Thursday, 3 December 2015

Testimoni Shaklee Denggi Semasa Hamil

Assalamualaikum

Alhamdulillah balik dari sabah tempoh hari selsema dah semakin berkurangan.. tapi anak saya yang sulong pula demam panas dah berlarutan hingga ke hari ke 4.

Trauma jugak sbb pernah kena denggi masa 2nd pregnncy masa kandungan ke 31 minggu.. warded 5 malam jugak la.. Masa ni virus denggi serang di bahagian hati menyebabkan gangguan fungsi hati.

Doktor dapat detect bila bacaan enzyme daripada Liver Function Test lebih tinggi daripada yang normal.

Jangan amek mudah ye kawan-kawan DENGGI semasa HAMIL sangat-sangatla membahayakan ibu dan janin dalam kandungan.


DENGGI ni ada dua jenis iaitu denggi biasa dan denggi berdarah

DENGGI ni disebarkan oleh nyamuk aedes yang dijangkiti virus denggi.. hati-hati ini.. kena make sure kat rumah takde tpt2 takungan air.. untuk cegah pembiakan nyamuk aedes

DENGGI ni simptom2 mula kelihatan seawal hari ke 3.

Macam saya demam panas waktu malam dan sakit badan berlarutan sehingga hari ke 3.

Klinik refer amek darah hari 4 &5. Masa hari ke 5 baru dapat detect bacaan platlet darah menurun dari paras normal... terusla dapat surat rujuk bahagian kecemasan hosp..alhamdulillah masa tu saya dan kandungan selamat...

sepanjang saya kena denggi.. doktor galakkan saya minum air kosong banyak.. asalnya kena drip air.. sbb saya dapat minum konsisten lebih 3L sehari.. doktor buka drip tu..

saya pun ada cuba hirup sup ketam (ni tak suka...adehh) dan makan buah kiwi untuk naikkan semula platlet darah.. makanan lain untuk naikkan platlet darah boleh baca diSini

Nak naikkan platlet darah memang ada bermacam-macam iktiar makanan yang dapat membantu.

TAPI macam mana kalo ada GANGGUAN pada FUNGSI HATI (LFT) ni macam mana pulak nak buat kan. 

BUNTU juga la masa kena dulu last-last cari jumpa info dalam blog mengenai kes yang sama. Beliau amalkan VIVIX untuk turunkan semula bacaan LTF ke paras normal.


Saya pun cepat-cepat hubungi kawan saya ketika itu untuk dapatkan Vivix bagi mencari iktiar untuk menurunkan bacaan LFT akibat serangan denggi ketika hamil.

alhamdulillah hari kedua beriktiar dengan Vivix bacaan LFT semakin menurun dan doktor benarkan saya untuk keluar hospital dan teruskan follow up sehingga bacaan LFT turun ke paras Normal 
 

                                                      Harga : Rm 475 (150 ml)
                                              Jimat 15 % berdaftar sebagai ahli


Maklumat lanjut berkenaan Vivix boleh klik link VIVIx

Ok kalo untuk denggi biasa antara iktiar daripada shaklee ialah

1) Performance Drink
                                                 Harga : Rm 86.25 (539 g)(exclude postage)
                                              Jimat 15 % berdaftar sebagai ahli

  • Membantu menstabilkan cecair dalam badan
  • Memberikan tenaga dan daya ketahanan fizikal
  • Meningkatkan daya ketahanan badan 
  • Mencegah penyah-hidratan
*Biasanya denggi Dr akan galakkan untuk minum banyak air untuk kekal hidrasi kerana ia berkait juga juga kepekatan darah. Bahaya apabila kepekatan dari menurun dengan mendadak.

*Lazimnya orang kita akan amalkan 100 plus untuk denggi ni. Performance juga merupakan sejenis minuman isotonik cumanya ia kurang gula dan mengandungi Maltodestrin yang bantu lambat proses kehilangan air dari badan.

                                    
 2) Nutriferon

  • Pengambilan Nutriferon sebagai Immune Booster yang meningkatkan tahap imunisasi badan dalam melawan penyakit.
  • Nutriferon dipatenkan ekslusif satu-satunya interferon semulajadi di dunia malah formula yang digunakan adalah selamat, semulajadi, tulin dan berkesan
  • sekiranya sering mengalami masalah kesihatan seperti kerap demam, selsema, alahan, asma dan antibodi lemah sangat-sangat disyorkan untuk beriktiar dengan Nutriferon untuk bantu tingkatkan ketahanan badan dalam melawan serangan penyakit.

                                        Set denggi RM 240 (exclude postage)
                                            Jimat 15% mendaftar sebagai ahli
                           

  Sebelum kawan-kawan lain terkena baikla cegah dlu ye..




esk pagi nak bawa anak g amek darah harap2 bukan denggi.

TIPS Merawat Denggi


baikla setakat ini sahaja perkongsian.. 

salam jumaat..

assalamualaikum

No comments:

Post a Comment