Monday, 22 October 2018

RUTIN SENAMAN PAGI KE ARAH MISI KAKI KURUS

Lama sangat akak akak tinggal rutin senaman. Ada pun training bila nak ada acara haha.  Tapi serius bila tinggal rutin berlari dan pemakanan tak jaga memang akak ni senang sangat naik dari pinggang ke bawah. 

Sebenarnya kurus ni lebih kepada nak sihat dan nak mudahkan pergerakan ni bila badan terasa berat mula la segala penyesalan datang haha. So sebelum terlambat baiklah kita mulakan semula rutin senaman hari sekurang-kuranya dalam sebulan harap ada sedikit perubahan.


Untuk kurus ni kena keazaman ni doakan lah haha akak berjaya konsisten. Bak kata suami dah cuti belajar tu guna la masa sebaiknya dan guna peluang ni untuk capai body goal kita. Sebelum ni akak pernah berjaya turunkan badan selepas bersalin dulu turun dalam 22 kg jugak la. Sekarang haha berat dah naik. Sempat la merasa badan kurus sampai cecah angkat 60 kg. Siap shopping seluar baru berkoyan koyan kan tapi sekarang dah 70 kg balik nangis hujung bucu katil. Seluar shopping masa kurus tu dah start sendat.


Sekarang nak mulakan balik senama 30 minit sehari secara konsisten. Akak fokus untuk kecilkan peha. Senaman untuk kecilkan peha ni banyak korang search jer kat youtube memang banyak.

Haa untuk kali ni akak amalkan Cinch Shake Mix Chocholate sebagai meal replacement untuk sarapan pagi. Lepas dua minggu akak consume Cinch Shake ni memang terasa pada badan, otot-otot rasa lebih kenyal tak mengelebeh. Nanti lah rajin skit akak buat review, tunggu misi kurus berjaya untuk kali ini. Buat masa ni boleh singgah baca tip kurus dayah. Sebelum ni akak lebih kepada consume ESP.

Setakat sini saja terima kasih




Continue Reading

Sunday, 21 October 2018

Pergi Yang Tidak Kembali


Assalamualaikum dan selamat Pagi.

Jarang sangat akak post sesuatu yang sedih. Hari ni alhamdulillah ada kekuatan.


Meh akak kongsikan detik detik pada tanggal 4 Januari 2017. 

Kebetulan pada tahun baru 2017 akak dan keluarga mentua merangcang untuk bercuti ke Langkawi kami bertolak 1 atau 2 Januari 2017 kalau tak silap naik kereta (kali pertama bawa kereta naik feri ke Langkawi) melalui Jeti Kuala Perlis.

Continue Reading

Friday, 19 October 2018

Cabaran Nak Tangkap Gambar Visa Untuk Kanak-Kanak

Hai Assalamualaikum dan salam hujung minggu.

Hari ni akak nak berkongsi berkenaan cabaran untuk nak tangkap gambar visa anak yang umur bawah 3 tahun.


Format Gambar Pasport atau Visa (Mulut tutup)

Cabaran bukan setakat nak tangkap gambar visa jer , masa nak buat pasport jugak. Akak ni bukan lah jenis travel. 

Ini kali kedua travel bersama anak dan kali pertama untuk adira (anak kedua akak). 
Continue Reading

Thursday, 18 October 2018

Tips Susun Dokumen Keluarga Secara Teratur

Assalamualaikum dan Selamat Pagi


Haa hari ni akak nak kongsi skit la tips susunan dokumen yang teratur untuk memudahkan korang nak cari dan capai apabila diperlukan. Seeloknya kalau dah bekerluarga korang susun la dokumen ikut kategori sebab makin lama akan makin banyak dokumen.




Dokumen Keluarga




Haa jom kita tengok apa dokumen yang boleh korang simpan dan kategorikan. Macam akak masa bujang dulu akak simpan sijil akademik dan sijil sukan jugak sijil beranak. Tu pun simpan la dalam bekas clear folder mudah nak guna untuk temeduga ye dak. Pastu buku akaun ASB ke pasport ke akak main sumbat je dalam tu haha.

Lepas dah kahwin dapat pulak suami yang jenis teratur. Nah disusunnya semua dokumen keluarga ikut kategori dalam fail kertas macam kat bawah ni.



Nampak macam dah lunyai kan haha yelah mana tak lunyai dari 2011 ni haa. Buka tutup buka tutup mau tak rabak. Cadangan kategori

1)Peribadi (Sijil beranak/Sijil Nikah/Buku Hospital/Buku Pink)


Boleh la masuk apa apa yang berkaitan dalam ni Macam akak kami asingkan untuk suami, untuk akak sendiri dan anak-anak. Cuma anak-anak ni kami dah upgrade guna Folder keras macam ni, Mudah supaya nanti anak nak masuk sekolah nak masuk universiti semua dokumen pasal mak ayah ni perlu. So simpan dari sekarang secara teratur  supaya akan datang senang nak cari. ada paham. Hihi


Haa serius yang ni memang mudah sebab susunan pun cantik dalam laci kabinet besi ni dan tahan lasak. Tapi susunan kat dalam tu tak teratur lagi hahah. Kalau korang rajin susun la teratur lagi bagi cantik.

2) Pelaburan/Bank

Buku-buku bank akak semua masuk dalam ni.  Seeloknya asingkan sebab kita tak tahu akan datang keluarga makin bertambah kan banyak. Cuma akak punya projek ni belum sepenuhnya belum pindah kan lagi yang dari fail kertas ke folder keras ni kekangan bajet. Maklumlah dah cuti tanpa gaji ni hihi kena tunggu ada duit lebih kita buat lagi secara berperingkat.

3) Urusan Perkhidmatan

Haaa untuk yang bekerja, masuklah segala surat kenaikan pangkat. Surat lantikan surat pengesahan dalam perkhidmatan. Segala mak nenek berkaitan perkhidmatan simpan supaya nanti akan datang korang nak guna tak susah nak cari. Kenapa kena EKSA ni, supaya korang senang nak cari dokumen dalam masa yang singkat dan dokumen tu selamat.

4)Urusan Kuarters

Bagi yang tinggal di kuarter atau ada rumah sewa haa simpanlah segala dokumen berkaitan deposit kontrak senang nanti dah nak pindah nak uruskan pasal deposit kuarters api dan air tak sakit kepala nak cari. Yelah kalau korang dok 3 ke 4 tahun oklah kan kalau dok sampai berbelas tahun baru pindah mau ke mana dokumen tu hilang.

5) Dokumen Rumah atau Sewaan

Haa kalau korang ada rumah dan buat sewaan. Haa buka satu folder untuk simpan butiran kontrak dengan penyewa dan segala dokumen berkaitan loan untuk rumah tu. Satu rumah satu folder. Kalau banyak rumah buat asing la sebab akan datang bila dokumen tu akan beranak jadi tebal. Dokumen kontrak  sewaan ni penting juga simpanan untuk declare LHDN nanti. Juga sebagai dokumen sokongan untuk tunjukkan ke bank korang punya pendapatan bulanan dari sewaan. Nak cerit lebih akak tak pandai sebab urusan sewa ni encik suami yang uruskan. Korang nak tanya pasal DYXY atau Shaklee laju akak jawab.

6)Kursus

Ni ikut korang nak buat ke tak. Macam suami akak dia rajin simpan sijil sijil kursus dalam satu folder ni mungkin akan datang nak guna boleh cari. Tapi setakat ni takda kot kecuali time korang nak isi LNPT hihi betul tak.

7)LHDN dan Zakat

Haa ni penting jugak untuk e filling. Kalau korang tak kena query takpa kalau kena query macam ada seorang kenalan akak tu. Jenuh la dia nak cari balik segala dokumen sokongan  bukti untuk pelepasan cukai tahun tahun terdahulu. Segala sijil bayar yuran pengajian ke beli buku ke boleh la letak sini untuk rujukan akan datang kalau korang ada mohon pelepasan cukai masa isi e filling


Apa lagi tak ingat dah hahaha so buat la kategori ikut keselesaan korang. Yang atas ni cadangan akak je


Satu lagi macam akak kami simpan dalam almari kabinet berkunci macam kat ofis tu. Kami beli almari ni kat kedai secondhand dengan harapan kalau terbakar ke banjir dokumen dalam ni selamat. Semoga dilindungilah kami sekeluarga dari bencana.

Hihi ni susunan yang cantik teratur tu bila masa time malas main sumbat je kan. Haha takpa nanti dari masa ke semasa kita kemas tunggu bajet 2019 hihi.

Sampai disini sahaja perkongsian akak

Terima kasih singgah membaca

Sekian






Continue Reading

Bila Geng Minat Sushi Reunion

Assalamualaikum dan Selamat Pagi.

Baru berkesempatan nak tulis entry ni. Awal Oktober lalu akak ada reunion mini unit masa akak mula-mula kerja dulu. Betullah orang yang pertama ni selalu dekat di hati. Dulu masa 2008 akak bertugas di JPA menguruskan dan memantau pelajar Tajaan Biasiswa JPA yang belajar di luar negara. Tapi akak kira pemantau di Malaysia je lah.



Continue Reading