Wednesday, 18 October 2017

Bacaan Kolestrol Turun Ikhtiar Minyak Ikan Omega 3

Bacaan Kolestrol turun ikhtiar dengan minyak ikan Omega 3.

Haaa 9.6 juta rakyat Malaysia alami kolestrol tinggi kalau ikut petikan berita harian Jun 2016.

Saya ada sorang kenalan yang ada masalah kolestrol tinggi dan pernah cecah bacaan 11.

Agak terkejut kerana umurnya masih muda hujung 20 an gitu. Tapi alhamdulillah dapat kesedaran awal dan sya cuba bantu dia untuk turunkan bacaan kolestrol dengan perkenalkan minyak Ikan dari sumber Omega 3 iaitu Omega Guard.

Bahaya Kolestrol Tinggi

Haa kenapa bahaya kolestrol tinggi ni.? Untuk makluman , kolestrol ni ada dua jenis, Kolestrol baik, Kolestrol Jahat.

Kolestrol baik ni bagus sebab dia bantu untuk angkut kolesterol LDL dari salur darah dan dibawa ke hati untuk disingkirkan. So dapat elakkan daripada salur jantung tersumbat.

Risiko Serangan Jantung

Kolestrol yang kita kena turunkan ni kolestrol JAHAT (LDL). Sebab kolestrol JAHAT boleh termendap di salur jantung kita lama-lamaan jantung pun jadi PENAT nak pam darah ke seluruh badan. Bila saluran dah PENAT dan ada saluran yang tersumbat itu yang meninggikan risiko kita untuk dapat serangan JANTUNG. Bila jantung dah shut down abis la kita.


Haa cuba tengok gambar di atas. Nampak kan bahagian yang nampak macam lebam tu. Haa situ menunjukkan bahagian jantung yang bermasalah. Selain serangan jantung, mungkin kita juga boleh terkena serangan STROK dan tekanan darah tinggi.

Serangan Jantung Tak Kira USia

Haaa serangan JANTUNG ni tak kira USIA tetapi bila muda-muda dah ada kolesterol tinggi. Ooo Bahaya sangat. Lagi bahaya dari orang berumur kena darah tinggi dan kolestrol tinggi.

Haa ni statistik menunjukkan 1 daripada 3 kematian di Malaysia akibat serangan JANTUNG. Sama-sama la kita amek kisah pengambilan makana sehari dan amalkan nutrisi yang dapat bantu turunkan kadar kolestrol seperti minyak ikan mengandungi Omega 3.

Pemakanan Kolesterol Tinggi

Macam mana boleh ramai yang punyai kolestrol tinggi. haa mungkin dari cara pemakanan dan juga serba sedikit dari gaya hidup seseorang. Haa jom kita tengok kadar kolestrol yang terkandung dalam sarapan pagi kegemaran rakyat Malaysia. Malaysia kan syurga makanan.

Kadar Kolestrol Sehari

Haa ni kadar kolestrol sehari yang dicadangkan untuk kesihatan jantung. Haa kadar untuk dewasa normal seharo kurang 300 mg tapi sarapan pagi nasi lemak dah cecah 213 mg. Adehh tu belum menu tengahari dinner. Haaa nampak tak macam mana boleh ramai yang ada masalah kolestrol tinggi.

Omega Guard Sumber Omega 3 Untuk Turunkan Bacaan Kolesterol 

Berbalik kepada cerita kawan saya tadi. Bulan puasa tahun ni dia cuba kawal pemakanan dan alhamdulillah bacaan Kolestrol dah turun kepada 7.1 kepada 5.6. Alhamdulillah. 


Omega Guard dari Shaklee ni ada macam-macam khasiatnya.


Ni antara khasiat untuk wanita-wanita diluar sana. Ada ramai kawan-kawan juga sedar tentang bahaya kolestrol tinggi ni. Diorang dah belikan juga Omega Guard ni untuk hadiahkan kepada suami tersayang.


Apa khasiat Omega Guard ni lebih terperinci dalam next entry.

Selamat malam

Dayah Sprinter







16 comments:

  1. Betul tu..kena ikhtiar untuk turunkan kadar kolestrol..SA la tu..tp la ni dh under control...thanks for sharing

    ReplyDelete
  2. Ohh baru tahu. terima kasih sebab share ni. boleh alert lepas ni

    ReplyDelete
  3. Need to control my food intake to reduce cholesterol. Will share this to my friends.

    ReplyDelete
  4. minyak ikan shaklee mmg bagus. saya suka produk dari shaklee

    ReplyDelete
  5. Part kolestrol ni sering membimbangkan. Kena amalkan gaya hidup sihat :)

    ReplyDelete
  6. Pentingnya menjaga pemakanan. Semua bersangkut paut dengan lifestyle. Jaga makan insyaAllah ok dgn hendakNya

    ReplyDelete
  7. omega guard ni baik untuk rambut gugur jugak. Memang kena amalkan untuk kurangkan kolestrol.

    ReplyDelete
  8. Yes...minyak ikan mmg bagus...sebab tu kalau diet...pakar pemakanan lebih suggest makan ikan lagi

    ReplyDelete
  9. Akak pun amalkan omega seharian. Kita cegah dulu sebelum kena 😘

    ReplyDelete
  10. Kena mula amalkan semulalah macam ni. Dah lama jugak tinggalkan.

    ReplyDelete
  11. Yup. Fish oil can help lower down cholesterol. Have not try this brand yet.

    ReplyDelete
  12. Nak kena tukar cara pemakanan dah lepas ni. Nak kurangkan kolestrol.

    ReplyDelete
  13. Beringat sebelum kena,haha. Rasanya dah kena start jaga makan dari awal usialah

    ReplyDelete
  14. Kena jaga jaga badan kita. Thanks for the tips.

    ReplyDelete
  15. Sebenarnya kolestrol ni lebih tinggi di kalangan orang berbadan kurus. So makanan yg tinggi glicemic level macam cheese dll tu, kena kurang-kurangkan.

    ReplyDelete