. Tambah kalau jahitan masih baru. Rasa macam nak tertetas jahitan tu. Berdasarkan pengalaman sendiri pantang hari pertama dah kena selsema dan batuk. Makin lama makin teruk , minta husband belikan ubat batuk. Farmasi tak galakkan ibu menyusu amek ubat batuk. Kalau ambil pun mungkin dose rendah sesuai untuk ibu menyusu. Dah seminggu berlarutan huhu menangis jugak la. Sebab masa tu tak kenal nutriferon lagi. 

Baru-baru ni badan start tak sihat dan batuk agak berlarutan bermula dengan ulser atas lelangit (punca sebab makan benda panas pastu melecur) dan sakit tekak. Nak makan ubat batuk sebab takut mengantuk nak pergi kerja kan kan kroh kroh kroh kat ofis. Tengok review ramai cakap nutriferon ni bagus untuk kuatkan imun sistem badan dan ada yang batuk berkurang cepat selepas amalkan nutriferon.

Ambilkan nutriferon sehari 1 sachet. Alhamdulillah lepas ambil tu berkurang la skit batuk nya tapi lepas dah beberapa jam mula balik batuk. So terpaksa up dose jadi 2 sachet. Alhamdulillah hari ke 3 nampak batuk macam makin surut sedangkan selalu amek masa sampai seminggu dua. Selsema berlarutan. Ni alhamdulillah selsema sekejap je kering dalam 3-4 hari jugak. Kalo ada flow tak skit-skit jer.

Nutriferon ni apa sebenarnya mesti ada yang tertanya


Continue Reading

Monday, 4 December 2017

Diari Dayah : Jalan Jalan cari makan di #Beb Stoneoven Pizza

Haaa meh nak share weekend hari tu.

Walau pun agak sibuk tapi terisi dengan aktiviti bersama keluarga. Mula COd barang kepada pelanggan di Cyberjaya dan kemudian kat putrajaya





Lepas tu lajak pergi Cheras shopping barang kt Jalan Jalan Japan.

Hahah lepas tu husband ajak makan lunch kat pizza #Beb StoneOven kat belakang SMAP Kajang. Dah lama dia dok cerita kata situ best. Alhamdulillah sampai jugak la pastu tak ramai orang hahaha



orang tak makan pizza time tengahari rembang kot. hihi situ kalo gitu petang ke malam best skit kot tak panas.

Haaa order sampai dengan garlic bread dan mushroom soup. Boleh tahan jugak rasa dia. Anak jenis eater picker jenis tak makan sangat pun kemain dia makan siap cap cap hisap roti yang dah kena cicah mushroom.





Siap berebut mama kakak , boleh tahan la kena order lebih patutnya hahah

kemudian pizza dah sampai

order perasa bbq dengan beb oven entah tak sure husband yang pilih menu. Yelah dah dia mengidam kita tukang makan jer




Boleh tahan la rasanya

Roti dia lembut jer. Anak yang sulong suka sangat



Sepanjang makan tu dok sebut, mama tak pernah lagi makan pizza sedap macam ni

amboiiii haha. Sebelum ni dok makan domino dan pizza hut jer




Haaa dia boleh la harga pizza kan

Sapa yang berminat tu boleh la datang cuba. Lokasi betul dekat dengan sekolah menengah agama persekutuan Kajang.

Sekian naa daaaa

Dayah Sprinter
Continue Reading

Sunday, 3 December 2017

Dropship/Agen DYXY diperlukan seluruh Malaysia

Dropship/Agen DYXY diperlukan seluruh Malaysia di bawah team dayah sprinter.

Haaa anda ingin menjana pendapatan tambahan dua angka , 3 angka dan 4 angka. Malah 5 angka pun boleh syaratnya follow apa yang kita ajar insyallah mencurah curah salenya


Contoh dropship kami seorang ni tak pernah berniaga, tak pandai guna IG sangat. Tapi kesungguhan tu memang nampak Offline dan online dia promote



Zasss 7 set terus dalam masa seminggu dahsyat sangat tau terus dapat untung dropship 3 angka siap dapat hadiah free BC Cream daripada kita.

Best tak?

Marketing tools kita sediakan. Poster insyallah cantik2 korang memang jarang sama dengan team lain kecuali team dayah sprinter. Sebab kami tangkap gambar sendiri dan edit. Haaa nak belajar macam mana cara hasilkan poster cantik?


cantik kan gambar ni tangkap sendiri ni.

Macam mana nak close deal dengan customer

Macam mana nak buat sale guna IG semua nya kita akan ajar secara percuma dalam team dayah sprinter

Jom join kami segera secara percuma sebelum promosi tamat dan kita akan kenakan bayaran minuman untuk join jadi dropship.

haaa tunggu apa lagi. Adik-adik kat universiti, kakak kakak surirumah, kakak-kakak yang nak tambh duit lebih meh wa 0133507996 kita akan cuba bantu step by step insyallah

Sekian naa
Dayah Sprinter
Stokis Dyxy Putrajaya Cyberjaya
Cod Percuma Cyberjaya dan Putrajaya
Wasap Direct 0133507996
Continue Reading

Saturday, 2 December 2017

Dyxy Terbang Ke Jakarta Amboii

Dyxy Terbang Ke Jakarta Amboii

Haaa nak citer ni pasal kawan kami sorang ni. Baru baru ni dia bercuti ke Jakarta teman suami ada urusan rasmi. Siap angkut Dyxy skali gitu.




Seronok kan dengan orang bercuti ni tambah-tambah hujung tahun ni best sangat.

Apa yang lagi menarik kawan kami ni mak anak empat dah. Masih kecil paling bongsu baru lepas pantang. Tapi muka maintain cantik dan menawan haaa nak tau apa rahsia dia.

Dyxy laaa tau kawan2. Dah anak ramai ni mana sempat nak macam sangat. Guna DYXY 3 min siap

Continue Reading

Friday, 1 December 2017

GRAB PROMOSI DYXY Murah Guna Duit Tabungan

Menabung untuk Dyxy.

Nampak tak begitu terujanya semua orang untuk cuba DYXY.

Alkisahnya weekend hari tu saya balik kampung hari jumaat hingga sabtu.

Masa perjalanan balik tu dapat wasap daripada pelanggan dari IG yang di dapat tau ada promosi istimewa untuk orang parit buntar


Alhamdulillah sekejap je dah close deal.

Adik ni tanya boleh tak kak saya bayar guna duit syiling 50 untuk rm 26

Saya pun okla terima je la. Ok jugak duit syiling tu nanti boleh tukar kat cafe ofis.

Sebaik sampai je wasap adik dia , dia pun sampai

Alhamdulillah

Gembira dia dengan dapat free gift beg comei

Mak Jemah sangat tudung tu haha.

Kemudian siap recommend kat kawan-kawan. Kawan dia pun wasap tanya promosi tu sebab nak simpan dia. Alhamdulillah.

Tak lama lepas tu follow up dengan adik tu macam mana pengalaman guna DYXY. Alhamdulillah katanya best BC CREAM ni tak macam foundation lain. Rasa light jer dan paling penting mama saya pun suka.,



Semoga murah rezeki adik. Kalo berminat nak jana pendapatan dengan DYXY meh wa 0133507996. Kita ajar sampai berjaya.



Sekian

Dayah Sprinter
Stokis Dyxy Putrajaya Cyberjaya
COD percuma di putrajaya dan cyberjaya
atau self pick up di Putrajaya
WA direct 0133507996

Continue Reading