Thursday, 29 June 2017

Penting KALSIUM Bagi Wanita?

Assalamualaikum dan Salam sejahtera

haa kali ni kami nak kongsi skit pasal pentingnya KALSIUM pada wanita.

Terutamanya yang sedang hamil dan menyusu.

Haa kenapa?

Sebab KALSIUM ni tak dapat dihasilkan sendiri oleh badan. Kalsium yang kita dapat dari pemakanan akan disimpan dalam tulang kita.

Setiap hari kadar KALSIUM adalah sekurang-kurang 1000 mg untuk ibu menyusu dan hamil.



Sebab apa, sebab diorang bekalkan sumber KALSIUM untuk dua orang iaitu Ibu sendiri dan anak dalam kandungan.

Apa akan terjadi kalo ibu kurang KALSIUM? Makanya kalsium dari tulang ibu akan digunakan kepada anak. Kalo setiap hari kita tak top up balik kehilangan KALSIUM dari tulang kita tu lama-lama boleh Reput tulang.

Sebab tu wanita yang ramai berisiko kena osteoporosis akibat tidak menitik beratkan pengambilan kalsium seharian terutamanya masa hamil dan menyusu.

Haa apa lagi risiko kurang KALSIUM

Haa patut la wanita ni selalu dikaitkan dengan masalah kurang daya ingata, sakit otot atau badan dan GUGUR RAmbut.

Selalu sangat perkara ni berlaku selepas melahirkan anak. Haa mungkin salah satu sebab kita kekurangan Kalsium ketika menyusukan anak.

Haa lepas ni kena beringat la na. Sumber Kalsium tu penting kena amek sekali juga dengan magnesium dan angkatan-angkat yang lain.

Haa nak tau status kepadatan tulang macam mana? Boleh pergi buat test. Ni contoh ada seorang Doktor beranak 3 yang amalkan ostematrik (sumber kalsium) selama 4 tahun tanpa gagal walapun tengah hamil dan menyusu hasilnya result normal. Manakala seorang lagi rakan dengan bacaan status Osteprenia juga mempunyai 3 orang anak tetapi baru mengamalkan ostematrik 3 bulan ketika menyusukan anak



haa takutkan. Kalo tak mau reput tulang sila la amalkan pengambilan kalsium dalam diet seharian kita. Kalsium saya tak mencukupi tau perlu kombinasi bersama Magnesium, Vitamin D dan lain-lain.

Antara sumber kalsium yang kita boleh perolehi daripada sumber REAL FOOD (pastikan organik yer baru betul berkhasiat)


Bagi yang memilih kalsium dari sumber REAL FOOD.

Pastikan cara memasak yang betul untuk elakkan kehilangan nutrisi.

Haaa ni kami kongsi tips skit.

TIPS MASAKAN UNTUK KEKALKAN KANDUNGAN KALSIUM DALAM SAYURAN.

- Masak dengan air yang minima sahaja.

- Masak tidak terlalu lama, memadai sehingga masak dan tidak dibiarkan mendidih terlalu lama.

- Stim paling bagus untuk mengekalkan kandungan kalsium.

- Elakkan mengambil makanan yang tinggi kalsium bersama sesetengah sumber fiber seperti wheat bran atau makan yang mengadungi oxalic acid macam bayam sebab ia akan bergabung dengan kalsium dan mengganggu penyerapan kalsium.

**Sebab tu sayuran hijau saja tidak mencukupi sebab ia mudah hilang melalui masakan, proses cucian dan sebagainya. Tetap kena ambil supplement jugak.

Haaa selain dari REAL FOOD ni boleh amalkan OSTEMATRIK dari SHAKLEE. Best tau khasiat dia bukan sekadar KALSIUM ja.

Haaa ni kandungan dalam setiap kapsul Ostematrik;

Harga RM61.25 (exclude postage)
Jimat 15 % dengan berdaftar sebagai ahli 
Calcium 250mg
Vitamin D3 100IU
Magnesium 100mg
Zink 10.4mg
Kuprum 0.05mg
Mangan 0.05mg
Boron 0.75mg


Suka sangat ANOLOGI yang kawan kami kongsikan pasal kepentingan semua nutrisi dalam ostematrik dalam contoh nak bina rumah ;
Kalsium = batu bata (bhan utama)
Magnesium = lori (pngangkut)
Vitamin D = simen (pelekat)
Boron = mandur (kawal selia krja2 bina rmah, bncuh simen etc.)
Mangan, kuprum & zink = pkerja (buat krja2 lekat, bancuh bina)
So nak bina tulang & gigi yang sihat tak cukup dengan kalsium jer.😉

 haa kalsium bukan penting untuk wanita ja tapi untuk semua golongan lapisan masyarakat.

Sekian naa
Haaa kalo ada nak risik ostematrik bagi tau na. Adala skit lagi stok bawah kuota team sprinter kami.




0 comments:

Post a Comment