Tuesday, 16 January 2018

Tip Usahawan Muda Nak Mulakan Perniagaan Secara Online Atau Offline

Tip Usahawan Muda Nak Mulakan Perniagaan Secara Online Atau Offline


Cabaran sangat, tambah adik-adik yang masih belajar. Risau akan masa depan kita adakah nanti bila kita tamat belajar kita akan dapat kerja yang kita idamkan. Dapatkah kita bertahan untuk mulakan hidup baru. Masa tu tiada pendapatan tetap, tiada kenderaan, rumah pun menyewa. 


Adakah adik-adik terfikir apakah hala tuju nanti?




Sebelum terlambat baikla bermula dari sekarang. Berniaga ni antara 9/10 punca rezeki. Jangan risau atau takut untuk cuba berniaga, kita kena berani kuar dari zon selesa. Tetapi harusla buat kajian pasaran terlebih dahulu. Cari yang sesuai dengan kelebihan dan karakter kita so mudah kita nak bawa diri nanti. Untuk permulaan cari yang modal rendah tapi boleh capai return of investment yang cepat (ROI).


Tips untuk mulakan perniagaan secara online iaitu;

1. Pilih Bisnes Berkait dengan Minat 

         Untuk mulakan sesuatu perniagaan, buat sedikit kajian pasaran. Tengok apa produk yang sesuai dengan karakter kita dan serasi dengan minat kita. Contoh adik seorang yang pentingkan penampilan dan nak sentiasa nampak menarik didepan ramai untuk tampil lebih yakin. Adik jenis suka cuci mata ke watson tengok produk kosmetik. Haa disitu nampak dah apa yang sesuai boleh pilik bisnes yang melibatkan kecantikan. Contoh macam akak ni terlibat sebagai usahawan DYXY, sebab bermula dengan keperluan untuk nampak cantik dan kemas didepan pelanggan.
        


Friday, 22 December 2017

Set Berpantang Moden Vs Tradisional. Gemuk Lepas Bersalin.Dayah Sprinter.

Ada kenal kawan-kawan yang tengah berpantang atau yang tengah sarat mengandung tak tahu nak pilih  Set berpantang secara Moden atau Tradisional?

Mesti korang pernah hadapi masalah atau situasi macam ni :

  1. Masa minggu pertama anak lahir, baby kuning. Asyik ulang-alik klinik jer amek darah kalau teruk sampai warded. Soalan biasa Nurse akan tanya " Awak ada makan Jamu ker? 
  2. "Sayang kenapa ni muka berkerut, dahi berpeluh nampak lemah je setiap kali keluar tandas? Risau suami dan ibu bapa kita bila tengok kita kena sembelit masa tengah berpantang.
  3. Bila kawan datang melawat sembang2, "Luka jahit bawah aku ni macam lambat baik wei nyeri huhu dan 3 minggu macam tak betul-betul kering. Dulu ko makan apa cepat luka kering?
  4. Sembang dengan BFF " Wei asal dah lepas 2 bulan pun berat aku macam tak turun-turun ni. waaaaa Nak Kurus balik macam korang. Korang makan Set Pantang apa anak 3 kurus macam anak dara?
Haaa mesti dalam dilema kan ibu-ibu yang Hamil nak pantang secara Moden ke Tradisional?



Thursday, 21 December 2017

Betul ke Kalau Mengandung Kaki Kerap Cramp atau Kejang? Apa Petua Nak Kurangkan Cramp.

Betul ke Kalau Mengandung Kaki Kerap Cramp atau Kejang? Apa Petua Nak Kurangkan Cramp. 



Persoalan yang sering menghantui mereka yang sedang hamil terutama ibu Muda dan merupakan pengalaman baru. 
  1. Betul ker orang cakap bila makin sarat ni kerap Kaki Cramp atau Kaki Kejang?
  2. Bagaimana yer kalo kaki Cramp saat bangun tidur ?
  3. Sakit ker kalau jadi kaki Cramp tu?
  4. Tak minum Susu tu penyebab kaki kejang ker?
  5. Apa Petua nak kurangkan Kejang kaki ni?
  6. Nak makan apa bagi kurang kaki cramp ni?

Thursday, 14 December 2017

Kisah Pengurusan Kewangan : Apa itu Loan Profile?

Kisah Pengurusan Kewangan : Apa itu Loan Profile?

Susulan dari entry semalam, ramai pulak berminat nak tau loan profile tu apa.

Hihi kami ni takdalah pandai hartanah sangat.
 
Ni belajar skit-skit info dari en suami sebab akan datang mana nak tau kita ke adik-beradik atau kawan-kawan kita ada yang nak beli rumah kan.

Loan profile ni lebih kepada penyediaan dokumen terutama berkaitan rumusan kewangan peribadi kita yang mana tujuannya untuk memudahkan urusan permohonan pinjaman kita terutamanya pinjaman rumah. Loan profile ni akan menjadikan rekod kewangan kita tersusun cantik dan mudah difahami dan disemak oleh pegawai bank. Bila segala mudah untuk mereka, makanya nanti mudahlah juga untuk kita kan.

Loan profile ini akan membantu mereka yang tiada slip gaji untuk membuat pinjaman rumah. Atau mereka yang mempunyai bisnes sendiri dan berhasrat untuk menambah aset (rumah)

Apa yang perlu ada senaraikan dalam Loan Profile? Meh kami share Loan profile ni yang kami buat dalam bentuk excel.

1)Senarai Semak (Checklist) -Sheet Pertama

  • Salinan Kad Pengenalan 
  • Salinan Surat Pengesahan daripada majikan
  • Salinan Maklumat Property
  • Salinan penyata Slip Gaji (6 bulan)
  • EA Form (Income tax)
  • Bank Statement (beberapa bulan)
  • Penyata pendapatan tambahan(Side income)
  • Sales and Purchase Agreement
  • Perjanjian Penyewa (kalau kita ada sewakan rumah pada orang dan nak buktikan liabiliti kurang)
  • BE Form (Income tax)
  • Takaful
  • Penyata ASB (kalau ada simpanan)
  • Penyata Tabung Haji (kalau ada simpanan)


Haaa atas ni senarai semak contoh draf kami. Kawan-kawan boleh adjust ikut kesesuaian dan yang berkaitan dengan korang. Kalau korang takda sewakan rumah kepada orang tak perlulah perjanjian sewa tu hahaha.

2)Personal Profile -Sheet Kedua


3)Gaji (salary)-Sheet Ketiga


4)Penyata Pendapatan tambahan dari Shaklee (Shaklee)-Sheet keempat

Untuk shaklee ni ada pay slip untuk bonus tapi untung runcit pun ada rekod dalam pergerakan transaksi dalam akaun bank ni kami isi diruangan profit. Lepas tu ada jualan (sale) dalam kalangan sama-sama SID kami isi diruangan revenue


5)Penyata Pendapatan tambahan dari DYXY (DYXY)-Sheet kelima



6)Penyata Transaksi Sewaan - Sheet Keenam


7)lain-lain- Sheet Ketujuh


Diruangan ini kami isi maklumat kewangan lain macam ASB, tabung haji, pelan takaful HIBAH.


Kisah kami ada lah hantar loan profile ni pada pegawai bank untuk semak status lepas ke tidak untuk buat loan rumah.

Wahh memang tergamam la pegawai bank tu sebab  ada rumusan ringkas berkenaan kedudukan kewangan kami. Bila dia tanya setiap tu ada supporting dokumen. Tak ke mudah gitu, kita mudahkan orang nanti mudah la jugak urusan kita.

Semoga perkongsian ni dapat sedikit sebanyak membantu kawan2 yang dalam proses nak buat loan beli rumah.
Sekian, terima kasih

dayah sprinter











Tuesday, 12 December 2017

Musim Batuk dan Selsema dan Petua untuk kurangkan

Musim Batuk dan Selsema dan Petua untuk kurangkan

Musim batuk sekarang ni sekali anak kena berjangkit dengan yang lain-lain. Bila mana tak dipantau takut berlarutan jadi penyakit lain pulak. Risau la kan tambah-tambah kalo anak-anak yang masih kecil. So batuk ni jangan di pandang remeh.

Jenis-jenis Kahak anak

Boleh rujuk rajah di bawah kategori kahak anak-anak anda atau anda sendiri. 



Ibu mana yang tak risau kan. Bila mana batuk berlarutan sampai berkahak. Dah pergi klinik tapi masih lagi belum reda walaupun dah on antibiotik. Akhirnya kasih sayang seorang ibu sanggup dia mencari-cari jugak nutriferon untuk anaknya. Sebab dengar review amek nutriferon batuk anak-anak berkurang boleh baca disini.

Ibunya ikhtiar cari nutriferon sedangkan masa tu out if stock di shaklee. Tanya merata2 pengedar takda stok. Alhamdulillah rezeki jumpa jugak orang yang kenal dan tau saya ada stok. Puan pun selamat terima nutriferonnya pada hari yg sama.

Selepas beberapa minggu bila follow up. Alhamdulillah batuk tempoh hari dah baik.





Tiba tiba dapat wasap member di mekah tengah umrah. Husband nya batuk2 baru nak cuba NUTRIFERON sebaik hari tu bawa bekal ke sana cuma garlic complex tercicir. Lupa nak bawa tertinggal di Malaysia. Sebaik vitamin C bawa so boleh la ikhtiar dua supplement ni dulu.

Semoga dipermudahkan urusan umrah dan diberikan kesihatan yang baik.

Selain nutriferon, ramai jugak review kata garlic complex ni bagus dan membantu meredakan selsema dan batuk. Alhamdulillah pengalaman sendiri memang dapat rasa perubahan yang positif.

Apa manfaat yang dapat dari Garlic Complex ni? dah la garlic ni antara produk shaklee yang termurah jugak.


Amin

Kalau ada yang mengalami masalah yang sama dan perlukan nutriferon atau produk shaklee yang lain boleh wa 0133507996 untuk pertanyaa lanjut

Sekian terima kasih

Dayah Sprinter
Pengedar Shaklee Cyberjaya Putrajaya
Wa Direct 0133507996
COD percuma Putrajaya