Friday, 8 June 2018

Ikhtiar Cerahkan Kulit Terbakar

Ikhtiar Cerahkan Kulit Terbakar

Alamak nak bertunang atau nak kahwin lagi dua bulan tapi baru lepas balik jalani latihan fizikal yang mana berjemur bawah matahari kulit jadi KELABU ASAP.



Adududu macam ni kawan-kawan pernah hadapi situasi macam ni tak? Kulit inin antara mahkota wanita selain rambut, bila mana muka dah terbakar atau sunburn teruk ni lain kita nak berhadapan dengan pertanyaan orang pun rimas. " Dayah ker ni? apa pasal dengan muka ko tu berbelang teruk sangat. atau " Eh dayah ker, laa lain benor ko sekarang ni hampir tak perasan aku " haaa tak ke sentap.

Cer kalau yang nak kahwin lagi dua bulan ke sebulan mesti la nak cantikkan. Nak photoshoot kahwin muka dalam keadaan cantik untuk kita nak tatap untuk akan datang nanti.

Wednesday, 6 June 2018

KOLAGEN HARGA RUNTUH TANPA GST DENGAN PROMO JUN 2018

Kolagen harga runtuh tanpa gst dengan promo Jun 2018 lepas Shaklee buat promosi harga runtuh. Dahsyatnya pengsan tengok promo shaklee ni.


Haaa mana taknya korang beli dua kotak dapat diskaun 5% beli 6 kotak dapat percuma 1 kotak penjimatan cecah Rm92 untuk sekolah bagi yang mendaftar sebagai ahli

Haaa So akak akak yang nak cantik mulus di pagi raya atau selepas raya haa meh grab promosi Kolagen ni cepat tau sebelum habis.





Nak detail lanjut pasal manfaat kolagen hampa boleh baca di sini.

Boleh belikan untuk ibu atau ayah yang ada msalah sakit lutut. Pakej terbaik untuk hadiahkan pada ibu bapa iaitu Vivix + Kolagen pasti tersenyum panjang.

Bagi yang nak dapatkan Vivix atau kolagen boleh whataps akak di 0133507996.

Sekian selamat berpuasa semua.


Monday, 14 May 2018

Pelajar Dan Surirumah Jana Bonus Raya Sebagai Usahawan DYXY

Pelajar Dan Surirumah Jana Bonus Raya Sebagai Usahawan DYXY

Hai assalamualaikum dan salam sejahtera.

Adik-adik, kakak-kakak diluar sana. Menjelang ramadhan tak lama lagi masing masing mesti dah tercari-cari apa aku nak buat yer untuk nak tambah pendapatan dan bonus raya tahun ni.

Yelah PRU14 dah berakhir dan kita pun dah ada di bawah pemerintahan baru. Semangat harusla baru kena lah USAHA lebih takkan nak harapkan manefisto HARAPAN untuk beri RM50 sebulan dan 2% caruman KWSP suami kepada isteri (surirumah)yang tiada pendapatan.

haa adik-adik yang masih belajar , walaupun manifesto HARAPAN untuk menangguhkan bayaran PTPTN sehingga gaji mencecah RM 4000. Sampai bila kita nak tangguh adik. So baik la cuba dari sekarang untuk JANA income sehingg 4 angka sebagai USAHAWAN DYXY. Serius memang mudah sangat dan sekejap je boleh dapatkan semula modal dengan permulaan RM 1360 sebagai modal agent.

Monday, 16 April 2018

Dah Bulan Syaaban Apa Persediaan Ibu Menyusu Nak Berpuasa

Dah Bulan Syaaban Apa Persediaan Berpuasa Ibu Menyusu

Dah bulan syaaban

Ya Allah sekejap je terasakan

Puasa ganti yang lepas dah ganti ker? 

Bagi Ibu ibu Muda berpuasa semasa bulan puasa sesuatu yang merisaukan. Bermain dalam fikiran iish ish ok ke tak nanti yer. Puasa ganti ni puan dah terasa tergetar getar kata. Badan rasa dahaga sangat dan lemau tak ingat.

Setiap kali menyusu rasa dahaga ya amat sementara nak tunggu petang rasa melepek macam nak bersandar kat dinding peti sejuk

Persoalan yang sering bermain di fikiran semasa sekarang ni?

Membahayakan kesihatan tak berpuasa ketika menyusukan bayi ni. Menurut artikel di babycenter , wanita yang menyusu ini insyallah dapat bertahan sekiranya mereka berpuasa dengan membuat persiapan yang betul. Berdasarkan kajian ke atas sekumpulan kecil wanita dimana ujian darah dibuat mendapati keseimbangan kandungan kimia dalam darah agak sama walaupun semasa hamil atau menyusu.

Walau bagaimanapun, persediaan rapi perlu dibuat bagi mengurangkan atau mengelakkan tanda-tanda seperti berikut iaitu

  • Badan ternyahidrat berlebihan
  • Badan rasa letih dan lemau pada waktu petang
  • Terasa pening nak pitam pada pertengahan puasa
  • Terasa dahaga yang melampau
  • Nafsu makan yang membuak buak (ibu menyusu ini biasanya rasa nak makan selalu)
  • Kaki dan badan rasa mengeletar
  • Rasa mengantuk sepanjang hari
  • Air Kencing pekat dan berbau pekat 
Tips persediaan untuk Ibu menyusu atau Hamil Berpuasa di bulan puasa

1)Pastikan Bersahur dengan Sumber Makanan Indeks glisemik Rendah (GI)


GI ini adalah kadar pertukaran gula dalam darah. GI yang rendah menunjukkan makanan ditukar kepada gula secara perlahan lahan dan ia memberi kesan kenyang agak lama dan Ibu dapat bertahan lebih lama kerana gula yang di lepaskan akan digunakan untuk menghasilkan tenaga. GI yang rendah jugak membantu Ibu Hamil yang ada masalah GDM (diabetes semasa hamil) untuk kawal kadar gula dalam darah.


2)Pastikan badan mendapat nutrisi yang secukupnya untuk keperluan Ibu dan Juga bayi. 


Pastikan sumber makanan yang diambil mengandungi sumber seperti berikut secara seimbang dan secukupnya



secara seimbang dan secukupnya. Yelah bulan puasa ni dugaan macam-macam menu makanan yang sedap sedap. Makanan sedap tu tak semestinya sumber nutrisi dia mencukupi dan cara masakan jugak mungkin salah dan menyebabkan kehilangan nutrisi yang banyak.

Nutrisi yang seimbang dapat bantu Ibu hasilkan susu dengan super lemak yang baik dan Hind milk yang berkualiti untuk anak. Anak Lebih kenyang lama dengan susu yang berkualiti dan tumbuseran anak berkembang secara normal

3) Minum air secukupnya untuk memastikan anda kurang terhidrat.


Pada keadaan biasa manusia normal dinasihatkan minum 8 gelas sehari. Bagi ibu menyusu dan berpuasa anda harus minum air lebih banyak semasa bersahur. Tapi bila minum air banyak terus je pagi tu dah kencing air banyak. Adududu so macam mana nak maintain supaya sebahagian air di reserve dalam badan dan tidak dibuang sekali gus pada sebaik bersahur? Haa ibu ibu boleh mencuba minuman elektrolit daripada Shaklee iaitu Performance Drink yang diformulasikan khas untuk membantu badan menyeimbangkan cecair elektrolit dalam badan dan membantu ibu ibu untuk kekal hidrat sepanjang hari di bulan puasa. Bahaya dehidrat semasa puasa yang mana ibu ibu akan rasa dahaga yang amat sangat dan boleh menyebabkan sakit sakit pada bahagian dan sendi. Tekanan darah jugak boleh menjadi rendah

Macam nak minum air konsisten semasa bulan puasa?

Haa boleh ikut contoh macam gambar di atas tapi sesuai kan dengan jumlah gelas yang ibu harus ambil Seeloknya ibu menyusu minum lebih daripada 8 gelas air kosong sehari.

4) Elakkan Pengambilan Kafien semasa bersahur


 Kafien ini merupakan natural duiretic dimana dia mengalakkan kehilangan air dan menyebabkan kita rasa dahaga lebih cepat sebaik bersahur. Oleh demikian Ibu menyusu ini dinasihatkan untuk mengawal jumlah kafein, minuman manis dan minuman berkarbonat sepanjang bulan puasa.


5) Berbuka dengan sumber makan yang seimbang nutrisi yang badan perlukan.

 Seeloknya makanan yang dimasak sendiri kerana kita boleh kawal tahap kebersihan dan cara masakan yang betul untuk pastikan nutrisi dalam makanan dalam keadaan baik. Cara pemakanan yang salah contoh susu terlalu tinggi dan dimasak terlalu untuk sayur dan protein menyebabkan zat zat yang ada berkurang akibat rosak akibat suhu tinggi.

Set Menyusu Shaklee Semasa Bulan Ramadan

Untuk makluman, shaklee juga menyediakan set menyusu yang sesuai untuk Ibu ibu menyusu amalkan sepanjang bulan puasa untuk memastikan Ibu rasa bertenaga dan hidrasi sepanjang hari dan dapat membekalkan susu yang berkualiti kepada bayi serta dapat menjalankan rutin harian seperti biasa.



Apa yang sesuai diamalkan oleh Ibu Menyusu semasa bulan puasa dalam set menyusu adalah:

1. ESP



ESP diperkaya dengan 9 asid amino perlu (protein dalam bentuk ringkas mudah untuk dihadam badan) dan juga kalsium

ESP mengandungi GI rendah yang sangat disyorkan untuk Ibu menyusu dan ibu hamil yang ada masalah GDM semasa hamil terutama dalam bulan puasa. Dengan ESP tenaga dilepas secara perlahan memberi kesan kenyang lama dan ibu tidak mudah letih walaupun berpuasa. Badan pun tidak berasa tergetar getar atau mengantuk

Vitalea Sebagai Multivitamin & B Complex

Keduanya penting untuk membantu Ibu menyusu mendapat nutrisi yang mencukupi dalam penghasilan darah. Seperti yang kita tahu antara yang memainkan peranan penting dalam mengangkut oksigen dan nutrisi dalam badan Ibu. Kekurangan nutrisi di atas dengan dehidrasi yang berterusan boleh menyebabkan Ibu terdedah kepada risiko tekanan darah rendah atau masalah anemia. Keduanya juga bertindak sebagai pembekal tenaga segera supaya ibu menyusu kekal bertenaga dan dapat menyusu dan mengepam susu seperti biasa.

Vitamin C dengan sumber antioksida membantu ibu untuk meningkat imuniti badan semasa bulan puasa dan mempercepatkan proses sembuhan luka sekiranya Ibu baru lepas tempoh berpantang semasa berpuasa dan masih dalam proses untuk pulih terutama mereka yang melahirkan anak secara pembedahan. Proses untuk pulih sepenuhnya lebih lama daripada mereka beranak secara normal.

ostematrik pula membantu ibu melengkapkan keperluan kaksium ibu menyusu dan membantu ibu hasilkan susu berkualiti untuk tumbesaran tulang dan gigi bayi yang kuat. Selain itu, ostematrik dapat membantu ibu yang ada masalah sembelit atau sakit sakit badan. Kandungan magnesium dalam ostematrik membantu proses periltasis (pergerakan makana ke usus) yang lancar dan juga bantu otot yang tegang untuk rilek.

Paling akhir sekali bagi ibu yang bimbang kuanitit susu menyusut boleh amalkan alfalfa complex. Selain bagus untuk kesihatan dalam dan rahim, alfalfa complex ini membantu sebagai milk booster untuk ibu bantu ibu yang berpuasa hasilkan susu berkualiti pada kuantiti yang diperlukan untuk anak.

Performance Drink

Selain set menyusu, Ibu juga disyorkan sangat untuk mencuba performance Drink daripada shaklee. Yang mana  performance Drink membantu mengekalkan paras gula dalam badan serta seimbangkan cecair elektrolit dalam badan menyebabkan kita kekal terhidrat walaupun berpuasa dalam keadaan menyusu dan dapat elakkan dahaga melampau dan keletihan. Ia juga membantu lambat proses kehilangan air dari badan. Untuk kesan optima, Performance di ambil bersekali dengan Meal Shake dan ESP.





Untuk dapatkan konsultasi lanjut berkenaan set menyusu shaklee di bulan puasa ibu ibu boleh hubungi saya di talian 0133507996

Sekian terima kasih

dayah sprinter
pengedar shaklee 
 


Saturday, 17 February 2018

Tips Untuk jadi Vendor di Vendor Butik

Tips  Untuk jadi Vendor di Vendor Butik



Butik Vendor ni bukan sesuatu yang baru. Ia dah viral sejak tahun 2015 lagi rasanya. Tumbuh bagai cendawan.

Butik Vendor ni apa sebenarnya?

Sebuah butik yang berkongsi pemasaran dan membina jaringan perniagaan bersama. Pemilik butik vendor ni akan  menyewakan sedikit ruang premis kepada peniaga lain dan pemasaran akan dibuat oleh kedua-dua pihak.


Sapa yang sesuai untuk menyertai vendor butik?

Sertai sebagai vendor yang mana kita bayar sewa premis kepada pemilik vendor butik dan kita sama2 buat promosi di pelbagai media sosial sebagai hebahan bahawa produk kita ada dijual disitu. Vendor butik ni sesuai kepada mereka yang baru berjinak dalam perniagaan sama produk homemade atau ada produk dari mana-mana syarikat. Dengan kita menyertai vendor butik yang dah establish, peluang kita untuk meluaskan pemasaran produk kita kepada pelanggan-pelanggan dari vendor tersebut bertambah. Selain itu, pihak vendor juga merasa keuntungan apabila promosi kita di sosial media membawa prospek baru yang datang untuk mencari barang kita tetapi dia ke sana turut berminat barang-barang lain yang dijual disana. Nampak tak bagusnya vendor butik ni.




Tips Nak cari Vendor Butik apa yang perlu kita tahu?

1.Survey Lokasi Vendor Butik

Haaa yang ni paling utama. Kita jangan main terjah je letak barang di sesuatu butik. Kita mesti tengok lokasi dia tempat tumpuan ramai tak. Situ tempat selalu tumpuan ramai secara bermusim (perayaan sahaja) atau memang sepanjang tahun sentiasa oran ke situ. Penting ni sebab bila kita pilih butik yang selalu jadi tumpuan ramai tak kira musim,ia meningkatkan peluang barangan kita terjual.

Contoh rackzone bangi ni dia terletak di belakang warta bangi yang mana situ memang jadi tumpuan orang-orang bangi tak kira musim. Di kawasan situ ada kedai-kedai yang juai kelengkapan haji yang murah, ada salon dan spa muka haa menarik dan sewanya tidak mahal. Rackzone ni sendiri ada bisnes upah menjahit boleh dikatakan setiap hari ada yang berkunjung ke situ untuk tempah baju jahit