Saturday, 28 November 2015

Tips Kurus Lepas Bersalin (Part 1)

Assalamualaikum

Hari ini saya berkongsi bagaimana saya berjaya menurunkan berat badan dengan mengawal pengambilan kalori dalam satu hari dengan menggunakan myfitnesspal.



Saya mengenali apps ni semasa saya sedang dalam tempoh berpantang & sedang mencari penyelesaian kepada penurunan berat badan.

Setelah download apps ini di https://www.myfitnesspal.com/ saya mula menetapkan sasaran penurunan berat badan. Apss ini akan tolong kirakan berapa kalori yang sesuai sehri mengguna maklumat yang kita isi semasa sign up.

Macam saya kalori yang dtetapkan 1200 sehari. Sekarang saya dah jarang buka apss ni sbb saya dah dapat agk menu2 yg sihat dan berkalori rendah.


a
Untuk mulakan pengiraan kalori untuk hari permulaan, kita perlu klik pada perkataan food seperti gambar di atas. Setiap kali menu telah dipilih jumlah pengambilan kalori untuk satu hari akan dikemaskini. 

Kemudian, boleh masukkan menu mengikut kategori iaitu breakfast, lunch, dinner atau snack. Klik button +add food


Kemudian boleh pilih menu ikut recent (kalau dah biasa guna & ada history) atau kena search. Banyak jugak menu-menu untuk makanan asia ni..

Selain itu, sekiranya kita ada melakukan exercise pada hari tersebut kita boleh masukkan maklumat dengan klik pada ruangan exercise (gambar pertama)

Sepanjang mengamalkannya saya banyak memilih menu yang sihat kerana kalorinya lebih rendah.. saya tak perlu skip mana meal.. cumanya perlu kawal pengambilan kalori sebagai contoh sekiranya pagi & tengahari dah ambil banyak kalori saya kurangkan pengambilan kalori waktu petang & malam.

Macam sekarang setelah mencapai berat yg saya idamkan.. saya cuma maintain pengambilan kalori untuk weekday.. masa weeekend makan mewah hehe..

Saya juga amalkan Omega Guard setiap kali amek heavy meal. Maksimum sehari 3 biji bergantung kepada portion makanan. Biasanya 2 biji lunch dan 1 dinner. Seeloknya Omega Guard makan sebelum makan untuk membantu urai/bakar lemak dengan lebih berkesan.



Harga RM 136.25 (exclude postage)
Jimat 15 % dengan berdaftar sebagai ahli
Selain bagus untuk membantu ibu menurunkan berat badan , khasiat Omega Guard juga bagus untuk bayi yang sedang menyusu dimana EPA & DHA yang disalurkan melalui susu ibu bagus untuk perkembangan otak anak.

Ok setakat ini sahaja.. Assalamualaikum

3 comments: