Monday, 23 November 2015

1st Car Boot sale & Konsep rezeki


Asaalamualaikum..

Bersambung dari entry sebelum ini..selain iklan di mudah.my.. terlintas di fikiran utk join car boot sale bukan apa..senang nanti org datang tengok kalo berkenaan bayar & terus angkat..masa antara jam 7.30pagi-11.00pagi..




Berdasarkan pengalaman kami yg pertama berikut antara persiapan kami;

  1. Asingkan barang2 ikut kategori - pakaian, aksesori ibu, barang baby, tudung, brg elektrik, kasut dll.. (kemudian macam baju susun ikut kualiti senang nak tagging harga)
  2. Baju yang diasingkan ni sya dh basuh & barang2 lain macam barang berkaca ke sya lap la skit bagi cntik
  3. Baju2 n tudung saya sangkut pd hanger susun 5-6helai pastu ikat kepala hanger dgn getah..kemudian lipat & masuk dlm beg plastik/beg tarik.. ulang proses sama smpai selesai semua stok baju & tudung (shawl/bawal)..tudung sarung yang ada awning saya letak hanger tudung yang bulat2 tu.
  4. bawa kanvas utk buat lapik atas jln nk ltk bahan jualan
  5. bawa kerusi utk duduk
  6. raga2 kecik utk susun soft toys/ bahan2 kecil
  7. dari segi pergerakan : kami gerak 2 keta..satu parkg tpt tapak, satu parkg berhmpiran.. senang sbb bawa anak kecil nnt diorg nk tidur/nak ke toilet psgan blh grk pakai keta 1 lagi


Jam 7.35 pagi kami pun gerak kt tapak..sambil setting tpt kakak2 urusetia pun datang belek2 brg.. diorg pun cop nak beli 2 barang..barang tersebut xde dalam gambar ni dah siap sorok dalam keta.. alhmdulillah rezeki..



Memandngkan ini kali pertama, kami nk tgk keadaan disitu mcm mana..ta sangka pulak kurang sambutan sbb mungkin ad 2 event serentak..1 di kelab tasek putrajaya & 1 lgi dibandar sri putra..dari banyak2 peserta dalam list emel tinggal xsmpai 10 yang muncul..



Tapi xpe keadaan cuaca pun ok sejuk...kami niat datang saja suka2 nak clearkan barang..xdela nk kejar sale.. sambil tggu main2 telefon kejap smbil zikir


Alhmdulillah walopun tak rmai org yg berkunjung ada je yang datang beli barang kami...apa lgi seronok x terkata tambh2 barang yang makan ruang...hehe lega2a

Sebenarnya dah rmai peserta yang dah kemas barang seawal 9.30 pgi sedangkan program sepatutnya tutup jam 11 pgi.. dan ada yg mempengruhi yg lain bawa aura negatif minta kita balk sbb xde orng..org tu dok seblah keta saya.. 3x dia suh saya balik.. saya senyum je la.. 

Tapi saya still berfikiran positif..rezeki tu dari Allah.. so kalo dh memang rezeki saya..insyaallah ada..hehe xrugi pun tggu lagi sejam..lagi bimbang kalo ad kwn datang skali kita dh tutup..ye la sbb ad promte kt fb ad kwn2 yg mcm nk dtg

Dlm jam 10.30 ad kwn saya yg dtg..ok lega rasa sbb sbaik tggu ksian kalo org dtg nk bg support kt kita kita dah blk..


Ok terima sudi baca..insyallah kami akan join lagi car boot sale kt bndr sri putra pula..nnt kalo ad tips yang berguna boleh kita kongsi bersama..

Assalamualaikum


1 comment: