Thursday, 19 October 2017

Alfalfa Complex Bantu Kurangkan Keputihan dan tingkat Peluang Hamil

Alfalfa Complex bantu kurangkan keputihan dan tingkat peluang hamil.
Masalah keputihan ni merupakan masalah yang selalu menganggu wanita di luar sana. Ada yang mengalami keputihan semasa hamil ada yang mengalami keputihan selepas beraktiviti lasak. Ada yang keputihan selepas bersalin. 




Apa itu Keputihan

Keputihan melibatkan keluarnya lendiran daripada vaginal wanita. Keputihan ini ada dua jenis iaitu normal dan abnormal.

Keputihan normal ini lendirannya agak jernih tak berbau busuk. Biasanya terjadi ketika perubahan hormon terutama sekitar kitaran haid kita. Keputihan yang normal tidak disertai dengan rasa gatal. Keputihan yang abnormal apabila cairan tersebut agak pekat dan melekit dan warnanya jugak berlainan dari kuning ke hijau atau kelabu. Keputihan abnormal didatangi dengan rasa gatal sekitar kawasan sekitar vagina. Juga didatangi dengan bau yang agak kurang menyenangkan.




Sayangi la vagina kita kerana ia aset seorang wanita. Sekiranya keputihan abnormal dibiarkan berlarutan bimbang ia menjadi penyebab kepada penyakit yang lebih serius seperti kanser pangkal rahim.
Sekiranya mempunyai tanda-tanda vagina anda tidak sihat segeralah berjumpa Doktor untuk dapatkan pemeriksaan dan nasihat Doktor.



Faktor Penyumbang Kepada Keputihan


Apa yang menyebabkan berlaku keputihan ni sebenarnya?
Antara faktor penyumbang ni pelbagai, mungkin sebabkan ketidakseimbang hormon. Yelah dalam vagina kita ni ada bakteria baik juga yang bantu keseimbangan PH di kawasan tu. Tapi bila berlaku ketidakseimbang hormon sedikit sebanyak mempengaruhi bakteria sihat ni. Datang la pulak bakteria JAHAT menyibuk disitu tu yang menyumbang berlakunya keputihan abnormal.

Selain itu, faktor-faktor lain turut menyumbang seperti kebersihan, pastikan rajin menukar panty liner atau pad ketika period untuk pastikan kebersihan sekitar kawasan tersebut terpelihara. 

Pakaian juga mempengaruhi, pastikan pakaian dalam yang jenis menyerap peluh. Haa faktor-faktor lain yang mempengaruhi kesihatan persekitaran vaginal adalah seperti di bawah.


Bagaimana Alfalfa Bantu Kurangkan Keputihan



Haaa ni rupanya alfalfa complex dicipta oleh Dr Forest C.Shaklee pada tahun 1950. Dah lama tu produk ni. Alfalfa complex ni pelbagai sangat khasiat dia. Tapi bagi tajuk keputihan ni kita share macam khasiat dari Alfalfa Complex yang bantuk untuk kurangkan keputihan dan seterusnya meningkatkan kebarangkalian untuk hamil.


 Alfalfa complex ni bersifat alkali dimana dia bantu untuk meneutral kan balik badan yang berasid. Badan yang terlalu berasid akan ganggu PH di kawasan cik bunga kita sedikit sebanyak ganggu la bakteria baik dalam tu kan. Bila PH ah seimbang insyallah Bakteria baik dapat menjalankan fungsi dengan baik.





 Alfalfa complex ni berkhasiat sebagai pembersih darah semulajadi. Ia membantu menyingkirkan toksin yang terkumpul dalam darah. Toksin berlebihan dalam darah ni yang menyebabkan punca pelbagai penyakit.
  
Alfalfa mempunyai khasiat sebagai duiretik semulajadi terhadap masalah jangkitan pada pundi kencing atau jangkitan fungus pada vagina.

satu lagi alfalfa complex ini bertindak sebagai JAMU MODEN untuk wanita yang baru lepas bersalin dan wanita yang mementingkan kesihatan dalaman.

Berbalik kisah kawan tadi. Mulanya dia ada masalah keputihan dan pada masa yang sama sedang dalam proses TTC untuk tambah anak. Mula dia ada tanya alfalfa ni akan ganggu tak proses dia nak hamil. 


Sebenarnya alfalfa complex sangat bagus diamalkan sebab dia bertindak sebagai JAMU MODEN kesihatan dalaman kita agar sihat dan bersedia untuk hamil. Sekiranya keputihan  abnormal berlarutan boleh menganggu kesihatan organ peranakan kita. Bila organ peranakan kita terganggu , sedikit sebanyak menganggu kesuburan dan proses kehamilan jugak.

Alhamdulillah walopun keputihan dah reda tetapi kadang masih datang mungkin faktor pemakanan juga. Tapi kawan saya kongsi berita gembira. Dia dah hamil 5 minggu alhamdulillah. Alfalfa complex ni bila hamil tak boleh makan simpan untuk guna masa berpantang nanti. Jimat kan lagi pun tarik expirednya lambat lagi tahun 2019.


haa tapi bagi yang ada masalah SLE tidak digalakkan untuk ambil alfalfa complex, kalau nak ambil juga sila dapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu.

sekian na terima kasih

daa dayah sprinter

nak orer boleh wa 0133507996.

0 comments:

Post a Comment