Friday, 27 November 2015

Kembara Awan Biru : Pengalaman Pertama Travel dengan EBM Part 1

Assalamualaikum

Hampir beberapa hari tidak berkesempatan untuk menulis entry bru.

Alhmdulillah semalam selamat tiba di KLIA setelah 3 hri 2 malam bertugas rasmi di Sabah.




Untuk makluman ini merupakan kali pertama saya travel dalam keadaan menyusu.Baby syurga terpaksa ditinggalkan kepada mentua untuk dijaga. 

Berikut merupakan persiapan awal sebelum bertolak (untuk urusan EBM)

  • saya tinggalkan stok Frozen EBM untuk 3-4 hari sebagai bekalan untuk bayi syurga

  • bawa warmer, extra feeding bottle & storage bottle untuk ditinggallkan di rumah mentua 
  • remind berkenaan cara-cara penggunaan warmer & skit berkenaan pengurusan susu ebm 
  • ajar mr mama cara nak cairkan frozen ebm & transfer dalam storage bottle untuk memudahkan mentua bila nak guna just amek dari peti aias & panaskan dalam warmer (kebanyakkan stok saya dalam plastik)
  • pastikan kelengkapan untuk mengepam saya lengkap : pam, charger, bateri, plastik ebm, sabun& berus, cooler bag kecil (kegunaan harian smasa bertugas) & cooler beg besar(kegunaan semasa nak balik)
  • ice pack saya bawa 3 jer & rancang nak beli ais je masa blk nnti sbb kebanyakkan mini bar di hotel kadang2 ada fungsi chiller jer xleh beku. so nnti xguna bawa ice pack byk2 tp xleh bekukan.

Ice pack saya minta tolong pemandu bekukan di rumah saya minta bawa masa hari nak balik. Sebenarnya kt lobby hotel ada peti ais boleh nak tmpg bekukan.. saya xtau.. yela check in pun dh mlm xsmpt nk survey..

  • pastikan hotel penginapan ada mini bar 
*ini memang silap saya.. saya mmg tak semak semula booking hotel yang diuruskan oleh rakan setugas.huhu.. bila nak check ini hotel pertama indah kabar dari rupa facility& paling sedih xde minibar.. terpaksa kami pindah ke hotel lain malam hari yang sama.. sebaik ada hotel proper yang kosong.. maklumah cuti sekolah ni banyak hotel penuh.
 
Tidak lupa juga saya punya stok supplement saya nii



kebetulan hari sebelum bertolak saya dijangkiti selsema dan badan rasa kurang sihat.



sebolehnya saya elakkan untuk makan ubat selsema yg diberikan doktor kecuali dah terpaksa sana..

saya amalkan osteomatrik 2 biji sebelum tidur.. tugasan kami banyak melibatkan pergerakan dan kadang memakan masa antara 6-8 jam.. memang akan terasa lenguh2 kaki & sakit badan..

ostematrik ni seumpamanya penyelamat saya disana selepas telan osteo saya terus dapat tidur lena..

Osteomatrik tu apa yer?


Harga RM 61.25 (exclude postage)
Jimat 15 % dengan berdaftar sebagai ahli


Osteomatrik ini lebih daripada pil kalsium semata-mata

mengandungi ;

  • Kalsium (1000mg)  : Sumber semulajdi yang mudah diserap
  • Magnesium (400 mg) :  Bantu dalam proses penyerapana kalsium ke dalam tulang & menguatkan tulang
  • Vitamin D (400 IU) ; merangsang penyerapan Kalsium
  • Manganese, copper & zink : mengaktifkan enzim dalam membantu pembinaan kepadatan tulang.
Harga RM 136.25 (exclude postage)
Jimat 15 % dengan berdaftar sebagai ahli
Tambah sedang menyusu & saya kurang gemar minum susu.. dengan mengambil ostematrik ni sangat membantu saya dalam mendapatkan khasiat yang diperlukan oleh badan dan bayi.. 

Walaupun sibuk dengan tugasan rasmi saya pastikan saya curi skit masa untuk mengepam xkisah kt mana yang bersesuaian dengan situasi.. kat surau.. kat dalam kereta..

Baikla setakat ini sahaja.. terima kasih sudi singgah.. kena pastikan amek combo Vitamin C & vitalea hari ni memndngkan badan masih terasa penat & selsema masih berlarutan
Harga RM 93.75 (exclude postage)
Jimat 15 % dengan berdaftar sebagai ahli

Harga RM 97.50 (exclude postage)
Jimat 15 % dengan berdaftar sebagai ahli

saya akan kongsikan dalam next entry cara-cara saya travel bersama ebm saya..

selamat berhujung minggu..

assalamualaikum..


1 comment: