Monday, 9 November 2015

Berjaya Kurus Selepas Berpantang

Assalamualaikum semua...

Hri ni sya nk kongsikan tips2 menurunkan berat bdn selepas melahirkan...

Mcm xpercayakan...selalu kalo berat susut saiz baju seluar yg kita perasan dh longgar...tp kali ni unexpected..saiz kasut pun menyusut..sblm ni saiz 38@7 skrg 37@6...weeeiwiit..mcm xcaya..hehe..alhmdulillah..




Huhu syg semua kasut2 ni masuk dlm stor la gini...

Ok berbalik kepada tujuan asal..

alhmdulillah selepas 3 bln melahirkan penurunan berat shingga 22 kg...yeay

sblm pregnant 71kg
sblm bersalin 85kg@38week
slps bersalin 81kg@3rd day
79 kg@5th day
77kg@10th day
68kg@44th day
63kg@3month++

Tips :


1. Tetapkan pengmbilan kalori sehri

Cth ttpkn 1500 kalori sehri

Dr pgi smpai ke mlm pastikn jmlh kalori xlbh dr sasaran.. blh guna aps myfitnesspal utk mudhkn penggunaan kalori

Dgn kaedah ni blh kawal pngmbilan mknn shri kpd yg kita perlu..yg psstinya bila tgk jmlh kalori sst mkn scr psikologinya kita akn pilih menu2 yg sihat jer sbb kalori dia rendah..hehe menu2 sihat lbh kpd mknan kurang bermyk..grill..kukus..buah2an n sayuran..

selain itu pastikan anda tidak skip meal yg wajib mcm bfast, lunc n dinner


2.Minum air kosong lebih 3 Liter shri



  • pengmbilan air kosong dlm kuantiti yg betul dpt membntu mempercepatkan turun berat bdan



  • elakkan perut buncit minum segelas air kosong seblm makan..smasa mkn jgn sulam minum air..pastikan dh abis mkn bru minum.. pastikan minum air secara seteguk2 secara perlahan..



  • air kosong ni pun bgus utk ibu2 nenyusu blh hlgkan dahaga stiap kali lps..


3. Makan Buah-buahan/salad/sayuran

  • jdikan sbgai snack semntara nk tunggu heavy meal 


  • buah2 ni bgus sbb ad vit c yg bntu penyembuhan luka n membuatkan kita rasa kenyang lebih lama..dpt kurangkan sembelit..
  • selain buah-buahan blh juga amalkan vit c shaklee utk effect penyembuhn luka n kurangkan sembelit.



4.Bersenam


Tggu dh lps ptng 44hri blh mula buat snaman ringan..untuk kecilkan lengan.. peha dan pinggul.. detail nnti kalo berkesempatan kita share dlm next entry..


5.Pengambilan omega guard

Sya mengamalkan pegmbilan omega guard 3 biji shri dimana 2 bji slps lunch n sbiji after dinner. Khasiat omega ni bagus.. berdsrkn pengalaman sya membntu menurunkan berat bdn secara konsisten 4hri utk stiap kilo dgn dgn tips2 lain di atas..
selain itu.. dpt kurangkan bintil kt kulit terutamanya leher atau blkg badan.. selalu org kaitkan bintil2 ni dgn kandungan kalori yang tinggi..



6.Bertungku


walopun berpntg sndiri xmnjdi alasan utk sya tidak bertungku..

sya akan pastikan bertungku 2 sesi shri pagi dan ptg selama 20 min-30min.. cara2 bertungku sya kongsikan di SINI

bertungku selain dpt lncrkan pengaliran darah jga dpt membntu dpt pembakaran lemak.. so berat cptla susut.. hehe


7.Berbekung

ni yg paling wajib..blh dikatakan 24jam la berbekung..

tujuan utk suport rahim yg masih lemah lps bersalin

bentukkan badan supaya nnti bila berat trn dia akan bentukkan blk bdn kita..bru la cntikkan..



8.Menyusukan anak

ni bergntung kepada org..ad yg berat naik ada yg susut..

berdsrkn penglaman sya bfeed ni sdkit sbyk menyumbg kpd berat bdn susut..




 9.Bertangas

ini sedkit sbnyk juga membntu sbb bila kita amalkan.dia seumpama mcm mndi berwap..bdn berpeluh..bgus utk kesihatan dlman..hehhe tp ni sya xsmpt nk buat..jrg sgt2..

Dgn tips2 kat atas berat saya mmg cepat susut..tp ni blm cpai sasaran lagi..hehe sasaran saya 58kg..so chaiyok2 utk 5kg lagi...

Ok stkt ni saja entry sya..nnti blh share lagi yerr..

Assalamualaikum..

3 comments:

  1. Hehe..mcm xcaya kan..alhmdulillah

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete