Thursday, 12 November 2015

Rezeki Kembara Ke Bumi Anbiya part 1

Assalamualaikum

Alhmdulillah hmpir setahun juga menunaikan umrah..rasa rindu nk kembali ke sana..


Pada asalnya perncgn utk menunaikan umrah Nov 2015 bersama keluarga mentua dan adik beradik suami..walau bagaimanapun..bila fikirkan byk faktor kami putuskan utk pergi lebih awl secara brasingn n memilih bulan februari 2015 tarikh berangkt ke Madinah..

Bukan apa lps tamat kursus 7 bln di intan wilayah selatan pd sept 2014...kami dh bersedia utk tmbh ahli keluarga..so nk tggu nov 2015 rasa mcm terlalu lma & tkt masa tu tiba2 ad rezeki dpt bby terpksa postpone...

Antara check list persiapan awal

1. Survey travel agency n pakej yang ditawarkan

-sesuai dengan bajet kita


-review berkaitan perkhidmatan travel agency yg kita pilih.. berhati2 jgn kena scam pulak


-jarak hotel di mekah ke masjidil haram..

* Kat madinah xperlu risau sbb kbnykn hotel mmg dkt dgn masjid nabawi..

-pakej bilik 2/3/4.( mcm sya g suami isteri kami prefer amek blk berdua skali senang nk jaga/pantau kalo salah sorang xsihat)

-jenis penerbangan charted atau penerbangan berjadual biasa.. syarikat penerbangan Arab Saudi/MAS
*Semua ni mempengaruhi harga pakej nanti.. detail kena tanya travel agency yg anda pilih.

-jenis laluan penerbangan  samada direct flight ke Madinah (Ziarah dlu & umrah kemudian) atau KL-Jeddah& naik bas 5/6 jam dari jeddah ke Madinah (ziarah dlu & umrah kemudian) atau KL-Jeddah (Umrah dulu &ziarah kemudian.. kena berpakaian ihram dr klia atau ketika dalam penerbangan)

-bilangan hari..sbb hrga pakej akan meningkt kalo hri bertmbh..kena tgk jgk cuti kita n lain2.

-cuaca di mekah/madinah( musim panas/sejuk/biasa) ..mcm sya prefer hjg musim sejuk hehe so xde panas n xsejuk sgt..tu yg pilih awl.bln 2..hehe

-tarikh berangkat ( kena tgk jgk cuti sekolah ke x sbb pakej harga lain2..pastu kna sesuai dgn tarikj suci dr haid utk ppuan)

-ad mutawif ikut skali dari msia atau tak. ni pun pntg bg yg 1st time pergi sbb ada org guide dari Msia.


2.pasport masih valid melebihi 6 bln dr tarikh berangkat.

3.urusan visa (gambar/buku suntikan acyw 135/pengesahan daripada pejabat agama pada salinan sijil kahwin)

* penting bagi ppuan yang mana suami sbgai mahram ke sana.. kalau mahram bapa/adik/abang lain pula dokumen dia
*satu lagi cop ni pengesahan pada sijil kahwin tu khas utk umrah bukannya macam kita sah sijil utk minta kerja tu.. hehe.. kalo kt putrajaya boleh pergi ke bangunan e2 JAWI.

4. Sediakn wang secukupnya dlm matawang riyal n ringgit

5. Cuti rehat n Permohonan kebenaran ke luar negara (ni goverment servant jgn lupa..penting ni)

6.Buku-buku untuk bahan bacaan 
*antara yg saya suka.. nota dari madinah & bbrp lagi buku dr pengarang yg sama untuk dptkan gambran awl..



   Dalam proses membuat persiapan awl..saya sntiasa berdoa supaya urusan kami dipermudhkan..dikurniakan kesihatan yg baik..yg plg penting utk perempuan ni..sya berdoa supaya berada dlm tempoh suci spnjg menunaikan umrah dan ziarah disana..

Nak jdikan cerita dlm membuat persiapan awl utk menunaikan umrah salah satu keperluan yg wajib adalah suntikan acyw 135.. sblm amek suntikan ad jugak sya buat research psl suntikan ni..berdsrkan pembacaan saya..suntikan ni xdisyorkan utk bayi dan ibu mengandung.. dari situ dah rasa mcm was-was..

hehe mmg la xmengandung lg tp kalo ad rezeki risau jgk effect ke bby..
So sya pun postpone dlu amek suntikan tu sehingga tggu circle dtg bulan berikutnya.. hri ke 30 sya dh cek guna pregnancy test jenama  clear blue..dan resultnya double line... 

Perasaan xtau la nk gmbrkan apakan..gembira ada..risau ad n mcm2 lagi..
Ok dh cnfirm mengndung blh buat step seterusnya iaitu sya perlu dptkan surat drpd doktor yg mengsahkan kehamilan n pengecualian dr amek suntikan tu..

Bukan apa surat dorktor kira mcam surat pengecualian bagi mengantikan buku suntikan untuk urusan permohonan visa ke mekah.

Terpksa tggu mggu ke 7 bru nmpk kantung baby..n masa tu klinik ke 3..alhmdulillah kantung dlm rahim.. kali ke 3 ni scan di klinik dr maria..saya dh biasa dgn dr maria..sgt selesa dgn perkhidmatannya tp sblm pergi kena call dlu sbb dr maria ni dia ad byk klinik..sll bila dh tau lokasi mana dia bertugas saya akan ke situ..

ok alhmdulillah dgn dr maria  dipermudahkan..dia bleh kuarkan surat yg mengesahkan sya mengndung mggu ke brp n tak disyorkn amek suntikan..yeay lega..sbb dr klinik sblm ni xnk kuarkan surat minta sya rujuk dr pakar..stress mak..nk pk mcm2 lgi..

Ok bersambung part2..hehe

Assalam..

4 comments:

  1. MasyaAllah..alhmdulillah dan tahniah rexeji di undang ke rumah Allah ( tanah haram)

    Dayah, checklist ni sgt2 membantu. Selama ni x terfikir lart cuaca tu.betul gak kan, pergi musim sejuk x la letih sgt sbb panas.

    Ena pasang impian utk ke sana juga. InsyaAllah PASTI ada rezeki kami sekeluarga;)

    Kakak x ijut skali ye dayah?

    ReplyDelete
  2. Plan asal kalo g beramai2 bln nov nk bawa kak aliya skali sbb masa tu ktrg rasa dia dh btl2 diaperless..tp masa bln feb tu rasa mcm dia xbersedia lg nk kena..insyaallah tggu bsr skit nnti ad rezeki lbh blh bwa skali

    ReplyDelete
  3. Saya juga berencana untuk Umrah dan Haji....sayangnya belum terwujud hingga kini. Semoga Allah mengabulkan agar saya bisa mendapat rizki seperti Dayah My

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smga dimurahkan rezeki utk berkunjung ke sana satu hri nnti..

      Delete