Monday, 3 September 2018

Macam Mana Nak Cuti Belajar Tanpa Gaji Bagi Penjawat Awam

Macam Mana Nak Cuti Belajar Tanpa Gaji Bagi Penjawat Awam

Haa mesti ramai yang kawan-kawan yang ingin tahu berkenaan cuti belajar tanpa gaji tanpa biasiswa bagi penjawat awam.

Yelah bila dah bekerja terlalu lama pada suatu tahap kita rasa nak rehat dan sambung belajar pula. Tapi tak semua orang ada rezeki untuk sambung belajar dengan tajaan biasiswa atau dengan bergaji penuh.

Haa macam kes akak lah, kat pejabat akak ni ada tapisan dalam yang mana sebelum ni ikut umur, umur 35 tahun ke atas diberi keutamaan. Ada Jabatan yang ikut senioriti di situ, yang dah kerja lama diutamakan untuk diperakukan ke JPA.



Kesudahnya macam akak ni sementara tengah muda nak belajar ni , nak mohon belajar macam ni tapi tersekat makanya kita terpaksa la usaha sendiri kan.

Boleh ke nak cuti belajar full time selain HLP dan Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP). Eh ada satu lagi panjang skit hahaha macam akak mohon ni haa, cuti belajar tanpa gaji tanpa biasiswa.

Apa yang akak buat, akak rujuk pegawai JPA di pembangunan Modal Insan dan apa yang perlu adalah

1) Korang dapatkan tempat di Universiti tempatan tapi bidang pengajian tu kalau boleh korang rujuk la JPA dulu tengok kesesuaian. Macam akak, akak pilih bidang seperti mana JPA senarai dalam bidang untuk HLP skim akak.

2) Lepas dah dapat tempat di Universiti, akak isi borang JPA 1b, Borang JPA 1a/96 (PSM yang isi) dan serta kan dokumen yang berkaitan macam disenaraikan dalam borang JPA 1b/96 macam transkrip akademik, sijil ijazah, sijil kahwin dan salinan surak beranak anak.

3) PSM akak akan angkat dalam jawatakuasa latihan dah dapat perakuan ketua jabatan. PSM akan panjangkan ke JPA beserta surat tawaran universiti, jadual akademik dan surat keupayaan kewangan serta salinan buku perkhidmatan yang dah disahkan.

4)Kemudian tunggu JPA proses dan bila dah berjaya korang akan dapat surat kelulusan sementara yang mana satu borang akujanji korang kena isi dan g dapatkan sign suruhanjaya sumpah dan pulangkan balik ke JPA. Nanti JPA akan keluarkan surat kelulusan rasmi.

Memang bagi sesetengah orang, dah ada kemudahan biasiswa kenapa tak mohon? Tapi tu lah ikut rezeki masing masing tak semua tempat mudah untuk lepas peraku ke JPA. Banyak yang tersangkut di peringkat kementerian sebelum sampai ke JPA atas syarat syarat dalaman yang bertukar tukar.

Pada nasihat akak , kalau korang ada duit lebih dan nak masa lebih hahaha boleh lah mohon cuti belajar tanpa gaji tanpa biasiswa. Tapi kalau korang tak cukup saving nak cuti tanpa gaji, boleh mohon belajar mengikut pengajian secara separuh masa dan cuba mohon kemudahan yang JPA HLP Separa Biasiswa kot kalau tak silap yang mana JPA tanggung yuran pengajian cumanya masa korang la padat.

Macam akak ni lagi suka buat full time boleh fokus kepada belajar dan boleh fokus dengan anak anak jugak

Haaa ada untuk pertanyaan lanjut korang tepon la pegawai JPA di Bahagian Pembangunan Modal Insan yang uruskan Cuti Belajr Tanpa Gaji Tanpa Biasiswa ni ye.

Yang penting cuti belajar ni tak sama macam cuti tanpa gaji menjaga anak yang mana kekanann korang tak hilang.

Haaa best kan 

So kalau ada cita cita nak cuti panjang macam akak sila la menabung dari sekarang dan sambil sambil tu buat la bisnes untuk menambah sumber pendapatan sampingan

heee sekian naa, kalau berminat nak join akak buat bisnes DYXY ke Shaklee ke Cuckoo ke boleh je roger akak


Terima kasih

Tuesday, 28 August 2018

SENARAI HARGA DYXY HQ

SENARAI  HARGA DYXY HQ

Haaa mesti ramai yang sedang survey harga DYXY kan

Oklah meh sini akak sprinter nak tolong share senarai baru yang HQ sediakan untuk mudahkan anda

Bila ada senarai harga ni senang la kan untuk kita nak beli pada pengedar yang sah.

Kalau terbeli yang terlalu murah tu bukan apa takut korang terkena DYXY yang FAKE. Bahaya sangat sampai barcode pun boleh ditiru.

Haaa senarai baru harga daripada HQ ni mesti mengembirakan ramai peminat DYXY. Sebab korang dapat JIMAT banyak walaupun belian dua item berbanding sebelum ini korang akan dikenakan bayaran secara loose bagi item yang tiada dalam combo.

Haaa senarai nya adalah seperti di bawah



Nak dapatkan tester percuma DYXY ??? Haaa jom la shopping dengan akak sprinter dalam bulan Ogos dan September ni. Jangan lepaskan peluang.



Sekian naa terima kasih.

Monday, 27 August 2018

DYXY GREEN TEA CLEANSING WIPE

DYXY GREEN TEA CLEANSING WIPE

Woww sangat sekarang ni untuk pencinta mekap dan juga pencinta DYXY, DYXY dah ada cleansing wipe sendiri. Menarik sangat kan . Bagi wanita diluar sana yang sukakan mekap pada masa yang sama sangat menjaga kesihatan kulit, pastinya sangat sangat menyukai DYXY Green Tea  Cleansing Wipe. Korang dah biasa guna Spray DYXY untuk segarkan muka???


Haaa DYXY Green Tea  Cleansing Wipe lebih 3 kali lagi menyegarkan sebab apa packaging satu kotak ada 38 mini pack. Setiap mini pack ni diseal, so lembapan dia tak tercemar selagi korang tak buka. Dan wipenya sangat moist, rasa macam korang pakai masker kat watson tu. Haaa sebab apa akak sprinter kata yang ni lebih 3-4 kali ganda menyegarkan berbanding spray dyxy, sebab spray tu lepas spray terus meresap ke dalam kulit. Yang lepas korang balik kerja, buka satu mini pack ni, korang letak wipe tu kat muka nak lagi best guna yang baru keluar dari peti ais. Fuhh perasaan dia tu memang best sangat terasa macam ada kat tempat bersalji tu. Lepas 2-3 minit mulakan mengesat mekap dimuka dan lepas tu cuba tengok kulit korang masa tu. Nampak segar dan paling penting bersih dari mekap dan tak memedihkan kulit.


Tuesday, 14 August 2018

DYXY MERDEKA SALE MURAH MURAH MURAH

DYXY MERDEKA SALE

Wow menarik BC Cream dah nak abis. Haruslah GRAB DYXY promosi MERDEKA pasti JIMAT berbelanja.

Sempena bulan kemerdekaan ini dan sempena DYXY dah keluarkan produk terbaru iaitu DYXY Cleansing Wipe, Jom nikmati diskaun Promosi merdeka sehingga RM 50 dan dapatkan tester Cleansing Wipe secara percuma.

Wowww sangat bagi pengguna setia DYXY, Brush korang masih lagi elok cuma BC Cream dan Facemist je dah habis. So apa kata korang shopping SET Dol Said, hanya RM240 sahaja. Haaa kalau belian tanpa diskaun untuk pengguna baru biasanya RM 290. Dengan promosi merdeka DYXY ada boleh dapatkan 2 set facemist & bc cream dengan hanya JIMAT RM50 wowwww sangat.

Monday, 13 August 2018

TIPS USAHAWAN ONLINE : TIP HANTAR BARANG KE PELANGGAN

TIPS HANTAR BARANG PELANGGAN.

Haa bagi yang baru berjinak dengan berniaga online ni pastu proses menghantar barang kepada pelanggan ini ada dua kaedah samada secara penghantaran (kita pergi hantar sendiri) atau melalui pos.

Mungkin bagi yang baru berjinak dalam perniagaan ini akan rasa bimbang macam mana nak uruskan penghantaran barang kepada pelanggan secara pos. Antara yang korang kena lalui antaranya fasa pembungkusan, fasa pengeposan/penghantaran dan maklumkan status penghantaran kepada pelanggan.

1. Fasa Pembungkusan 

Fasa ni sangat lah penting. Korang kena check betul kualiti barang dalam keadaan bank sebelum packing untuk pos atau delivery. Bagi kaedah delivery biasanya pelanggan akan memilih COD (cash on delivery- bayar masa dapat barang) atau kalau yang dah biasa berurusan dengan kita dia akan transfer duit dan tunggu kita hantar barang sahaja. Tips untuk ambil hati pelanggan, korang selit la skit free gift kosnya tak lah mahal boleh cari kat kedai ECO. Pastu pelanggan akan berbunga bunga hati bila dapat free gift, kalau boleh yang sesuai dengan produk dia beli. So diorang boleh guna sekali. Contoh free gift banyak Ada dapat beg, eye brow pencil dapat kurma, dapat pin shawl haaa memang berbunga hati pelanggan terus nak repeat lagi