Tuesday, 31 October 2017

Kunci Rahsia Vivix dalam Menurunkan Kolestrol

Kunci Rahsia Vivix dalam Menurunkan Kolestrol. Eh ada yang cakap Vivix bantu turunkan bacaan kolestrol. Eh macam mana tu. Tang mana dia bantu tu.



Seperti yang kita tahu, Kolestrol yang berlebihan (LDL) dalam badan tidak bagus untuk kesihatan jantung yang mana boleh juga menyebabkan risiko strok. Jom kita belajar sedikit pasal jenis kolestrol ni.

Kolestrol ini ada dua jenis yang baik (HDL) dan yang jahat (LDL).


Continue Reading

Monday, 30 October 2017

Kenapa Saya Pilih Vivix Untuk Sumber Antioksida Yang Terbaik

Kenapa Saya Pilih Vivix Sebagai Sumber Antioksida Yang Terbaik. Haaaa pasti ramai dah tahu khasiat antioksida kan. Bagi yang belum tahun detail boleh baca di sini



Yelah antioksida kan banyak. Macam-macam pulak tu contoh macam kat bawah antara yang kaya dengan antioksida.





Haa berbalik kepada tajuk asal kenapa saya pilih Vivix. Apa istimewanya vivix dari antioksida lain, sebab vivix antara antioksida yang hebat.

Continue Reading

Kenapa Perlu GRAB Promosi Vivix Harga Runtuh

Kenapa Perlu GRAB Promosi Vivix Harga Runtuh. Yeayyy vivix promosi lagi.

Tak sabar sangat tau sebab harga dia memang murah berbaloi.

Bagi mereka yang dah lama nantikan nak cuba Vivix jom Grab promosi November 2017 ni. Anda Jimat berganda-ganda.

Apa yang ada dapat?

Dapat beli Vivix pada harga ahli yang sangat la Murah , Jimat dalam RM 155. Dah la murah pastu dapat diskaun lagi Rm 40.28 dari harga ahli. Mau tak menangis kalau tak beli.

Kemudian macam biasa dapat keahlian percuma

Dapat pos percuma dan dan dann... Bonus lagi tau dalam RM33 sebab lebih 150 Uv layak bonus. Yahooo. Jimat keseluruhan RM 275.

haaa tunggu apa lagi jom hubungi saya untuk belian mulai 1 November 2017 sehingga 30 November 2017.

Pengedar Shaklee Cyberjaya Putrajaya
ID : 1110814
Dayah Sprinter
Direct What aps :

http://dayahmy.wasap.my atau 0133507996
COD sekitar Cyberjaya dan putrajaya
Pengeposan ke seluruh malaysia.

apa bestnya vivix haa meh baca kat sini.

Sekian terima kasih.
Continue Reading

Sunday, 29 October 2017

Pengalaman Faezatul Mengurangkan Masalah Kulit Berjerawat


Pengalaman Faezatul Mengurangkan Masalah Kulit Berjerawat. Haaa sini meh nak kongsi kisah menarik daripada adik Faezatul bagaimana perubahan adik faezatul daripada Kulit Berjerawat kepada Kulit yang kekal sihat dan beseri tanpa jerawat.

Haaa gambar di bawah ni rentetan transformasi kulit adik faezatul yang merupakan satu kenalan saya di bawah naungan maestro group. Alhamdulillah gembira sangat tengok pada perubahan adik ni.
                                   Sumber Facebook Adik Faezatul

Continue Reading

Saturday, 28 October 2017

Jana Pendapatan dengan DYXY

Jana pendapatan dengan DYXY. Haa dalam keadaan sekarang kos sara hidup semakin meningkat. Mesti ramai yang tercari-cari nak buatr apa untuk jana pendapatan tambahan. Terutamanya yang tinggal di bandar dan juga pelajar-pelajar yang nak cari duit lebih untuk persiapan ke alam pekerjaan.




JOin DropShip DYXY bawah Dayah Sprinter

Haa jom join dropship Dyxy bawah dayah sprinter.  Anda ada pengalaman atau tidak insyallah saya akan bantu untuk anda tambah pendapatan bulanan atau mingguan. 
Continue Reading

Friday, 27 October 2017

Bahaya Skip Ambil asid Folik Untuk Wanita Nak Hamil

Bahaya Skip Ambil Asid Folik untuk wanita nak hamil.

Walau pun kehamilan itu boleh dirancang tetapi samada berjaya hamil atau tidak itu ketentuan Allah. Oleh itu, sebaiknya apabila kita ada niat untuk hamil lagi, elok la 3 bulan sebulan telah mula amalkan makanan real food atau vitamin yang mengandungi asid folik.

Manakala bagi mereka yang tidak mengamalkan perancang keluarga seeloknya sentiasa makan makanan yang kaya asid folik sebab kita tidak tahu atau tak boleh jangka rezeki anak itu. Kadang ada kawan yang dah 2 ke 3 bulan hamil baru dapat tau. Ada yang sehingga 4 ke 5 bulan (jenis yang period tak stabil atau tengah menyusui anak dimana period selalu jarak lama). alhamdulillah bayi mereka sihat semua.


Kebetulan ada terbaca artikel yang kongsikan tentang keadaan bayi yang tidak sempurna pembentukan tempurung kepala dan otak dan bayi tidak dapat survive sebaik dilahirkan.



Continue Reading

Wednesday, 25 October 2017

Pentingnya Postnatal Care atau Berpantang kepada wanita

Pentingnya postnatal Care atau berpantang kepada wanita yang baru melahirkan anak. 

Selepas 9 bulan mengandung sudah pasti banyak perubahan yang berlaku kepada badan sebagai persediaan untuk menjadi seorang ibu. Selain penjagaan semasa hamil, penjagaan selepas bersalin sangat penting kepada wanita.

Kenapa Penjagaan Wanita Lepas Bersalin ini penting?

Kerana badan sedang dalam proses pemulihan dan sedang siap sedia untuk melalui proses seterusnya ia menyusukan bayi. Pada waktu ini, sokongan daripada keluarga terutama emosi sangat penting. Mereka juga perlukan nutrisi dan rehat mencukupi untuk membolehkan proses pemulihan berlaku dengan baik dan lancar.

Mengapa penjagaan wanita lepas bersalin ini penting. Antaranya



1. Mengalami Perubahan Emosi/Hormon

Pentingnya penjagaan postnatal kepada wanita adalah kerana wanita yang baru melahirkan sedang dalam proses pemulihan badan termasuk hormon dan emosi. Pertukaran hormon progesterone dan estrogen berlaku sebaik sahaja uri tertanggal. Ketidakseimbangan hormon yang sedikit sebanyak mempengaruhi emosi wanita ketika lepas bersalin. Perubahan ini menyebabkan wanita ini kadang-kadang berasa sedih, berasa bimbang dan kadang-kadang marah. Perlakuan ini disebabkan hormon dan bukan disengajakan. Jangan la kita bercakap isteri kita tengah pantang perwatakan mengada-ngada sedangkan perkara tersebut merupakan salah satu proses yang dilalui badan mereka sementara nak kembali kepada keadaan asal. Selain hormon, faktor keletihan, sakit selepas bersalin, kurang tidur juga menyebabkan emosi wanita ketika waktu ini agak lemah dan tidak stabil Sekiranya tiada sokongan daripada keluarga terdekat, ia boleh menyebabkan wanita ini mengalami tekanan dan kemurungan atau meroyan. Sekiranya terdapat tanda-tanda kemurungan yang serius harusla diambil perhatian dan dirujuk kepada Doktor sebelum perkara buruk terjadi. Oleh itu, keluarga terdekat haruslah memberikan perhatian lebih kepada ibu-ibu yang sedang berpantang dan baru lepas melahirkan anak.

Continue Reading

Tuesday, 24 October 2017

Tempat Menarik Shopping Barang Preloved -Jalan Jalan Japan

Tempat menarik shopping barang preloved. Haa mesti ramai yang nak tahu kan.

1. Jalan-Jalan Japan


Sumber Google

Jalan-Jalan Japan ni ada dua, satu di one city mall -Level 1A (Block A) Sky Park @ One City, 47650, Jalan USJ 25/1A, One City, 47100 Subang Jaya, Selangor, Malaysia

Satu di 1 Shemalin Mall cheras, maklumat lanjut boleh singgah di sini

Apa yang menarik, disini ada baju prelove yang murah dan banyak sangat pilihannya.
haa nampak tak punya banyak baju dia. hahaha tengok pun pening kalau nak pilih. Di gambar Jalan Jalan Japan yang kt One City mall. Yang di One City Mall ni dua tingkat manakala yang di 1 Shemalin tu satu tingkat tapi luas. Harga baju okla boleh tahan range harga antara Rm 3-Rm 20 macam tu. Baju budak dan bayi banyak pilihan tambah kalau ada yang nak cari baju sejuk preloved.


 Kemudian kat Jalan-Jalan Japan ni ada banyak item menarik contoh alatan senaman, barang bayi seperti stroller, barang mainan bayi, peralatan golf (nampak macam murah beg dan set golf dia), kasut, alat muzik, travel beg, haa macam-macam laa.
Haaa tapi yang paling best, kat sini sapa yang mencari baby carier murah boleh ke sini. Macam-macam ada. Cumanya sebab berlonggok macam ni jenuh jugak nak kirai. Kalau pergi yang di 1 shemalin dia\gantung elok2, best jugak berjaya jugak lah shopping ergo baby 2. haha sebab murah Rm 20 satu & Rm 30 satu mau tak pengsan.


Haaa ni gambar beli ergo baby kat 1 shemalin. Best kan. carrier dah ada saja beli lebih dari satu boleh letak kat kereta lain 1, kat rumah satu senang.

haaa ada lagi satu tempat seronok untuk shopping barang perabot murah secondhand. Ada di area bangi dan kajang. Ada masa nanti share yea.

Sekian, terima kasih.

Dayah Sprinter

Continue Reading

Monday, 23 October 2017

Bagaimana Jeragat Terbentuk dan Cara Kurangkannya

Bagaimana Jeragat terbentuk dan cara kurangkannya.

Jeragat terbentuk disebabkan pigmentasi yang tidak sekata pada kulit.

Pada keadaan normal, melanin dihasilkan oleh kulit dan disebarkan sekata keseluruhan kulit. Taburan Melanin yang sekata menjadikan tona kulit yang sekata.

Malangnya terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi taburan melanin ini seterusnya menyebabkan terbentuk jeragat. 


Antara faktor-faktor terbentuknya jeragat adalah;
Continue Reading

Sunday, 22 October 2017

Pembuangan Lancar (Sembelit) ketika Berpantang dengan Ostematrik

Pembuangan lancar ketika berpantang dengan ostematrik.


Pengalaman Sembelit Ketika Berpantang Anak 1

Masalah sembelit ketika berpantang sesuatu yang sangat menyeksakan. 5 hari yang pertama bagi mereka yang bersalin normal. Berdasarkan pengalaman sendiri, mengalami sembelit masa pantang anak yang pertama. 5 hari tak boleh membuang ya Allah memang menangis la daku dalam toilet. Masa tu tak kenal shaklee lagi. Husban gi farmasi beli ubat untuk bantu pembuangan. Alhamdulillah lepas tu dah ok tapi seksala kan 5 hari tak membuang angin nak sampai ke kepala. Tak kenal ostematrik lagi masa tu. Rupanya ostematrik ni penyelamat wanita hamil dan berpantang yang alami sembelit. Pembuangan lancar dengan ikhtiar ostematrik.

Continue Reading

Saturday, 21 October 2017

Hilangkan Kulit Berpanau dengan Shaklee

Hilangkan kulit berpanau dengan Set Panau Shaklee. 




Panau terjadi pada muka atau badan sesuatu yang merungsingkan terutamanya sekiranya terjadi pada wanita. Disini saya nak kongsikan kisah seorang sahabat berjaya hilangkan panau dengan amalkan Set Panau Shaklee.
Continue Reading

Friday, 20 October 2017

Ikthiar Kurangkan Kebas Jari

Mencari ikhtiar untuk mengurangkan kebas pada jari. Ramai kawan-kawan yang mengadu ada masalah kebas pada hujung jari sama kaki atau tangan. 

Mereka berasa kebas semasa tengah makan, sedang memandu atau selepas menaip.

Sindrom Carpal Tunnel Syndrome

Kebas pada jari ni menunjukkan antara simptom dari Carpal Tunnel. Syndrome (CTS). CTS ni menyebabkan ketidak selesa pada pergelangan tangan dan jari. Mereka yang mengalami CTS, kebiasaannya akan merasa kebas pada bahagian ibu jari serta jari lain seperti gambar di bawah.



Continue Reading

Thursday, 19 October 2017

Alfalfa Complex Bantu Kurangkan Keputihan dan tingkat Peluang Hamil

Alfalfa Complex bantu kurangkan keputihan dan tingkat peluang hamil.
Masalah keputihan ni merupakan masalah yang selalu menganggu wanita di luar sana. Ada yang mengalami keputihan semasa hamil ada yang mengalami keputihan selepas beraktiviti lasak. Ada yang keputihan selepas bersalin. 


Continue Reading

Wednesday, 18 October 2017

Bacaan Kolestrol Turun Ikhtiar Minyak Ikan Omega 3

Bacaan Kolestrol turun ikhtiar dengan minyak ikan Omega 3.

Haaa 9.6 juta rakyat Malaysia alami kolestrol tinggi kalau ikut petikan berita harian Jun 2016.

Saya ada sorang kenalan yang ada masalah kolestrol tinggi dan pernah cecah bacaan 11.

Agak terkejut kerana umurnya masih muda hujung 20 an gitu. Tapi alhamdulillah dapat kesedaran awal dan sya cuba bantu dia untuk turunkan bacaan kolestrol dengan perkenalkan minyak Ikan dari sumber Omega 3 iaitu Omega Guard.
Continue Reading

Tuesday, 17 October 2017

Ostematrik Bantu Tidur Lena Wanita Menopous

Ostematrik bantu tidur yang lena bagi wanita menopous.

 
                                                                  
haa disini nak kongsi alkisah rakan sekerja yang telah bersara dan seorang telah menopause lama. Beliau mengalami kesukaran untuk tidur pada waktu malam (insomnia). 
Continue Reading

Monday, 16 October 2017

Antioksidan Jadikan Kulit Lambat Berkedut dan Sihat

Antioksidan jadikan kulit lambat berkedut dan sihat serta awet muda.

Apa itu antioksida?

Antioksida ada beberapa jenis. Boleh rujuk di sini.

Antioksida ni melibatkan molekul yang bertindak mengurangkan atau menghalang pengoksidaan berlaku ke atas molekul lain. Radikal bebas yang terbentuk secara berlebihan hasil daripada pengoksidaan boleh menyebabkan kerosakan sel-sel badan.
Continue Reading

Sunday, 15 October 2017

Ikhtiar VITILIGO dengan VIVIX

Ikhtiar Vitiligo  atau Sopak dengan VIVIX. Vitiligo ini merupakan sejenis penyakit yang melibatkan kegagalan badan untuk menghasilkan melanin (pigmen yang menentukan warna kulit) di kawasan tertentu kulit menyebabkan warna kulit pesakit menjadi tidak sekata. Pada kawasan berwarna cerah tersebut menunjukkan ketiada melanin mungkin disebabkan melanin dikawasan tersebut tidak berfungsi/rosak atau sel-sel tersebut telah mati.



Bagaimana VIVIX menjadi sandaran pesakit-pesakit Vitiligo ini untuk sembuh dan menjadikan pigmentasi pada kulit normal dan sekata.


Ramuan VIVIX

Vivix terdiri daripada ramuan seperti berikut;


Yang mana VIVIX ini sangat kaya antioksida yang membantu melindungi badan dari kerosakan akibat faktor luar seperti sinaran UV pencemaran alam sekitar, pemakanan yang tercemar dan lain-lain lagi.

Secara ringkasnya VIVIX ini bertindak melalui empat tindakan seperti berikut;

Vivix meningkatkan ketahanan Sel badan termasuk sel-sel kulit yang terlibat dengan penghasilan melanin. Apabila sel tersebut sihat ini dan dapat berfungsi dengan baik dan menghasilkan melanin pada bahagian kulit yang terlibat (tak berwarna). dan membantu mengurangkan masalah VITILIGO


Vivix bertindak meningkatkan tenaga sel di peringkat mitokodria. Mitokondria sangat penting untuk kelangsungan fungsi badan kita. Apabila fungsi mitochondria badan dapat dilindungi dari rosak (step 1 vivix), tenaga yang dihasilkan digunakan oleh badan untuk menjalankan fungsi-fungsi lain termasuk proses penghasilan melanin (melanogenesis). Sedikit sebanyak membantu proses melanogenis yang lebih baik dan membantu menjadikan taburan melanin lebih sekata dan warna kulit  pesakit VITILIGO kembali normal secara berperingkat.

Vivix bertindak membantu pemulihan sel dengan baik. Ramuan VIVIX didapati dapat mengurangkan kerosakan sel-sel sehingga peringkat DNA. Ini membantu sel-sel kulit di bahagian terjejas untuk iaitu melanosit untuk memulih dan berfungsi dengan baik dan menghasilkan melanin dengan taburan yang sekata. Seterusnya membantu pesakit VITILIGO mengurangkan pigmentasi tak sekata dan warna kulit kembali normal.


Antara testimoni mereka yang dah mencuba untuk sembuh dari VITILIGo atau SOPAK dengan VIVIX.





Untuk pertanyaan lanjut berkenaan produk shaklee ini boleh hubungi saya melalui wa 0133507996

Sekian terima kasih
Continue Reading

Saturday, 14 October 2017

Bagaimana Kedutan Pada Wajah Terbentuk & Tips Melambatkan Kulit Berkedut

Bagaimana kedutan pada wajah terbentuk. 



Haaa mesti ramai tertanya tanya macam mana kedutan pada wajah tu boleh terbentuk. Kedutan atau garis halus pada wajah ada yang bersifat sementara iaitu ketika kita melakukan ekpresi wajah dan ada kedutan wajah bersifat kekal akibat proses penuaan.

Struktur Lapisan Kulit

Sebelum mengetahui proses pembentukan kedutan jom kita kenali dahulu struktur pada lapisan kulit kita.


Kulit kita terdiri daripada 3 lapisan iaitu Epidermis, Dermis dan hypodermis seperti rajah di atas. 

Setiapnya mempunyai fungsi masing-masing 

Epidermis (lapisan atas) - perlindung kulit daripada faktor luar contoh yang paling mudah sinaran matahari. 

Dermis (lapisan tengah) - mengandungi pelbagai tisu penghubung yang berfungsi untuk mengekalkan kelembapan kulit, membekalkan nutrisi dan oksigen kepada sel-sel kulit di lapisan epidermis dan memberikan bentuk dan keanjalan kepada struktur kulit (fungsi kolagen dan elastin)

Hypodermis (lapisan bawah) - menyimpan lemak untuk membantu dalam proses mengawal suhu badan.

Bagaimana Kedutan Terjadi Pada Wajah Terjadi

Kedutan pada wajah terbentuk apabila sel-sel atau tisu-tisu di ketiga lapisan kulit di atas mula menyusut dari segi fungsi masing-masing atas faktor penuaan atau juga disebabkan oleh faktor luar seperti sinaran UV berlebihan faktor radikal bebas yang lain.



Apabila usia meningkat atau disebabkan faktor luar lapisan epidermis kulit mula menipis sehingga menjejaskan fungsinya untuk memerangkap lembapan di dalam kulit  dan ini menyebabkan kulit menjadi kering dan garisan halus terbentuk dan lama-kelamaan kulit mula berkedut.

Selain itu juga, didapati sel kulit pada lapisan epidermis akan mula menyusut sebanyak 10% bagi setiap 10 tahun pertambahan umur. Yelah badan dan tua so proses nak hasilkan sel-sel baru jugak menyusut.

Seterusnya bahagian dermis yang mengandungi tisu sokong mula hilang keanjalan, kurang kepadatan dan penghasilan kolagen juga makin berkurang menyebabkan bentuk kulit berubah menyebabkan kulit mula berkedut.


  • Selain itu, fungsi tisu-tisu/sel-sel di dermis yang bertindak membekalkan nutrisi dan oksigen kepada kulit juga menyusut menyebabkan kulit menjadi rosak dan lambat memulih akibat kekurang nutrisi.
  • Akhir sekali lapisan hypodermis yang menyimpan lemak juga mula mengecut menyebabkan menjejaskan jugak kepadatan lapisan kulit dan menyumbang kepada kulit berkedut.
  • Fungsi-fungsi ketiga lapisan tersebut yang menyusut secara keseluruhan menyebabkan fungsi perlindungi kulit, kelembapan, kepadatan, keanjalan, kadar penyerapan nutrisi terjejas sehingga menyumbang kepada pembentukan kedut pada wajah secara kekal.
  • Oleh itu dari sekarang perlu pentingkan penjagaan kulit wajah dari luar dan dalam untuk mengekalkan kesihatan sel-sel kulit yang seterusnya mengekalkan keremajaan kulit
  • Kita share tip atau pemakanan untuk mengurangkan kesan kedutan ini antaranya;
  • -antioksidan
  • -Protein (next etry insyallah)
terima kasih

sekian.











Continue Reading

Thursday, 12 October 2017

Brush DYXY dan Cara Mencuci

Cara cuci atau basuh Brush Dyxy.


Sebelum kira pergi kepada cara mencuci brush.

Jom kita tengok apa fungsi Brush dyxy ni.

Walaupun BC Cream DYXY ni ada disertakan span tapi ramai gemar menggunakan BRUSH DYXY ni kerana tekstur bulunya yang padat dan lembut menjadikan sangat mudah nak blend BC Cream pada wajah dengan masa singkat serta paling best sangat-sangat menjimat BC Cream anda. Tak percaya sila cuba haha. 



Brush DYXY ni terdiri daripada bulu sintetik dan paling penting HALAL ye jangan beli sebarangan brush yang harga murah tak masuk akal takutkan korang terguna brush dibuat dari bulu B*b*.



Pegangannya sangat kemas rasa selesa sangat bila kita guna untuk ratakan BC Cream dan paling best boleh guna untuk ratakan blusher skali JIMAT sangat. Dengan Brush DYXY ni ia menjadikan BC Cream atau foundation ada pakai jadi lebih sekata dan tidak bercapuk. haa tunggu apa lagi jom dapatkan segera.







Harga tidak termasuk kos pos

Continue Reading

Wednesday, 11 October 2017

Tutorial Make Up Ringkas Komestik Viral DYXY

Tutorial Make Up Ringkas Komestik Viral DYXY khas untuk  mereka yang baru atau ingin mencuba komestik yang sedang viral di pasaran sekarang.


Komestik Viral


DYXY Komestik merupakan komestik yang tengah viral sekarang. Mendapat sambutan ramai dengan tekstur BC Cream DYXY yang sangat BEST dan juga bau Fresh Green Tea dari Facemist DYXY yang sangat menyegarkan kulit muka.

DYXYkomestik ini sangat mudah khas untuk mereka yang mempunyai masa yang suntuk tetapi ingin menjaga penampilan agar nampak segar, beseri dan anggun. Dalam masa kurang 3 minit siap. Jom kita tengok video cara mengguna DYXY ni.


Tutorial Make UP Ringkas DYXY

Tutorial make up ringkas yang dilakukan oleh Puteri sarah. JOm tengok.


Menarik kan. Jom dapatkan set DYXY anda sekarang dengan promosi jimat berganda sah sehingga 31 Oktober 2017 dengan hadiah free gift yang menarik.

Hubungi saya di 0133507996 atau http://dayahmy.wasap.my

terima kasih
Continue Reading

Tuesday, 10 October 2017

Jari Berkedut Ketika Cuci Pinggan

Jari Berkedut ketika cuci pinggan dalam tempoh yang lama. Apa yang menyebabkan kulit jari berkedut apabila terkena air terlalu lama atau apabila berendam dalam air?


Ada kajian menunjukkan kulit jari berkedut ketika terendam adalah merupakan tindakan fisiologi bdan untuk meningkatkan keupayaan cengkaman tangan ketika menguruskan objek yang basah. 

Antara uji kaji yang dibuat ialah memegang marble dalam keadan 1 (tangan kering dan keadaan normal ) dan kedua ketika tangan dalam keadaan berkedut setelah terendam selama 30 min didalam air. Keputusannya menunjukkan jari yang berkedut itu mengambil masa yang lebih singkat untuk mengambil marbles.

Ia umpama fungsi bunga tayar kereta ketika melalui kawasan yang basah atau. licin


Menarikkan.

So jangan susah hati kalau nampak tangan berkedut sebab lama cuci pinggan hihihi.

Tangan yang berkedut ini membantu ketika nenek moyang kita menuai tanaman atau sayuran dalam keadaan basah. Zaman sekarang kita pakai sarung tangan yang ada grip tu untuk handle objek yang basah.


Kalo kulit kaki berkedut bila berendam dalam pool pulak membantu kita apabila kita nak berjalan atas permukaan lantai ketika basah. Ia mengelakkan kita tergelincir. Hebatkan ciptaan Allah ni.

Tapi risau kalau tangan tak berkedut walaupun dah berendam lama berjam-jam dalam air kerana ia menunjukkan mungkin ada something wrong dengan fungsi saraf atau fungsi badan kita. Sila rujuk kepada doktor segera. Ada kajian menunjukkan jari yang patah tidak menunjukkan tindak balas berkedut ketika terendam dalam air.

Haaa dan perlu risau jugak kalau jari berkedut walau dalam keadaan kering sila rujuk kepada doktor.




Baikla setakat ini saja yer.

Terima kasih





Continue Reading

Monday, 9 October 2017

BC Cream Berteknologi Korea DYXY


BC Cream DYXY berteknologi Korea rasa teruja sangat nak kongsi dengan kawan-kawan pengalaman menggunakan BC Cream ni.

Teruja sangat nak kongsi berkenaan BC Cream Dyxy yang menggunakan teknologi korea ni.

Meh sini nak cerita skit macam mana boleh terjebak dengan BC CReam DYXY ni.



Saya ni jenis yang tak suka mekap. Kebiasanya akan keluar dari rumah tanpa sebarang mekap atau hanya mengenakan pelembap.

Tapi rupanya saya silap, salah satu penjagaan kulit yang penting bagi wanita di Malaysia yang beriklim panas ni adalah Sunblock.

Sunblock bertujuan melindungi kulit kita dari terus rosak akibat sinaran UV. Boleh baca di sini untuk info berkenaan bahaya sunburn berterusan.

So saya pun mencari sesuatu yang dapat memberikan perlindungan kepada kulit terhadap sinaran UV iaitu something yang ada SPF (Sun Protection Factor). Sesuatu yang teksturnya ringan dan tidak melekit serta tahan lama.

Dalam mencari tu jumpa kawan yang menjual produk DYXY ni.

Bermula dengan Green Tea Facemist Dyxy dan seterusnya saya cuba BC Cream DYXY dengan BRUSH DYXY.


Woww serius tak tipu memang best sangat kulit rasa ringan je dan blend elok di kulit bila kita pakai BRUSH DYXY yang sangat GEBU tu. Bila dah pakai BC Cream DYXY ni rasa seronok terus la daftar jadi agen. Cara basih Brush di sini.



BC Cream DYXY ni ada 2 code warna sahaja. Untuk kulit cerah atau yang jenis heavy make up user boleh gunakan warna biege ni. Bagi kulit sederhana cerah boleh cuba code natural.

Tapi macam saya ni hahaha dua warna saya pakai. Dua-dua ok cuma kalo pakai natural kawan kata mcam nampak shading haha padahal pakai biasa jer. Pakai Brush DYXY ni terus rasa macam MUA. Muhahahah. Ha ni contoh gambar menggunakan dua-dua code. Nak tengok video tutorial makeup dengan DYXY di sini.



Kawan-kawan kat pejabat dan di area Putrajaya dan Bandar Baru Bangi juga tak lepaskan peluang untuk mencuba produk komestik yang tengah ViraL NI.

Harga insyallah mampu milik RM 85 je untuk satu ni. Tapi kalo nak jimat baik amek set skali dengan  BRUSH DYXY dan FACEMIST DYXY harga promosi hanya RM140.

 Agak-agak berkenan tu meh wa 0133507996 untuk dapat satu set beserta feee gift yang menarik.

Sekian terima kasih


Continue Reading

Sunday, 8 October 2017

Pengedar Shakle Putrajaya, Cyberjaya dan Bandar Baru Bangi



Pengedar Shaklee Putrajaya menyediakan perkhidmatan COD percuma di kawasan Putrajaya. Insyallah stok Shaklee Putrajaya kami sentiasa ada sesuai bagi mereka yang inginkan cepat.



Antara set shaklee yang ada iaitu ;


  • Set Ibu Menyusu Shaklee
  • Set Kurus Shaklee
  • Set Kanak-kanak Shaklee
  • Set Kulit Cantik Shaklee
  • Set Jeragat Shaklee
  • Set Berpantang Shaklee
  • Set Tambah Berat Badan Shaklee
  • Set Jerawat Shaklee
Haa macam-macam lagi sebenarnya.

Untuk pertanyaan lanjut boleh hubungi melalui wa 0133507996- hidayah. 

Terima kasih

Sekian

Dayah Sprinter
Continue Reading

Saturday, 7 October 2017

Bahaya Kulit Sunburn Yang Kita Perlu Ambil Tahu

Kulit Sunburn??

Jangan ambil mudah yer Kulit Sunburn.  Kulit Sunburn berterusan boleh menyebabkan kerosakan pada Kulit termasuk


  • Melasma- Jeragat akibat hyperpigmentasi pada bahagian kulit yang terdedah ada sinaran UV berterusan. Selain sinaran Uv ia juga dipengaruhi oleh perubahan hormon. 

  • Kulit Sunburn hilang keanjalan dan berlaku penuaan pramatang sekiranya dibiarkan berterusan



  • Kulit Sunburn berterusan tidak dirawat akan meninggi risiko pembentukan sel kanser pada kulit.

Melanocyte yang berfungsi menghasilkan melanin (pelindung kulit dari sinaran UV) rosak atau musnah akibat kesan Oxidative Stress akibat dari Sinaran UV. Sel-sel rosak tidak mejalani proses apoptosis telah bertukar menjadi sel kanser dan bertindak ganas membentuk lebih banyak sel-sel kanser.

haa nampakkan bahaya Kulit Sunburn ni. So sayangi la kulit kita dan pastikan kita lindungi kulit dengan pelindungi UV untuk mengurankan kerosakan lebih teruk.

Macam saya jenis yang tak suka mekap saya akan pastikan kulit ni dicalit dengan BC CReam (BB Cream + Concealer) dari DYXY yang mempunyai kandungi SPF 50.


** BC Cream DYXY sedang Viral kat Malaysia. Sekiranya berminat untuk dapatkan boleh wa 0133507996 COD di kawasan Putrajaya, Bangi dan Cyberjaya. Pos ke Seluruh Malaysia.

haaa jom pergi ke Next Post bagaiman cara untuk kurangkan Kulit SunBurn

Daaa dayah sprinter









Continue Reading