Monday, 16 November 2015

Tips Untuk Para Suami Menjaga Isteri Ketika Berpantang

Asaalamualaikum..

Dah 3 bulan berlalu.. nak dijadikan cerita en suami dgn rasminya dilantik menjdi mr.mama aka cnfinement lady pd 20.7.2015.. Yeah!!!hehe..



Belajar dr pengalaman anak pertama..sblm ni kelam kabut xbersedia sbb masa tu terpaksa induce utk bersalin masa kandungan 36 week kira sbln awl..

Belajar dr kesilapan ni, kami pun membuat persiapan awl..pada kandungan umur 32week dah hampir selesai..

Perabot ditingkat bawah dah setting khas utk ibu mengndung spt :
*umah dua tgkt, masa pantang dok tgkt bawah senang
  • katil single utk ibu (prefer katil dr tilam saja kt lntai sbb mudah nk bngun xlah terasa sgt jahitan perinieum.
  • baby coat rapat sblh katil single
  • almari plastik ada 2 (1 utk ibu& 1 utk bayi)

*siap tagging kt stiap drawer sng en suami nk amek..5s la konon kan..setting hujung katil sng nak amek.
  • rak kecil bertingkt ad roda (isi prkakas nak utk 1 hri : pamper/cloth diaper 4pcs, set baju helai,changing mat, minyak telon, cotton bud, termometer, tungku baby,spray air,wet tissue, kapas & aspirin utk cuci tali pusat, pads ibu, minyak herbanika)


*Ni ltk kt kepala katil sng nk capai & baru grk ke tpt sbb ad roda.
  • tong smpah bertutup size kecik berlapik sblh rak roda..sng nk capai.
  • baldi kecil(letak pakai bby n ibu)

* sll pagi2/mlm mr.mama mula rutin dobi collect baju2 ni khas 2 mggu pertma xbyk jln, mggu ketiga sndiri ltk kt wachine machine
  • cerek air/iron ltk bawah katil hujung kepala katil.. iron utk panaskan tungku baby masa nk mndikan bayi..cerek utk masa air panas utk mndi)
  • penimbang hahaha ni isteri request khas ltk bawah katil sng nk monitor penurunan berat bdan.
  • bekas minuman air kosong (letak bawah katil atau atas tilam yg sng capai : kan kena byk minum air malas nk gerak ke dapur masa 2 mggu pertama)

*pendek citer semua perlatan disusun atur berdekatan dgn si ibu utk memudahkan pergerakan..yela dh pntg sndirikan kna la berdikari sbb mr mama pun sibuk nk buat mcm2 kerja..kalo nk harapkan mr.mama je buat semua bnda nnti dia sakit kita jgk susah.

Tugas mr.mama aka confiment lady bermula dari hri pertama saya melahirkan anak kedua.. elok jer bersalin jam 9.30 malam dh selesai jam 11 malam.. mr mama ckp nk blk umah masak nasi sbb sian tgk sya lemah sgt sbb last makan time lunch..
Tu pasai masa proses push push.. tu sempat rehat tidur jap sbb rasa xcukup tenaga..hehe sbaik normal jgk..

Jam 1 pagi smpai la delivery mangkuk tingkak ad nasi putih, ikan bilis goreng halia&lada hitam)..makan la isi perut sbb dh letih sgt lagi pun nk nyusu pulak nnti..

Terharu sgt.

Alhamdulillah keesokannya dh boleh check out hospital.

Bermula la rutin harian mr mama selama 2 minggu (cuti diberi 7 hri+ cuti rehat 7 hri)..
  • pagi : sedia breakfast, air mandian (rebusan daun2 pandan/inai/sireh)..panaskan batu bertungku, sesi dobi

*mandikan baby jugak..masa mggu pertama la..
  • tghri : sedia lunch ibu & anak sulong
  • ptg : dinner ibu & anak, sediakan air mandian & panaskan batu bertungku
  • mlm : shift jaga baby kejap kul 9-12 sbb ibu nk tidur kejap sblm berjaga mlm..

*penting tu bagi ruang pada ibu baru melahirkan dlm tempoh smggu bdan masih lemah n penat..

*kerja umah mmg smua mr mama take over la seorang diri.. sya ni jaga diri & fokus pd baby

Bila mggu ke 3 mr mama ni dh start keja..dah masuk mggu kedua badan dah rasa kuat skit boleh la buat skit2 sndiri mcm mandikan bayi, air mandian & bertungku..lipat baju

*perhatian ye benda berat2 elakkan.. sya jerang air pun..angkat skit2 transfer ke baldi dlam bilik air..tkt jatuh peranakan angkt walaupun sebaldi air..

Satu lagi rutin mr.mama kita ni tiap kali waktu lunch dia balik buat spotcheck..adeh check periuk nasi tgk kita makan ke tidak makan skit ke byk..dh serupa polis pantang hahaha..

Bila mr mama tgk nasi skit je makan dia tukar menu..siap google resepi tu.hehe..

Satu lgi..mr mama ni hujung minggu pergi pasar beli barang basah..utk mudahkan dia masak,mr mama siap packing dalm plastik kecik portion utk masak sehari termasuk la ikan letak kt tpt sejuk la kan..plastik yg ad sayur, halia, bawang smua packing kecik2 ltk kt bahagian bawh peti ais.. mr mama ni kalo bab 5s mmg kalah la kita.. kagum pulak tgk..

Start mggu ke3 mr.mama kita minta cuti time weeknd..ok faham penat bekerja nak uruskan anak sulong n kerja rumah..so tiap kali weeknd kita pantang umah mentua..xjauh pun umah mentua dr 30min mcm tu jer perjalanan..

Utk anak kedua ni mmg xmengira hari pun..mr mama ni yang sibuk tnya.."awk2 dah hari ke berapa ni?".. so bila dh genap 44hri mr mama dgn rasminya meletak jawatan dr jadi Confinement lady..yeay suka la dia..tp ad tugas tetap mr mama tu masih diteruskan mcm biasa..

Ok smpai disini saja.. terima kasih sudi baca.

Assalam

4 comments:

  1. wah... berpantang sendiri jer ek... tahniah..... salute

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa.. anak kedua kami nak belajar berdikari mudah untuk akan datang sekiranya kami perlu posting di perantauan.. tma kasih sudi sggh dan baca

      Delete