Monday, 9 November 2015

Tips-tips Berpantang Sendiri- Part 1

Alhamdulillah..

Hampir 3 bulan melahirkan anak kedua.. 

Disini saya ingin berkongsi tip-tips untuk berpantang sendiri..

Memandangkan ini merupakan pengalaman kedua  saya dan suami menimang cahaya mata, kami  memutuskan untuk menguruskan sendiri tempoh berpantang ini.


Almaklumla nak masuk anak kedua.. Mana la nk tau nanti terpaksa posting jauh di perantauan kan, so better siapkan diri.. Dimana untuk tempoh 2 minggu yang pertama en suami cuti 7hri yang diberi +  7 cuti tambahan...


Check list penting

Antara checklist awal yang perlu dibuat antara ialah;
  • senarai confinement lady yang bersesuaian
  • produk kesihatan untuk tempoh berpantang
  • menu/resepi masakan semasa berpantang yang ringkas (sebab en suami yg nak masak.. hehehe)
  • rutin/jadual ibu semasa berpantang 
  • senarai barang-barang bayi dan ibu semasa berpantang.
  • senarai beg hospital utk ibu dan bayi
  • barang-barang untuk breastfeeding
  • senarai perkara yang dilarang semasa berpantang

 Confinement lady

Setelah google n dptkan senarai dr kwn2 beserta bajet kami..sya memilih airispostnatal care...

Antara pakejnya..




Saya pilih pakej ni sbb :

  • rm 450 utk 3 hri .. dlm bajet kami
  • balik hri dan transport sndiri.. xperlu riso nk kena ambil 
  • ada pakej mndikan bby 
  • ada tlh masakan skali menu pantang cuma kena sediakan bahan mentah
alhmdulillah slama 3 hri rasa sgt berpuas hti sbb masakan simple tapi sedap.. urutan pun sesuai dan paling best saya suka pilis yang akk ni pakaikan,, berangin je rasa kat kepala bila tanya dia buat sendiri resepi temurun katanya.. hehe kalo berminat blh contact direct ke no kt atas yer..

Set Berpantang

Set berpantang yang saya amalkan ;


  • Shaklee 


  • Nona Roguy

* testimonial penggunaan dua2 produk ni akan saya kongsikan dalam next entry ye.. 

Menu-menu berpantang

  • Ikan kerisi panggang 
  • ikan selar panggang/goreng 
  • Ikan Kerisi masak asam 
  • Sup ayam
  • Sawi hijau masak air
  • Sawi hijau masak tumis dgn bilis
  • ikan bilis goreng halia & lada hitam
  • ayam panggang (minggu ke 3)
  • ayam masak halia
  • air rebusan barli, longan, gula batu/gula merah dan kurma merah (buat minuman petang..bagus utk panaskan badan n tambah susu)
  • ikan selar masak singgang
  • nasi goreng bilis & lada hitam
* ini la menu hri2 encik suami masakkan slama 44 hri...patutla cepat kurus heehe.. 

start mggu ke 3 bila time weeknd je balik bangi umah mentua masa ni memang menunya mcm la,, resepi2 dan cara mudah agihkan bahan2 mentah untuk masak smggu nanti kita kongsi next entry pulak yerr..

ok kita tggu part 2 pulak yer nnti..


assalam.. daaa..

1 comment:

  1. lauk berpantang walaupun simple tapi best sebab tak berminyak..yg penting cepat kurus.hihi

    ReplyDelete