Friday, 20 October 2017

Ikthiar Kurangkan Kebas Jari

Mencari ikhtiar untuk mengurangkan kebas pada jari. Ramai kawan-kawan yang mengadu ada masalah kebas pada hujung jari sama kaki atau tangan. 

Mereka berasa kebas semasa tengah makan, sedang memandu atau selepas menaip.

Sindrom Carpal Tunnel Syndrome

Kebas pada jari ni menunjukkan antara simptom dari Carpal Tunnel. Syndrome (CTS). CTS ni menyebabkan ketidak selesa pada pergelangan tangan dan jari. Mereka yang mengalami CTS, kebiasaannya akan merasa kebas pada bahagian ibu jari serta jari lain seperti gambar di bawah.




Juga ada yang merasa kurang selesa pada pergelangan tangan sehingga ke lengan terutamanya ketika sedang memegang objek atau sedang memandu. Sedang makan pun ada yang merasa kurang selesa. Paling kronik sekiranya CTS menyebabkan tangan berasa lemah sehingga tidak kuat untuk mengenggam objek dan objek boleh terlepas dari pegangan. Sindrom berlarutan haruslah merujuk kepada doktor untuk pemeriksaan lanjut



Banyak artikel di surat khabar yang menceritakan tentang isu ini antaranya;

Utusan Malaysia 2008
Utusan Malaysia 2011
Harian Metro
Dr Zubaidi

Apa Punca Kebas Jari atau CTS ini



CTS berlaku salah satunya disebabkan saraf tidak berada dalam keadaan sewajarnya. Seperti gambar rajah di atas. Berlaku tekanan pada saraf menyebabkan kawasan tertentu berasa kebas atau sakit. CTS ni biasa terjadi pada wanita hamil aibat faktor kenaikkan berat badan. Kebas-kebas ini biasa terjadi juga kepada mereka yang mempunyai masalah berat badan dan diabetes. Bagi wanita mengandung kebiasaannya simptom ni akan hilang selepas melahirkan atau atau selepas berpantang. Pada masa kecanggihan teknologi ini, rata-rata yang mengalami CTS walaupun pada umur se awal 20 an mungkin disebabkan faktor kedudukan tangan ketika menaip atau memegang telefon  yang tidak betul dan terlalu lama sehingga menjadi punca CTS atau kebas tangan.

Saya sendiri pernah mengalami CTS masa pantang anak kedua. MAsa ni tak lagi lagi simptom ni panggil CTS. Terasa  kurang selesa pada median nerve macam dalam gambar. Masa tu pantang anak kedua berpantang sendiri, memang ada melakukan kerja rumah macam basuh Cloth Diaper, basuh pinggan (tak banyak). Basuh Diaper ni mungkin posisi tangan tak sesuai atau terlalu lama yang menyebabkan sakit tu. Bila jadi tu saya letak minyak angin untuk kurangkan. Sebab masa tu serius tak tahu kenapa jadi. Ingat sebab langgar pantang main air sebab sakit. Tapi alhamdulill;ah simptom tu berkurang dan lepas berpantang tak berlaku sakit kat bahagian median nerve tu.

Masa pantang tu saya amalkan set berpantang shaklee yang ada b complex , vitalea, ostematrik, omega guard dan vitamin C. Sekali sekala tu ada la minum Vivix nak abiskan. Hihi.

Ok berbalik kepada tajuk di atas. 

Cara Nak Kurangkan CTS atau Kebas

1. Boleh cuba senaman di bawah



2. Petua Secara Semulajadi


3. Set Sendi atau Saraf dari Shaklee

B complex - Kesihatan saraf, mengurangkan tekanan.

Khasiat Vitamin B 6 dan B 12 bagus untuk kesihatan saraf.



Ostematrik - Membantu mengurangkan kesakitan dengan membantu otot-otot yang tegang menjadi relax. Juga membantu kelancaran peredaran darah. Kebas salah satu juga disebabkan saluran terhempit dan ganggu peredaran darah.



Omega Guard - sebagai antikeradangan pada sendi dan saraf. Juga membantu lancarkan aliran darah ke seluruh badan.


antara testimoni mereka yang telah mencuba


                                      

okla setakat ni perkongsian kita. Boleh hubungi saya 0133507996 untuk pertanyaan lanjut berkenaan produk shaklee.

terima kasih

dayah sprinter


18 comments:

  1. Penyakit ni akan byk terjadi kepada writer or org yg selalu menaip..sbb tu ada keyboard yg khas utk org menaip ni..mouse pad pun skrg byk yg ada wirst pad..

    ReplyDelete
  2. terima kasih kongsikan tips tips berguna ni, sha selalu jugak kebas jari tapi selalu buat tak kisah je hehe

    ReplyDelete
  3. Pernah juga rasa macam ni sebab hari-hari kerja mengadap komputer, pegang mouse dan menaip. Balik rumah siapkan entri pulak. Boleh guna tips ni lah. Tqqqq.

    ReplyDelete
  4. selalu kena sebab main handphone dengan buat kerja dekat laptop.. hmm bagus tips ni nanti nak amalkanlah.. thanks!

    ReplyDelete
  5. Yaya memang kerap kebas tangan huhu thanks sharing nice tips nanti boleh cuba senaman tangan tu 👍🏻

    ReplyDelete
  6. Senaman Jari dan pergelangan tangan perlu kerap dilakukan. Ia juga berkaitan jantung kita. Selalu masa jogging atau berjalan rajin2 genggam tapak tangan. Hehe

    ReplyDelete
  7. tips yang berguna untuk Momi. selalu juga kebas-kebas ni hehe

    ReplyDelete
  8. Kadang-kadang ada gak terasa kebas2 jari cmni. selalu xtahu nak buat cmne. tq for the tips.

    ReplyDelete
  9. kebas ini sangat berbahaya
    harus selalu diwaspadai

    ReplyDelete
  10. Wow satu perkongsian yang bagus lah saya tak pernah tahu pun sebab menang selalu kena CTS ni memang kadang-kadang lama biar jer sampai ia redha sendiri. Tapi dengan senaman ringan tu harap ia dapat membantu saya..

    ReplyDelete
  11. Dulu pernah makan B complex lepas tu berhenti

    ReplyDelete
  12. Kenkadang pernah juga rasa kebas2 pada jari... pada lengan dan bahu... Tapi sebelah je

    ReplyDelete
  13. Kalau terasa kebas je terus buat exercise tangan 😄

    ReplyDelete
  14. risau jugak kalau kebas masa tengah drive

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah ada kawan yang tengah makan rasa kebas. Tengah Drive rasa kebas..

      Delete