Monday, 16 April 2018

Dah Bulan Syaaban Apa Persediaan Ibu Menyusu Nak Berpuasa

Dah Bulan Syaaban Apa Persediaan Berpuasa Ibu Menyusu

Dah bulan syaaban

Ya Allah sekejap je terasakan

Puasa ganti yang lepas dah ganti ker? 

Bagi Ibu ibu Muda berpuasa semasa bulan puasa sesuatu yang merisaukan. Bermain dalam fikiran iish ish ok ke tak nanti yer. Puasa ganti ni puan dah terasa tergetar getar kata. Badan rasa dahaga sangat dan lemau tak ingat.

Setiap kali menyusu rasa dahaga ya amat sementara nak tunggu petang rasa melepek macam nak bersandar kat dinding peti sejuk

Persoalan yang sering bermain di fikiran semasa sekarang ni?

Membahayakan kesihatan tak berpuasa ketika menyusukan bayi ni. Menurut artikel di babycenter , wanita yang menyusu ini insyallah dapat bertahan sekiranya mereka berpuasa dengan membuat persiapan yang betul. Berdasarkan kajian ke atas sekumpulan kecil wanita dimana ujian darah dibuat mendapati keseimbangan kandungan kimia dalam darah agak sama walaupun semasa hamil atau menyusu.

Walau bagaimanapun, persediaan rapi perlu dibuat bagi mengurangkan atau mengelakkan tanda-tanda seperti berikut iaitu

  • Badan ternyahidrat berlebihan
  • Badan rasa letih dan lemau pada waktu petang
  • Terasa pening nak pitam pada pertengahan puasa
  • Terasa dahaga yang melampau
  • Nafsu makan yang membuak buak (ibu menyusu ini biasanya rasa nak makan selalu)
  • Kaki dan badan rasa mengeletar
  • Rasa mengantuk sepanjang hari
  • Air Kencing pekat dan berbau pekat 
Tips persediaan untuk Ibu menyusu atau Hamil Berpuasa di bulan puasa

1)Pastikan Bersahur dengan Sumber Makanan Indeks glisemik Rendah (GI)


GI ini adalah kadar pertukaran gula dalam darah. GI yang rendah menunjukkan makanan ditukar kepada gula secara perlahan lahan dan ia memberi kesan kenyang agak lama dan Ibu dapat bertahan lebih lama kerana gula yang di lepaskan akan digunakan untuk menghasilkan tenaga. GI yang rendah jugak membantu Ibu Hamil yang ada masalah GDM (diabetes semasa hamil) untuk kawal kadar gula dalam darah.


2)Pastikan badan mendapat nutrisi yang secukupnya untuk keperluan Ibu dan Juga bayi. 


Pastikan sumber makanan yang diambil mengandungi sumber seperti berikut secara seimbang dan secukupnya



secara seimbang dan secukupnya. Yelah bulan puasa ni dugaan macam-macam menu makanan yang sedap sedap. Makanan sedap tu tak semestinya sumber nutrisi dia mencukupi dan cara masakan jugak mungkin salah dan menyebabkan kehilangan nutrisi yang banyak.

Nutrisi yang seimbang dapat bantu Ibu hasilkan susu dengan super lemak yang baik dan Hind milk yang berkualiti untuk anak. Anak Lebih kenyang lama dengan susu yang berkualiti dan tumbuseran anak berkembang secara normal

3) Minum air secukupnya untuk memastikan anda kurang terhidrat.


Pada keadaan biasa manusia normal dinasihatkan minum 8 gelas sehari. Bagi ibu menyusu dan berpuasa anda harus minum air lebih banyak semasa bersahur. Tapi bila minum air banyak terus je pagi tu dah kencing air banyak. Adududu so macam mana nak maintain supaya sebahagian air di reserve dalam badan dan tidak dibuang sekali gus pada sebaik bersahur? Haa ibu ibu boleh mencuba minuman elektrolit daripada Shaklee iaitu Performance Drink yang diformulasikan khas untuk membantu badan menyeimbangkan cecair elektrolit dalam badan dan membantu ibu ibu untuk kekal hidrat sepanjang hari di bulan puasa. Bahaya dehidrat semasa puasa yang mana ibu ibu akan rasa dahaga yang amat sangat dan boleh menyebabkan sakit sakit pada bahagian dan sendi. Tekanan darah jugak boleh menjadi rendah

Macam nak minum air konsisten semasa bulan puasa?

Haa boleh ikut contoh macam gambar di atas tapi sesuai kan dengan jumlah gelas yang ibu harus ambil Seeloknya ibu menyusu minum lebih daripada 8 gelas air kosong sehari.

4) Elakkan Pengambilan Kafien semasa bersahur


 Kafien ini merupakan natural duiretic dimana dia mengalakkan kehilangan air dan menyebabkan kita rasa dahaga lebih cepat sebaik bersahur. Oleh demikian Ibu menyusu ini dinasihatkan untuk mengawal jumlah kafein, minuman manis dan minuman berkarbonat sepanjang bulan puasa.


5) Berbuka dengan sumber makan yang seimbang nutrisi yang badan perlukan.

 Seeloknya makanan yang dimasak sendiri kerana kita boleh kawal tahap kebersihan dan cara masakan yang betul untuk pastikan nutrisi dalam makanan dalam keadaan baik. Cara pemakanan yang salah contoh susu terlalu tinggi dan dimasak terlalu untuk sayur dan protein menyebabkan zat zat yang ada berkurang akibat rosak akibat suhu tinggi.

Set Menyusu Shaklee Semasa Bulan Ramadan

Untuk makluman, shaklee juga menyediakan set menyusu yang sesuai untuk Ibu ibu menyusu amalkan sepanjang bulan puasa untuk memastikan Ibu rasa bertenaga dan hidrasi sepanjang hari dan dapat membekalkan susu yang berkualiti kepada bayi serta dapat menjalankan rutin harian seperti biasa.



Apa yang sesuai diamalkan oleh Ibu Menyusu semasa bulan puasa dalam set menyusu adalah:

1. ESP



ESP diperkaya dengan 9 asid amino perlu (protein dalam bentuk ringkas mudah untuk dihadam badan) dan juga kalsium

ESP mengandungi GI rendah yang sangat disyorkan untuk Ibu menyusu dan ibu hamil yang ada masalah GDM semasa hamil terutama dalam bulan puasa. Dengan ESP tenaga dilepas secara perlahan memberi kesan kenyang lama dan ibu tidak mudah letih walaupun berpuasa. Badan pun tidak berasa tergetar getar atau mengantuk

Vitalea Sebagai Multivitamin & B Complex

Keduanya penting untuk membantu Ibu menyusu mendapat nutrisi yang mencukupi dalam penghasilan darah. Seperti yang kita tahu antara yang memainkan peranan penting dalam mengangkut oksigen dan nutrisi dalam badan Ibu. Kekurangan nutrisi di atas dengan dehidrasi yang berterusan boleh menyebabkan Ibu terdedah kepada risiko tekanan darah rendah atau masalah anemia. Keduanya juga bertindak sebagai pembekal tenaga segera supaya ibu menyusu kekal bertenaga dan dapat menyusu dan mengepam susu seperti biasa.

Vitamin C dengan sumber antioksida membantu ibu untuk meningkat imuniti badan semasa bulan puasa dan mempercepatkan proses sembuhan luka sekiranya Ibu baru lepas tempoh berpantang semasa berpuasa dan masih dalam proses untuk pulih terutama mereka yang melahirkan anak secara pembedahan. Proses untuk pulih sepenuhnya lebih lama daripada mereka beranak secara normal.

ostematrik pula membantu ibu melengkapkan keperluan kaksium ibu menyusu dan membantu ibu hasilkan susu berkualiti untuk tumbesaran tulang dan gigi bayi yang kuat. Selain itu, ostematrik dapat membantu ibu yang ada masalah sembelit atau sakit sakit badan. Kandungan magnesium dalam ostematrik membantu proses periltasis (pergerakan makana ke usus) yang lancar dan juga bantu otot yang tegang untuk rilek.

Paling akhir sekali bagi ibu yang bimbang kuanitit susu menyusut boleh amalkan alfalfa complex. Selain bagus untuk kesihatan dalam dan rahim, alfalfa complex ini membantu sebagai milk booster untuk ibu bantu ibu yang berpuasa hasilkan susu berkualiti pada kuantiti yang diperlukan untuk anak.

Performance Drink

Selain set menyusu, Ibu juga disyorkan sangat untuk mencuba performance Drink daripada shaklee. Yang mana  performance Drink membantu mengekalkan paras gula dalam badan serta seimbangkan cecair elektrolit dalam badan menyebabkan kita kekal terhidrat walaupun berpuasa dalam keadaan menyusu dan dapat elakkan dahaga melampau dan keletihan. Ia juga membantu lambat proses kehilangan air dari badan. Untuk kesan optima, Performance di ambil bersekali dengan Meal Shake dan ESP.





Untuk dapatkan konsultasi lanjut berkenaan set menyusu shaklee di bulan puasa ibu ibu boleh hubungi saya di talian 0133507996

Sekian terima kasih

dayah sprinter
pengedar shaklee 
 


Saturday, 17 February 2018

Tips Untuk jadi Vendor di Vendor Butik

Tips  Untuk jadi Vendor di Vendor Butik



Butik Vendor ni bukan sesuatu yang baru. Ia dah viral sejak tahun 2015 lagi rasanya. Tumbuh bagai cendawan.

Butik Vendor ni apa sebenarnya?

Sebuah butik yang berkongsi pemasaran dan membina jaringan perniagaan bersama. Pemilik butik vendor ni akan  menyewakan sedikit ruang premis kepada peniaga lain dan pemasaran akan dibuat oleh kedua-dua pihak.


Sapa yang sesuai untuk menyertai vendor butik?

Sertai sebagai vendor yang mana kita bayar sewa premis kepada pemilik vendor butik dan kita sama2 buat promosi di pelbagai media sosial sebagai hebahan bahawa produk kita ada dijual disitu. Vendor butik ni sesuai kepada mereka yang baru berjinak dalam perniagaan sama produk homemade atau ada produk dari mana-mana syarikat. Dengan kita menyertai vendor butik yang dah establish, peluang kita untuk meluaskan pemasaran produk kita kepada pelanggan-pelanggan dari vendor tersebut bertambah. Selain itu, pihak vendor juga merasa keuntungan apabila promosi kita di sosial media membawa prospek baru yang datang untuk mencari barang kita tetapi dia ke sana turut berminat barang-barang lain yang dijual disana. Nampak tak bagusnya vendor butik ni.




Tips Nak cari Vendor Butik apa yang perlu kita tahu?

1.Survey Lokasi Vendor Butik

Haaa yang ni paling utama. Kita jangan main terjah je letak barang di sesuatu butik. Kita mesti tengok lokasi dia tempat tumpuan ramai tak. Situ tempat selalu tumpuan ramai secara bermusim (perayaan sahaja) atau memang sepanjang tahun sentiasa oran ke situ. Penting ni sebab bila kita pilih butik yang selalu jadi tumpuan ramai tak kira musim,ia meningkatkan peluang barangan kita terjual.

Contoh rackzone bangi ni dia terletak di belakang warta bangi yang mana situ memang jadi tumpuan orang-orang bangi tak kira musim. Di kawasan situ ada kedai-kedai yang juai kelengkapan haji yang murah, ada salon dan spa muka haa menarik dan sewanya tidak mahal. Rackzone ni sendiri ada bisnes upah menjahit boleh dikatakan setiap hari ada yang berkunjung ke situ untuk tempah baju jahit


Thursday, 15 February 2018

DXYX Facemist Baru Berteknologi Nano

DXYX Facemist Baru Berteknologi Nano wow sangat tau , untuk makluman semua.

 DYXY telah mengeluarkan facemist DYXY baru yang mana ramuan yang masih sama cuma packaging ditukar dengan menggunakan teknologi nano. Dulu mengguna semburan air sekarang menggunakan semburan wap. Packaging baru ni sebiji macam kalo korang ada deodorant spray. Jangan lepas ni buat spray ketiak pulak hahahah.





DYXY Facemist baru


DYXY Facemist lama

Untuk makluman semua, nanoteknologi merupakan revolusi dalam rejim kosmetik dimana ia diaplikasi dalam bentuk fungsi dan packaging untuk memberikan kesan lebih baik.


Melalui teknologi semburan wap ni kadar resapan mineral facemist ke kulit berlaku lebih cepat dan muka akan jadi glowing serta merta. Hihi sama je bestnya dengan facemist lama. Cuma yang ni lebih ringan dan packaging dia sangat menarik tidak mudah pecah kalau korang pos kepada yang tersayang. Haa kalau belum cuba facemist baru meh cepat wasap kami do 0133507996 pasti berbaloi



Sekian naa terima kasih

Dayah Sprinter
Stokis DYXY 
.



Tuesday, 13 February 2018

BC Cream DYXY habis nak Beli kat mana?

BC Cream DYXY habis nak Beli kat mana?

Pernah tak korang alami dah jumpa produk yang BEST GILER tapi sayangnya nak repeat order tak tau nak beli kat mana.

Yelah banyak pelanggan yang kami jumpa ni dia beli online dari seller tak dikenali , ada yang beli di tapak jualan atau booth ada yang beli kat negeri lain.


Bila dah abis survey punya survey tak jumpa. Aduhhh susah jugak kan. Kan best kalau DYXY ni oleh jumpa kat kedai, boleh try sendiri tester macam kat watson mesti best giler.

Haaa korang jangan tak tahu heeee sekarang kat putrajaya dah boleh pergi walk in untuk beli DYXY di Seyna House berdepan mydin putrajaya presint 15 di atas pustaka mukmin


Friday, 9 February 2018

Manfaat Lipstick DYXY bukan Sekadar Cantik

Bestnya Lipstick Matte Baru DYXY kan, dia punya Manfaat Lipstick DYXY bukan Sekadar untuk Cantik 

wahhh setelah berbulan lipstick Matte Dyxy dah out of stock, keluar stok baru yang mana telah ditambah baik formulasinya menjadikan Lipstick Matte DYXY yang baru ni lebih lembab dan berkilat tetapi memberikan finishing matte.



Acaner tu nak tengok teaser video kami pakai warna red cherry klik link






Haaa best sangat tau struktur lebih dia yang baru juga lebih kukuh dan comei muat la setakat nak letak 3 jenis lipstick ni dalam poket seluar anda.

Ada apa dalam Lipstick Matte Dyxy yang best sangat tu. Hihi


Antaranya 

Hydrolyzed Candelilla Wax