Sunday, 14 May 2017

TIPs untuk Boost Energy Bagi Ibu Bekerja Untuk Kekal Cergas dan Bertenaga

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Wahh ramadhan tak lama lagi.. tak puasa ni pun badan rasa letih dan lesu lepas balik dari kerja... Letih sebab se awal pagi kita mulakan tugas mengurus rumah tangga kemudian sambung kerja di pejabat. Bila dah pulang nak sambung semula menguruskan anak-anak dan rumah tangga..

Kita mudah letih sebabnya banyak tenaga kita guna untuk melakukan aktiviti dari pagi sampai ke petang.. Tapi sumber makanan dan nutrisi yang kita ambil mungkin tak mencukupi untuk badan.. so kita kena la top up balik supaya nanti petang kembali bertenaga untuk sambung kerja.

Sebelum kita nak cari penyelesaian kepada masalah kita ni.. tahukah kita macam mana tenaga ni dihasilkan oleh badan?



Sumber makanan yg kita ambil akan dipecahkan kepada unit kecil cntoh :

karbohidrat glucose
lemak fatty acids
protein amino acids

Ketiga2 unit ini akan teroksida menghasilkan tenaga (ATP).

Makanan asas yang kita perlukan untuk tambah tenaga ialah makanan yang bersumber protein, karbohidrat dan lemak. 

Selain makanan asas tersebut badan kita juga perlukan makanan yang kaya zat besi, vitamin C, vitamin D , Vitamin K macam gambar kat bawah ni haaa

 
Tapi kadang-kadang sebagai ibu bekerjaya ni kita tak sempat nak ambil nutrisi mengikut apa yang badan perlukan. Sebagai penyelesaiannya anda boleh cuba ikhtiar untuk boost energy supaya tidak letih dan lesu dengan produk-produk berikut ;

1.Vivix

Vivix terdiri daripada 4 ramuan semulajadi iaitu Muscadine Grape, Purple Carrot, Elderberry & Polygonum Cuspidatum.

Dimana ramuan ini salah satu manfaatnya iailah mengalakkan biogenesis (pembentukan sel-sel baru ) mitokondria untuk meningkatkan tahap tenaga dalam sel. Mitokondria sangat penting sebab ia bertindak sebagai penjana tenaga dan menghasilkan tenaga yang sel-sel badan perlukan untuk melakukan fungsi-fngsi masing2. Elok diamalkan 1 sudu teh setiap malam sebelum tidur untuk kekal bertenaga pada keesokan harinya/ Satu botol mengandungi 150 ml cecair seperti sirap dengan rasa masam manis. 1 Botol untuk single used boleh tahan antara 1 bulan sehingga 2 bulan.

* tidak disyorkan untuk ibu hamil/menyusu dan anak-anak bawah 18 tahun

Harga RM475 (exclude postage)
Jimat 15 % dengan berdaftar sebagai ahli

2. Energizing Soy Protein (ESP) 

ESP dihasilkan daripada non GMO soya, Mengandungi 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan. Ia juga turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral yang memberi manfaat sumber tenaga segera dan boleh tahan lama. ia juga memberikan kesan kenyang lebih lama. Sesuai sangat diamalkan semasa sahur. 1 canister boleh untuk 30 serving boleh tahan antara 1 bulan hingga 1.5 bulan. Sesuai untuk semua golongan termasuk ibu hamil, menyusu dan pesakit diabetes. Hal ini kerana ESP mempunyai kandungan Indeks Glimesik (G.I) yang rendah menjadikan ia sangat sesuai diamalkan oleh pesakit diabetes. Satu hidangan ESP bersamaan 2x daging, 4x telur, 12 kali susu rendah lmak, tiada kolestrol, tiada asid uric dan sangat mudah diserap oleh badan.

Harga RM 161.25 (exclude postage)

Jimat 15 % dengan berdaftar sebagai ahli

3. Cinch Energy Tea Mix

 Cinch Energy tea Mix merupakan Energy Booster semulajadi. Ramuannya mengandungi taurina yang berkhasiat dalam meningkatkan tenaga dan ketahanan badan. Ia merupakan pilihan alternatif mengantikan kopi, soda atau manisan untuk mengalakkan kecergasan tubuh. Tanpa gluten, tiada perisa tiruan, pewarna dan bahan pemanis. 1 kotak mengandungi  sachet ngam2 la untuk sebulan puasa kan.


 
Harga RM 340.00 (exclude postage) 
Jimat 15 % dengan berdaftar sebagai ahli
 Ramuan daripada campuran beberapa jenis Tea yang mana semuanya mempunyai khasiat kepada badan kita.

sesuai untuk diamalkan selepas berbuka puasa. Sekiranya anda perlu memandu dalam jarak jauh, anda boleh minum cinch tea ni untuk boost energy segera dan rasa cergas.


Harga RM 352.50 (exclude postage) 
Jimat 15 % dengan berdaftar sebagai ahli

4. Perfomance Drink

Kekal bertenaga dan hidrasi sepanjang bulan puasa dengan Perfomance Drink.

Manfaat utama ialah
  • Meningkatkan daya ketahanan badan - memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat, mengantikan air yang hilang sewaktu latihan fizikal, meningkatkan daya tahan otot dan memanjangkan waktu latihan tanpa mencederakan tubuh.
  • Membekalkan tenaga dan  daya ketahanan fizikal- Ia mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam badan dan mengimbangi metabolism air dalam tubuh. Ia mengandungi potasium, kalium, sodium, phosphorus, magnesium dan chloride. Produk ini dirumus ekslusif untuk membekalkan tenaga fizikal terutamanya mereka yang menetap di kawasan tropika dan mereka yang aktif dalam kerja harian.
  • Mencegah penyahhidratan- mengurangkan kehausan, mencegah penyahhidratan, melembabkan kulit dan kelihatan muda.
  •  Mengekalkan parasa gula- terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula darah yang penting untuk bagi tenaga pada otot dan percepatkan sembuhan daripada kecederaan otot.
  • Satu hidangan boleh diminum sahaja atau dicampur dengan minuman lain.
  • sangat sesuai untuk mereka yang sedang berpuasa dan atlet atau mereka yang aktif melakukan aktivti fizikal seharian yang menyebabkan banyak kehilangan air dalam badan.
  • Syor pengambilan : sarapan/sahur - campurkan satu sudu besar  untuk PD+ESP+Meakshake latihan fizikal - campurkan 2 sudu besar dalam 500ml dan minum satu jam sebelum memulakan latihan fizikal dan setiap 30 min sewaktu latihan. Minum 1 jam kemudian slepas latihan untuk penyahhidrat dan mengembalikan tenaga.


Harga RM 247.50 (exclude postage) 
Jimat 15 % dengan berdaftar sebagai ahli

5.Vitamin B complex 

Vitamin B complex shaklee ni mengandungi 8 komponen viyamin B termasuk 100% biotin dan asid folik. Vitamin B adalah larut air oleh demikian sebarang lebihan akan disingkirkan melalui sistem pencernaan.Oleh demekian vitamin B sangat penting untuk keperluan harian. Antara khasiat vitamin B complex ialah ia membantu menukar makanan kepada tenaga, membantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga sekaligu mengurangkan masalah keletihan dan kelesuan. ia juga bertindak meredakan tekanan.


Harga RM 306.25 (exclude postage) 
Jimat 15 % dengan berdaftar sebagai ahli
Harga RM 220 (exclude postage) 
Jimat 15 % dengan berdaftar sebagai ahli

6.Vitalea

 Vitalea merupakan multivitamin dan mineral dengan zat besi. Tablet vitalea ini berwarna hijau kerana disaluti lapisan alfafa . Ia merupakan tablet multivitamin  yang paling pantas terlarut dalam air dan juga badan manusia. Berkhasiat dalam memberikan manfaat dalam penambahan tenaga segera. Ia memberikan tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam tugas harian.
Ia juga pelengkap kepada nutrisi yang diperlukan oleh badan. Untuk penyerapan lebih berkesan perlu diamalkan bersekali dengan Vitamin C Sustained released. Ia boleh diamalkan  1 biji sehari selepas bersahur. 1 Botol mengandungi 120 tablet dan boleh tahan sehingga 4 bulan.

*untuk pesakit SLE perlu mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu kerana tablet vitalea disaluti alfafa.



7. Vitamin C Sustained Release

 Kombinasi Vitamin C membantu dalam penyerapan zat besi yang lebih baik. Ia membantu vitalea untuk berfungsi lebih baik dalam boost energy yang diperlukan badan.   Satu botol mengandungi 180 biji tahan sehingga 6 bulan. Untuk kekal cergas pada bulan puasa boleh amalkan 1 biji Vitamin c bersama 1 biji Vitalea selepas sahur.

haaa ni antara vitamin-vitamin yang anda boleh amalkan untuk kekal bertenaga pada bulan puasa. Untuk kesan yang optimum semestinya perlukan semua senarai di atas.

Tetapi sekiranya bajet anda tidak mengizinkan anda boleh memilih beberapa kombinasi yang sesuai.

Berminat ? haa meh meh wasap 0133507996. dayah

sekian

Ceroten kami

dayah sprinter

selamat malam. terima kasih sebab sudi singgah.


2 comments:

  1. ramai sgt org promote shaklee. ni tergugat ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee.. ramai dah jatuh cinta dengan shaklee.. dari guna sendiri..kongsi apa yang best tentang shaklee.. last2 skali jadi side income..

      Delete