Friday, 27 October 2017

Bahaya Skip Ambil asid Folik Untuk Wanita Nak Hamil

Bahaya Skip Ambil Asid Folik untuk wanita nak hamil.

Walau pun kehamilan itu boleh dirancang tetapi samada berjaya hamil atau tidak itu ketentuan Allah. Oleh itu, sebaiknya apabila kita ada niat untuk hamil lagi, elok la 3 bulan sebulan telah mula amalkan makanan real food atau vitamin yang mengandungi asid folik.

Manakala bagi mereka yang tidak mengamalkan perancang keluarga seeloknya sentiasa makan makanan yang kaya asid folik sebab kita tidak tahu atau tak boleh jangka rezeki anak itu. Kadang ada kawan yang dah 2 ke 3 bulan hamil baru dapat tau. Ada yang sehingga 4 ke 5 bulan (jenis yang period tak stabil atau tengah menyusui anak dimana period selalu jarak lama). alhamdulillah bayi mereka sihat semua.


Kebetulan ada terbaca artikel yang kongsikan tentang keadaan bayi yang tidak sempurna pembentukan tempurung kepala dan otak dan bayi tidak dapat survive sebaik dilahirkan.




Sebelum tengok bahaya asid folik, jom kita tengok khasiat asid folik kepada wanita.

Apa itu Asid Folik

Asid folik asid ni merupakan sejenis Vitamin di bawah kumpulan B dan juga dikenali sebagai Vitamin B 9. Asid Folik atau Folat ini dapat diperolehi daripada sayuran hijau, kekacang dan lain seperti gambar di bawah.



Khasiat Asid Folik 

Seterusnya apa khasiat asid folik ini sebenarnya.

Asid folik banyak khasiatnya macam-macam. So tak salah pun wanita yang tak hamil untuk amalkan cuma jangan berlebihan. Kadar pengambilan acid folik sehari bagi wanita normal dalam 400mg sehari.

Antara khasiatnya

Bantu Bentuk Sel Darah Merah

1.Asid folik ini membantu dalam pembentukan sel darah merah. Sebab tu wanita hamil atau hendak hamil perlukan asid folik sebagai persediaan awal badan. yelah wanita hamil dengan masalah HB tu perkara biasa yang kita dengar kan. HB (haemoglobin) dikaitkan dengan penghasilan darah merah dalam badan.Penting untuk amalkan asid folik seawal sebeli\um hamil untuk pastikan bacaan HB cantik dan berkeadaan baik sesuai untuk kesihatan ibu dan bayi yang bakal dikandung.

Penting untuk pertumbuhan Sel dalam Badan

2. Asid folik ini penting untuk prtumbuhan dan proses penghasilan DNA. Oleh itu bagi wanita yang nak hamil seeloknya ambil lebih awal supaya badan kita bersedia untuk lalui proses seterusnya iaitu kehamilan. Asid folik ketika hamil juga penting untuk membantu pembentukan tisu-tisu baru untuk bayi terutamanya saraf bayi. Oleh itu, ibu jangan pentingkan diri tidak ambil endah pengambilan asid folik ini kerana risiko itu kepada bayi jadi macam kat bawah ni kita tak nak.


 Asid Folik dengan kombinasi Vitamin B 12 dan Vitamin C bantu ada untuk cerna protein. Yelah kita tahu kan protein (asid amino ni) banyak khasiatnya termasuk untuk cantik dan untuk penyembuhan luka.



3. Membantu dalam mengurangkan tekanan (anxiety atau depression). ha macam-macam khasiat macam kat atas.

Bahaya Skip pengambilan Asid Folik Untuk Wanita Nak Hamil


Haa kita dah tau kan khasiat asid folik asid ni macam-macam. Sebelum ni ramai yang ingat asid folik untuk wanita hamil jer. Ok berbalik kepada tajuk asal, mengapa kita perlukan asid folik tambah-tambah kalau yang nak mengandung tu. Bertujuan untuk pastikan perkembangan sistem saraf bayi dalam keadaan baik dan mengelakkan risiko kecacatan pada tibu nueral seperti spina bifida.  Spina Bifida seperti gambar di atas berlaku apabila pelindung yang melindungi saraf tunjang bayi tidak tertutup dengan sempurna. Ia boleh menyebabkan risiko kepada kerosakan saraf secara kekal. Selain itu, juga untuk elakkan risiko bayi lahir dengan anencephaly iaitu keadaan dimana proses pembentukan tengkorak yang sepatutnya melindungi bayi tidak terbentuk dengan sempurna. Selain itu, otak bayi juga tidak terbentuk dengan sempurna.Keadaan ini merupakan salah satu dari Nueral Tube Defect (NTD)


 Oleh itu, wanita yang dah berkahwin tapi tidak amalkan perancang keluarga atau mereka yang memang dalam proses nak hamil, sila la amil asid folik mengikut keperluan badan. Jangan ambil risiko kesian sangat pada bayi yang tak berdosa itu. Yelah kita tak dapat jangka bila tarikh kita akan hamil kan.

Sumber Asid Folik

Jom kita tengok sumber asid folik yang ada dalam makanan. Antara sumber makanan yang kaya asid folik ni ialah Brokoli, bayam, pisang, soya, tomato dan banyak lagi boleh baca di sini.


Ada yang tanya, shaklee ada produk yang ada asid folik tak?

Ada produk shaklee yang mengandungi asid folik ni iaitu

B complex



B complex shaklee mengandungi asid folik yang dihasilkan secara semula jadi dengan kadar serapan (bioavailability) yang sangat tinggi dan berkualiti. Ini kerana asid folik secara semulajadi tidak mudah diserap oleh badan dan hampir 99% asid folik yang terdapat di pasaran bersifat sintetik. Istimewanya b complex shaklee adalah ia mengandungi 8 jenis komponen vitamin B (B1,B2,B3,B5,B6,B12) termasuklah 100% biotin dan asid folik dalam komposisi yang seimbang.

Antara manfaat lain B complex shaklee adalah 
  • Menukarkan makanan kepada tenaga
  • Antistress- mengurangkan tekanan juga untuk kesihatan fungsi saraf juga meredakan insomnia dan sakit kepala
  • Membantu tumbesaran bayi elakkan risiko spina bifina.
  • Untuk kesihatan rambut -khasiat daripada B complex dalam mengurangkan rambut gugur dan beruban
  • Mencegah anemia- membantu pembentukan sel darah merah dan antibodi. Juga merangsang peredaran darah yang lebih baik.
  • Meredakan simptom PMS- seperti kerisauan, masalah penghadaman (asid folik bantu pencernaan protein) bagi mereka yang ambil ubat hormon atau tahan sakit.
  • Detokfikasi - meredakan alahan
Menarikkan B complex ni. So bagus kalau B complex ni nak dijadikan sebagai nutrisi tambahan yang anda ambil setiap hari. Selain untuk bayi ia bagus jugak itu ibu dalam pelbagai aspek. B complex ini juga membantu ibu mengurangkan masalah pembentukan jeragat semasa hamil. B complex juga membantu mengurangkan simptom kebas jari bagi ibu hamil. 

Selain B complex.

Vitalea shaklee juga mengandungi asid folik sebanyak 200mg (boleh rujuk gambar di bawah)




Wanita yang ingin hamil boleh cuba vitamin B complex dengan Vitalea untuk lengkapkan keperluan asid folik dan juga keperluan vitamin lain untuk badan. 

Pengedar Shaklee Cyberjaya Putrajaya
ID : 1110814
Dayah Sprinter
Direct What aps :

http://dayahmy.wasap.my atau 0133507996
COD sekitar Cyberjaya dan putrajaya
Pengeposan ke seluruh malaysia.


Sekian, terima kasih






18 comments:

  1. Good info here bagus dan sangat membantu lepas tu memasukkan produk yang sesuai untuk pengguna bagus good idea suka baca..

    ReplyDelete
  2. asid folik utk tumbesaran baby. bagus juga utk siibu makan..semasa mengandung dan berpantang

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sis. Asid folik ni selain untuk hamil selepas pantang juga perlukan. Sebenarnya kalo amalkan asid folik selain waktu hamil ni pun bagus sebab banyak khasiatnya

      Delete
  3. Kena makan makanan yang ada Asid Folik tinggi untuk kesihatan janin/baby agar tidak cacat lahir. Walaubagaimana pun semuanya ketentuan-Nya. Ap-apa pn masih kena berusaha untuk mencegahnya kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul baik la kita mencegah dari amek risiko

      Delete
  4. baru tau asid folik tu apa. sha dapat tambah pengetahuan pasal benda ni. bagus jugak ada produk mcm shaklee ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul shaa. asid folik ni banyak khasiat dia bukan untuk yang mengandung jer.

      Delete
  5. Betul tu bahaya kalau skip apa pun supplement yg dibekalkan utk wanita mengandung kan..macam makcik akak la..x amik langsung..so masalah pada anak..baru2 ni operate sebab jantung berlubang..erm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sis. Sebab semasa hamil ni memang perlu nutrisi tambahan. Kalau memang jenis tak suka telan tablet ni memamg kena usaha jugak ambil dari real food. demi kesihatan anak.

      Delete
  6. Sokong sangat asid folik amat penting untuk tumbesaran baby. Akak xpernah skip ambil untuk tumbesaran baby.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak. dulu pun masa 1st pregnancy ada jugak termiss kadang2. Masa anak kedua ni memamg kena gigih skit sebab dah tahu

      Delete
  7. Sis msa mengandung dulu mmg tk pernh miss ambik. Mmg bagus dok kat utk baby

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sis bagus untuk bayi. Bagus jugak untuk ibu

      Delete
  8. Oh no I've been skipping this throughout my pregnancy is it too late to take back now?

    ReplyDelete
    Replies
    1. asid folik selain untuk hamil. Bagus untuk post natal dan wanita normal. Maybe next pregnancy, kena pastikan ambil asid folik.

      Delete
  9. Folic acid mmg antra yg akk tak tinggal sepanjang pregnancy... dgn multivitamin shaklee tu...sebab mmg boleh maintain hb cantik kalau amik

    ReplyDelete
  10. My friend also encourage me to take acid folic if I plan to conceive. I have take for 2 months.

    ReplyDelete