Friday, 22 December 2017

Set Berpantang Moden Vs Tradisional. Gemuk Lepas Bersalin.Dayah Sprinter.

Ada kenal kawan-kawan yang tengah berpantang atau yang tengah sarat mengandung tak tahu nak pilih  Set berpantang secara Moden atau Tradisional?

Mesti korang pernah hadapi masalah atau situasi macam ni :

  1. Masa minggu pertama anak lahir, baby kuning. Asyik ulang-alik klinik jer amek darah kalau teruk sampai warded. Soalan biasa Nurse akan tanya " Awak ada makan Jamu ker? 
  2. "Sayang kenapa ni muka berkerut, dahi berpeluh nampak lemah je setiap kali keluar tandas? Risau suami dan ibu bapa kita bila tengok kita kena sembelit masa tengah berpantang.
  3. Bila kawan datang melawat sembang2, "Luka jahit bawah aku ni macam lambat baik wei nyeri huhu dan 3 minggu macam tak betul-betul kering. Dulu ko makan apa cepat luka kering?
  4. Sembang dengan BFF " Wei asal dah lepas 2 bulan pun berat aku macam tak turun-turun ni. waaaaa Nak Kurus balik macam korang. Korang makan Set Pantang apa anak 3 kurus macam anak dara?
Haaa mesti dalam dilema kan ibu-ibu yang Hamil nak pantang secara Moden ke Tradisional?



Continue Reading

Thursday, 21 December 2017

Betul ke Kalau Mengandung Kaki Kerap Cramp atau Kejang? Apa Petua Nak Kurangkan Cramp.

Betul ke Kalau Mengandung Kaki Kerap Cramp atau Kejang? Apa Petua Nak Kurangkan Cramp. 



Persoalan yang sering menghantui mereka yang sedang hamil terutama ibu Muda dan merupakan pengalaman baru. 
  1. Betul ker orang cakap bila makin sarat ni kerap Kaki Cramp atau Kaki Kejang?
  2. Bagaimana yer kalo kaki Cramp saat bangun tidur ?
  3. Sakit ker kalau jadi kaki Cramp tu?
  4. Tak minum Susu tu penyebab kaki kejang ker?
  5. Apa Petua nak kurangkan Kejang kaki ni?
  6. Nak makan apa bagi kurang kaki cramp ni?

Continue Reading

Thursday, 14 December 2017

Kisah Pengurusan Kewangan : Apa itu Loan Profile?

Kisah Pengurusan Kewangan : Apa itu Loan Profile?

Susulan dari entry semalam, ramai pulak berminat nak tau loan profile tu apa.

Hihi kami ni takdalah pandai hartanah sangat.
 
Ni belajar skit-skit info dari en suami sebab akan datang mana nak tau kita ke adik-beradik atau kawan-kawan kita ada yang nak beli rumah kan.

Loan profile ni lebih kepada penyediaan dokumen terutama berkaitan rumusan kewangan peribadi kita yang mana tujuannya untuk memudahkan urusan permohonan pinjaman kita terutamanya pinjaman rumah. Loan profile ni akan menjadikan rekod kewangan kita tersusun cantik dan mudah difahami dan disemak oleh pegawai bank. Bila segala mudah untuk mereka, makanya nanti mudahlah juga untuk kita kan.

Loan profile ini akan membantu mereka yang tiada slip gaji untuk membuat pinjaman rumah. Atau mereka yang mempunyai bisnes sendiri dan berhasrat untuk menambah aset (rumah)

Apa yang perlu ada senaraikan dalam Loan Profile? Meh kami share Loan profile ni yang kami buat dalam bentuk excel.

1)Senarai Semak (Checklist) -Sheet Pertama

  • Salinan Kad Pengenalan 
  • Salinan Surat Pengesahan daripada majikan
  • Salinan Maklumat Property
  • Salinan penyata Slip Gaji (6 bulan)
  • EA Form (Income tax)
  • Bank Statement (beberapa bulan)
  • Penyata pendapatan tambahan(Side income)
  • Sales and Purchase Agreement
  • Perjanjian Penyewa (kalau kita ada sewakan rumah pada orang dan nak buktikan liabiliti kurang)
  • BE Form (Income tax)
  • Takaful
  • Penyata ASB (kalau ada simpanan)
  • Penyata Tabung Haji (kalau ada simpanan)


Haaa atas ni senarai semak contoh draf kami. Kawan-kawan boleh adjust ikut kesesuaian dan yang berkaitan dengan korang. Kalau korang takda sewakan rumah kepada orang tak perlulah perjanjian sewa tu hahaha.

2)Personal Profile -Sheet Kedua


3)Gaji (salary)-Sheet Ketiga


4)Penyata Pendapatan tambahan dari Shaklee (Shaklee)-Sheet keempat

Untuk shaklee ni ada pay slip untuk bonus tapi untung runcit pun ada rekod dalam pergerakan transaksi dalam akaun bank ni kami isi diruangan profit. Lepas tu ada jualan (sale) dalam kalangan sama-sama SID kami isi diruangan revenue


5)Penyata Pendapatan tambahan dari DYXY (DYXY)-Sheet kelima



6)Penyata Transaksi Sewaan - Sheet Keenam


7)lain-lain- Sheet Ketujuh


Diruangan ini kami isi maklumat kewangan lain macam ASB, tabung haji, pelan takaful HIBAH.


Kisah kami ada lah hantar loan profile ni pada pegawai bank untuk semak status lepas ke tidak untuk buat loan rumah.

Wahh memang tergamam la pegawai bank tu sebab  ada rumusan ringkas berkenaan kedudukan kewangan kami. Bila dia tanya setiap tu ada supporting dokumen. Tak ke mudah gitu, kita mudahkan orang nanti mudah la jugak urusan kita.

Semoga perkongsian ni dapat sedikit sebanyak membantu kawan2 yang dalam proses nak buat loan beli rumah.
Sekian, terima kasih

dayah sprinter











Continue Reading

Tuesday, 12 December 2017

Musim Batuk dan Selsema dan Petua untuk kurangkan

Musim Batuk dan Selsema dan Petua untuk kurangkan

Musim batuk sekarang ni sekali anak kena berjangkit dengan yang lain-lain. Bila mana tak dipantau takut berlarutan jadi penyakit lain pulak. Risau la kan tambah-tambah kalo anak-anak yang masih kecil. So batuk ni jangan di pandang remeh.

Jenis-jenis Kahak anak

Boleh rujuk rajah di bawah kategori kahak anak-anak anda atau anda sendiri. 



Ibu mana yang tak risau kan. Bila mana batuk berlarutan sampai berkahak. Dah pergi klinik tapi masih lagi belum reda walaupun dah on antibiotik. Akhirnya kasih sayang seorang ibu sanggup dia mencari-cari jugak nutriferon untuk anaknya. Sebab dengar review amek nutriferon batuk anak-anak berkurang boleh baca disini.

Ibunya ikhtiar cari nutriferon sedangkan masa tu out if stock di shaklee. Tanya merata2 pengedar takda stok. Alhamdulillah rezeki jumpa jugak orang yang kenal dan tau saya ada stok. Puan pun selamat terima nutriferonnya pada hari yg sama.

Selepas beberapa minggu bila follow up. Alhamdulillah batuk tempoh hari dah baik.





Tiba tiba dapat wasap member di mekah tengah umrah. Husband nya batuk2 baru nak cuba NUTRIFERON sebaik hari tu bawa bekal ke sana cuma garlic complex tercicir. Lupa nak bawa tertinggal di Malaysia. Sebaik vitamin C bawa so boleh la ikhtiar dua supplement ni dulu.

Semoga dipermudahkan urusan umrah dan diberikan kesihatan yang baik.

Selain nutriferon, ramai jugak review kata garlic complex ni bagus dan membantu meredakan selsema dan batuk. Alhamdulillah pengalaman sendiri memang dapat rasa perubahan yang positif.

Apa manfaat yang dapat dari Garlic Complex ni? dah la garlic ni antara produk shaklee yang termurah jugak.


Amin

Kalau ada yang mengalami masalah yang sama dan perlukan nutriferon atau produk shaklee yang lain boleh wa 0133507996 untuk pertanyaa lanjut

Sekian terima kasih

Dayah Sprinter
Pengedar Shaklee Cyberjaya Putrajaya
Wa Direct 0133507996
COD percuma Putrajaya


Continue Reading

Friday, 8 December 2017

Kisah Artis Makan Shaklee Set Hamil dan Menyusu

Leuniey Natasha Pun Makan Shaklee Masa Hamil

Trending sangat sekarang ni ramai artis berkongsi pengalaman Shaklee mereka. Sebenarnya Shaklee ni dah lama bertapak di Malaysia. Makin hari bertambah penggunaan Shaklee tak kira golongan profesional, artis tak kira umur so senang nak cakap ramai suka shaklee sebab shaklee always safe, works and  proven.


Continue Reading

Wednesday, 6 December 2017

Lahirkan Seorang Lagi Agen Dyxy Cyberjaya Putrajaya

Lahirkan Seorang Lagi Agen Dyxy Cyberjaya Putrajaya

Alhamdulillah lahirkan seorang lahir Agen Dyxy iaitu Sis Naqiah Firdaus kita.



Bermula sebagai dropship pada permulaan langsung tiada pengalaman untuk bisnes dan tiada asas bisnes serta tidak berapa mahir menggunakan IG untuk tujuan bisnes.

Tapi nampak minat dan kesungguhan untuk mencuba. Pada minggu pertama dah buat sale 8 Set woowww sangat. Bermula dengan offline customer. Dalam team dayah sprinter kami ajar dan bantu untuk belajar asas-asas penting dalam berniaga online. Beliau diajar cara sedikit demi sedikit macam mana nak gunakan IG untuk bisnes.



Continue Reading

Tuesday, 5 December 2017

Tips kurangkan Batuk Berkahak dengan Nutriferon

Tips kurangkan Batuk Berkahak dengan Nutriferon


Sapa yang pernah alami batuk berkahak semasa tengah berpantang. Ya Allah seksa sangatkan. Tambah kalau jahitan masih baru. Rasa macam nak tertetas jahitan tu. Berdasarkan pengalaman sendiri pantang hari pertama dah kena selsema dan batuk. Makin lama makin teruk , minta husband belikan ubat batuk. Farmasi tak galakkan ibu menyusu amek ubat batuk. Kalau ambil pun mungkin dose rendah sesuai untuk ibu menyusu. Dah seminggu berlarutan huhu menangis jugak la. Sebab masa tu tak kenal nutriferon lagi. 

Baru-baru ni badan start tak sihat dan batuk agak berlarutan bermula dengan ulser atas lelangit (punca sebab makan benda panas pastu melecur) dan sakit tekak. Nak makan ubat batuk sebab takut mengantuk nak pergi kerja kan kan kroh kroh kroh kat ofis. Tengok review ramai cakap nutriferon ni bagus untuk kuatkan imun sistem badan dan ada yang batuk berkurang cepat selepas amalkan nutriferon.

Ambilkan nutriferon sehari 1 sachet. Alhamdulillah lepas ambil tu berkurang la skit batuk nya tapi lepas dah beberapa jam mula balik batuk. So terpaksa up dose jadi 2 sachet. Alhamdulillah hari ke 3 nampak batuk macam makin surut sedangkan selalu amek masa sampai seminggu dua. Selsema berlarutan. Ni alhamdulillah selsema sekejap je kering dalam 3-4 hari jugak. Kalo ada flow tak skit-skit jer.

Nutriferon ni apa sebenarnya mesti ada yang tertanya


Continue Reading

Monday, 4 December 2017

Diari Dayah : Jalan Jalan cari makan di #Beb Stoneoven Pizza

Haaa meh nak share weekend hari tu.

Walau pun agak sibuk tapi terisi dengan aktiviti bersama keluarga. Mula COd barang kepada pelanggan di Cyberjaya dan kemudian kat putrajaya





Lepas tu lajak pergi Cheras shopping barang kt Jalan Jalan Japan.

Hahah lepas tu husband ajak makan lunch kat pizza #Beb StoneOven kat belakang SMAP Kajang. Dah lama dia dok cerita kata situ best. Alhamdulillah sampai jugak la pastu tak ramai orang hahaha



orang tak makan pizza time tengahari rembang kot. hihi situ kalo gitu petang ke malam best skit kot tak panas.

Haaa order sampai dengan garlic bread dan mushroom soup. Boleh tahan jugak rasa dia. Anak jenis eater picker jenis tak makan sangat pun kemain dia makan siap cap cap hisap roti yang dah kena cicah mushroom.





Siap berebut mama kakak , boleh tahan la kena order lebih patutnya hahah

kemudian pizza dah sampai

order perasa bbq dengan beb oven entah tak sure husband yang pilih menu. Yelah dah dia mengidam kita tukang makan jer




Boleh tahan la rasanya

Roti dia lembut jer. Anak yang sulong suka sangat



Sepanjang makan tu dok sebut, mama tak pernah lagi makan pizza sedap macam ni

amboiiii haha. Sebelum ni dok makan domino dan pizza hut jer




Haaa dia boleh la harga pizza kan

Sapa yang berminat tu boleh la datang cuba. Lokasi betul dekat dengan sekolah menengah agama persekutuan Kajang.

Sekian naa daaaa

Dayah Sprinter
Continue Reading

Sunday, 3 December 2017

Dropship/Agen DYXY diperlukan seluruh Malaysia

Dropship/Agen DYXY diperlukan seluruh Malaysia di bawah team dayah sprinter.

Haaa anda ingin menjana pendapatan tambahan dua angka , 3 angka dan 4 angka. Malah 5 angka pun boleh syaratnya follow apa yang kita ajar insyallah mencurah curah salenya


Contoh dropship kami seorang ni tak pernah berniaga, tak pandai guna IG sangat. Tapi kesungguhan tu memang nampak Offline dan online dia promote



Zasss 7 set terus dalam masa seminggu dahsyat sangat tau terus dapat untung dropship 3 angka siap dapat hadiah free BC Cream daripada kita.

Best tak?

Marketing tools kita sediakan. Poster insyallah cantik2 korang memang jarang sama dengan team lain kecuali team dayah sprinter. Sebab kami tangkap gambar sendiri dan edit. Haaa nak belajar macam mana cara hasilkan poster cantik?


cantik kan gambar ni tangkap sendiri ni.

Macam mana nak close deal dengan customer

Macam mana nak buat sale guna IG semua nya kita akan ajar secara percuma dalam team dayah sprinter

Jom join kami segera secara percuma sebelum promosi tamat dan kita akan kenakan bayaran minuman untuk join jadi dropship.

haaa tunggu apa lagi. Adik-adik kat universiti, kakak kakak surirumah, kakak-kakak yang nak tambh duit lebih meh wa 0133507996 kita akan cuba bantu step by step insyallah

Sekian naa
Dayah Sprinter
Stokis Dyxy Putrajaya Cyberjaya
Cod Percuma Cyberjaya dan Putrajaya
Wasap Direct 0133507996
Continue Reading

Saturday, 2 December 2017

Dyxy Terbang Ke Jakarta Amboii

Dyxy Terbang Ke Jakarta Amboii

Haaa nak citer ni pasal kawan kami sorang ni. Baru baru ni dia bercuti ke Jakarta teman suami ada urusan rasmi. Siap angkut Dyxy skali gitu.




Seronok kan dengan orang bercuti ni tambah-tambah hujung tahun ni best sangat.

Apa yang lagi menarik kawan kami ni mak anak empat dah. Masih kecil paling bongsu baru lepas pantang. Tapi muka maintain cantik dan menawan haaa nak tau apa rahsia dia.

Dyxy laaa tau kawan2. Dah anak ramai ni mana sempat nak macam sangat. Guna DYXY 3 min siap

Continue Reading

Friday, 1 December 2017

GRAB PROMOSI DYXY Murah Guna Duit Tabungan

Menabung untuk Dyxy.

Nampak tak begitu terujanya semua orang untuk cuba DYXY.

Alkisahnya weekend hari tu saya balik kampung hari jumaat hingga sabtu.

Masa perjalanan balik tu dapat wasap daripada pelanggan dari IG yang di dapat tau ada promosi istimewa untuk orang parit buntar


Alhamdulillah sekejap je dah close deal.

Adik ni tanya boleh tak kak saya bayar guna duit syiling 50 untuk rm 26

Saya pun okla terima je la. Ok jugak duit syiling tu nanti boleh tukar kat cafe ofis.

Sebaik sampai je wasap adik dia , dia pun sampai

Alhamdulillah

Gembira dia dengan dapat free gift beg comei

Mak Jemah sangat tudung tu haha.

Kemudian siap recommend kat kawan-kawan. Kawan dia pun wasap tanya promosi tu sebab nak simpan dia. Alhamdulillah.

Tak lama lepas tu follow up dengan adik tu macam mana pengalaman guna DYXY. Alhamdulillah katanya best BC CREAM ni tak macam foundation lain. Rasa light jer dan paling penting mama saya pun suka.,



Semoga murah rezeki adik. Kalo berminat nak jana pendapatan dengan DYXY meh wa 0133507996. Kita ajar sampai berjaya.



Sekian

Dayah Sprinter
Stokis Dyxy Putrajaya Cyberjaya
COD percuma di putrajaya dan cyberjaya
atau self pick up di Putrajaya
WA direct 0133507996

Continue Reading

Wednesday, 22 November 2017

Istimewa BC Cream DYXY Apa kata mereka?

Istimewa BC Cream DYXY Apa kata mereka?

Kulit Tak Capuk dengan DYXY BC Cream. Haaa produk kosmetik tengah viral sekarang ni. Semua pakat risik DYXY BC CREAM dan Facemist. Apa yang menyebabkan BC Cream DYXY special sangat yer?


    Promosi sehingga 30 november 2017.

Ramai yang mencari BC Cream ni sebab BC Cream jenis Matte Mousse. BC Cream DYXY ni menggunakan teknologi korea. Kombinasi BB Cream dan Concealer.

Apa itu BB Cream?

BB Cream ini merupakan Beauty Balm atau Blemish Balm. Ia merupakan tinted moisturiser dengan kandungan SPF. Bagi BC Cream DYXY ni mempunyai SPF 50. BB Cream ni bertindak melembutkan kulit , melindungi kulit. BB Cream ini mempunyai tekstur lebih ringan daripada foundation. Patutla pakai BC Cream DYXY ni rasa ringan je muka macam tak mekap. Selesa sangat kan. Tu salah satu sebab BC Cream DYXY ni viral.

Continue Reading

Tuesday, 21 November 2017

Jerawat Kecut Kulit Kurang berminyak dengan DYXY

Jerawat Kecut Kulit Kurang berminyak dengan DYXY

Haaa meh nak share testimoni panas daripada customer DYXY saya sendiri.

Alkisahnya sebelum ni dapat wasap daripada seorang adik ni usia belasan tahun rasanya.

Tengah survey nak beli Dyxy. So saya pun layan maacam biasa dan adik ni kata dia tanya je dulu. Hihi ok je selagi kita boleh share info, kita akan share info beli atau tak tu kira kemudian sebab semua tu rezeki dah ALLAH tetap.

So close deal dan hari yang sama saya COD DYXY set basic pada adik ni di presint 11 Putrajaya lepas balik kerja.


Haaa adik ni amek set ni masa ni promosi lagi Rm 140 jer untuk satu set dan kita bagi free gift. ada 2 item memang gembira tak terkata la adik ni.

Dah lah servis pantas, dapat hari yang sama siap dapat free gift lagi kan. Mau tak best.

Lepas seminggu baru sempat nak follow up. Adik ni memang puas hati la katanya. Sebab lama dah mencari akhirnya jumpa DYXY yang serasi dengan kulit.

Sejak menggunakan Dyxy ni kulit pun makin kurang berjerawat. Bila ada jerawat cepat2 sembur DYXY facemist tak sampai 24 jam dah kecut AJAIB sangat tau DYXY ni.

Punya gembira kita siap offer dropship lagi. Yelah alang-alang dah pakai dan serasi boleh sambil sabil jual kalau ada kawan-kawan yang nak. Hihi takkan nak pakai seorang-seorang ye dak.

Haaa promosi bulan November ni akan berakhir tak lama lagi. So bagi yang berminat Jom cepat grab wa 0133507996 untuk pertanyaan lanjut.


Terima kasih 

Dayah Sprinter
Stokis DYXY Putrajaya Cyberjaya
COD Percuma Di Putrajaya & cyberjaya
Continue Reading

Monday, 20 November 2017

Kerepek Pedas Viral Bytz Sedap

Kerepek Pedas Viral Sedap.


Haaa meh kali ni entry kita nak share pasal satu produk ni sedapnya ya amat. Nyum nyum korang kalo makan memang depan tv tu tak perasan sebalang boleh abis. Rasa dia sedap, ranggup dan kepedasan dia sedang-sedang , manis pun sedang-sedang okla kan dan paling penting hahah dia ada ikan bilis. Sebab saya ni hantu bilis hahaha. Korek cari bilis sambil makan tu.

Alkisahnya, masa saya hantar satu set basic DYXY pada dropship saya, dia bagi free satu balang kerepek ni. apa lagi tinggal kat ofis. Yelah pagi tu sukan, petang dapat kudap-kudap ni memang lah kan. Petang-petang time sukan memang lapar.




Continue Reading

Sunday, 19 November 2017

Diari Dayah Sprinter : Yeay Pingat Gangsa Untuk PSSK kali ni

Diari Dayah Sprinter : Yeay Pingat Gangsa Untuk PSSK kali ni

Alhamdulillah rezeki untuk dapat pingat gambar untuk acara 4x100m bagi sukan kali ni.



Tahun lepas kecewa sangat bila hampir nak menang tapi takda reezeki. Tahun ni team-team yang hebat semuanya buat yang terbaik. Selain strategi yang diatur oleh coach betul2 mengena.


Continue Reading

Saturday, 18 November 2017

Dayah Sprinter Rasmi Tudung Sukan Baru Cantik Yeayy

Dayah Sprinter Rasmi Tudung Sukan Baru Cantik Yeayy


Haaa entry kali ni kita nak share review skit pasal tudung sukan ni cantik sangat tau.

Kali pertama tengok ada kawan yang pakai.

Kemudian asyik pergi training sukan pakai shawl memang la kan kena time panas fuhh rasa panas pening kepala. Pastu kalau hujan mau nampak lencun dan jadi berat.

Tengok ada member pakai tudung sukan jenis kain jersey ni nampak macam ringan dan selesa. Paling penting nampak sejuk haha takda la nak pitam kalo kena berlari tengah panas dan takda la kepala rasa berat bila kena lari time hujan lebat. Kebetulan masa sabtu tu kena lari time hujan selamat ada tudung ni hihi.


Best sangat tau tudung ni rugi beli satu jer. Pastu dua hari yang sama pakai tudung ni jer hahaha. Sampai je stadium perkara pertama buat snap gambar satu pastu send kat seller. Haha sebab seller ada minta gambar satu untuk simpanan dia. Memang masa sukan ni tudung kita lain dari yang lain hihi bangga gitu. Siap warna matching pulak dengan baju seragam berlari. Dan paling penting, masa kita dapat pingat tu kita bergaya pakai tudung cantik ni hihihi. Masa lari dalam hujan pun kita pakai tudung cantik ni. Paling penting awning maintain cantik hahaha baru tangkap gambar sebelum dan selepas lari cantik jer hihi.


Kita basuh ok so wangi tudung ni bila pakai keesokannya. Malam tu sampai umah bangi terus masuk tudung ni dan baju berlari dalam mesin basuh pastu dah siap spint angin angin kan bawah kipas. Eh sejam dah macam kering wowiiii best sangat.

Tak perlu la esok pagi mengelabah bangun nak kena iron tudung bagi kering. Hahahaha. Cantikkan ni design diamond. Murah je korang rm 49.90 kualiti memang terbaik. Rasa sejuk, ringan dan selesa. Labuh tudung pun ok. Yang ni saya amek saiz M.

haaa macam-macam pilihan corak lain yang ada tau. Hihi apa lagi korang kalo berminat cepat contact seller ni ni no wasap dia 016 333 2041.

Sekian naa

Terima kasih

Continue Reading

Friday, 17 November 2017

Stok Baru Kolagen Shaklee Dah Masuk dengan Kuota Belian 16 Kotak Sahaja

Stok Baru Kolagen Shaklee Dah Masuk dengan Kuota Belian 16 Kotak Sahaja.

Wooww. Berita tergempr untuk semua peminat Kolagen dari Shaklee ni. Bukan apa ramai la kawan-kawan kami yang memang makan kolagen ni rasa susah hati bila dapat tahu kolagen out of stock sebelum ni.


Masing-asing dah susah hati lepas nak makan apa pulak . Sebab yang amalkan kolagen ni kebanyakannya memang jenis tak makan tablet. Kolagen bancuh dengan Vivix atau air jus je la mampu diorang telan. Tujuannya amek kolagen ni untuk kesihatan. Yelah kolagen ni bukan sekadar cantik je tau macam dalam entry ni.

Continue Reading

Thursday, 16 November 2017

Diari Dayah Sprinter : Layan Miang Kham Thai Food festival.

Assalamualaikum

Haaa nak jadikan cerita semalam masa nak hantar kakak g tuisyen tengok ada macam thai food festival area bangi seksyen 7 tu. Haaa apa lagi zasss pergi singgah.


Sebabkan dalam fasa penjimatan hahaha, so window shopping je la nak beli pun beli miang kham je la.

Ni kalau tak control rasa macam semua benda nak makan. Hihi so kami singgah beli miang kham dan minum air je.

Alhamdulillah sebaik la miang kham dia ok cuma harga la rm7 macam hurmm mahal jugak laa.

Antara menu-menu yang ada.


banyak yang menarik sebenarnya macam kerabu maggi, som tam, lagi yang macam pan kek tu. macam macam la ada cuma siap duit jer. hhihi sekali skal boleh la 

Selalu sangat jenuh time gaji lambat skit bulan ni.

Miang Kham ni apa sebenarnya?


Mesti ramai tertanya. Siap masa nak beli tu ada yang bertanya sedap ke ni.

Miang kham ni kira macam snack untuk orang thailand dan loas/

Kira "miang kham" maksudnya one bite wrap.

Macam mana cara nak makan.

Campur bahan-bahan yang ada (udang kering, bawang, kacang, kelapa goreng, satu lagi ni tak sure apa dia tapi sedap pastu letak kuah dia)

hurm dah wrap tu terus gigit makan sedapnya

skali cuba terus rasa nak gap lagi

tapi tu la ikut rezeki kadang dapat daun kaduk yang dah tak fresh dan tua keras la skit

dapat yang elok2 sedang sedap sangat letak kuah banjir hahaha

kuah dia tu rasa macam manis2 skit.

sapa yang tak pernah cuba kena la cuba best sangat

sekian naa

daa dayah sprinter

Continue Reading