Monday, 13 November 2017

Musim Chicken Pox dan Apa Perlu Buat sekiranya anak kena jangkitan

Musim Chicken Pox dan Apa Perlu Buat sekiranya anak kena jangkitan.

Pengalaman sendiri anak no. 2 ni kena chicken pox , kesian la adik besar besar pulak tu. Dulu masa kakaknya kecik je tak nampak parut sangat.

Mulanya perasaan jadi bintik-bintik berair macam dalam gambar ni. Masa ni tak besar sangat kan. Tapi tula air bisa dalam blister ni kejap je merebak ke bahagian lain muka dan badan.

Ni gambar otw bawa adik ke klinik untuk check. Masa ni tak jangka la chicken pox ingat sakit mulut kaki tangan ke.


Skali jumpa doktor, doktor sahkan chicken dapat la surat pengesahan dr boleh guna untuk mohon cuti kuarantin. Doktor siap bagi ubat demam takut demam katanya. Mula-mula 4 hari pertama tu ok tak demam. Blister pun nampak makin kurang. Masa ni rajin sapu herbal blend dan mandikan adik dengan air mandian yang campur dengan basic H (cucian organik shaklee). Sebelum try ke anak harusla kita cuba dulu kan, pernah kena gatal-gatal sebelum tu alhamdulillah mandi dengan basic H ni tak mengeringkan kulit. Kulit lembut je dan badan selesa. Makanya masa awal awal ni memang sehari sampai 3 kali mandikan adik.  Ingat seminggu dah nak baik sekali Ya Allah dugaan betul adik demam dan kuar blister yang besar-besar naik abis kat kepala. Gatal takyah nak kata. Terbangun malam menangis, apa yang boleh buat sapu herbal blend cream ni [astu urut lembut tempat yang gatal tu sampai laa adik tidur balik




Mama bukaaaa haaa nampak tak. Dia pun dah pandai nampak herbal blend ja suh sapu tambah tambah bila time gatal sangat-sangat. Kenapa tak sapu calamine. Sebab macam kulit kami dulu pernah gatal bila sapu calamine ya allah lagi bertambah gatal macam berguling atas rumput tu. Tu kesian pulak anak kalo sampu calamine takut dia gatal kan.


Haaa ni masa fasa kedua muka naik besar-besar macam ni (dalam gambar ni dah reda skit kalau tak kat dahi tu kecil skit dari duit 5 sen). Kat kulit kepala kat belakang telinga besar-besar nak sikat pun takut kesian sangat2.

Alhamdulillah la masa nk masuk 2 minggu hari ke 10 tu makin reda. Gambar kat bawah ni lepas 2 minggu.

Rajin-rajinla sapu Vitamin E masa dah hujung nni nak hilangkan parut. alhamdulillahn dah hilang cuma yang kat dahi tu agak dalam dia tinggal kesan. Satu lagi sebab mama dia pun makiin hari malam terlupa nak sapu Vitamin E adehhh.

baru-baru ni sepupu adira pulak yang kena chicken pox kesian. So maknya pun minta hantar herbal blend nak cuba untuk sapu kurangkan gatal. Katanya anak dia mengadu gatal bila lepas sapu calamine.

haaa ni gambar sekarang memang tak nampakla kan parut chicken pox tu.


Untung adik kena masa kecil lagi , bila besar tak la risau sangat kan. Orang kata kalo kena masa dewasa lagi bahaya tambah pada wanita masa hamil. Bimbang virus tu ganggu pembesaran bayi.

Satu lagi, masa dewasa ni pun kalau kena chicken pox masa tu antibodi kita tak kuat macam masa kecil, so sisa virus dari chicken pox tu boleh menyerang semula badan dalam bentuk yang lagi bahaya iaitu kayap.

takut tau sebab pernah nampak ahli keluarga sendiri yang kena kayap. Sakityang bisa dan kaki tu ya allah takut tengok.

so kalau nampak tanda-tanda anak kena chicken pox segera dah ke klinik dan maklumkan kepada taska juga untuk pencegahan elakkan virus tu menular kepada budak lain.

Sekian naaa

Sampai disini perkongsian kami

Sekiranya berminat nak order shaklee atau bertanya lebih lanjut boleh hubungi saya,.


Dayah Sprinter
Pengedar Shaklee Cyberjaya Putrajaya
SID 1110814
COD percuma area Putrajaya dan Cyberjaya
Stok Sedia ada

#shakleeputrajaya
#ShakleeCyberjaya
#HerbalBlend

No comments:

Post a Comment